BARBECUES IN CIJFERS
Gas, houtskool of elektrisch?
HOUTSKOOL
Houtskool verkoopt nog altijd het meest, vooral de kleinere modellen en de meer geavanceerde toestellen. Ook de keramische of kamadobarbecues dragen bij tot de keuze voor houtskool.
Ten opzichte van vorig jaar is er dan ook een lichte stijging te zien in de verkoop van barbecues op houtskool. In de periode tussen januari en juni 2018 werden 1,3% meer barbecues op houtskool verkocht dan in dezelfde periode in 2017.
GAS
Ook gasbarbecues doen het goed tot zeer goed. In de eerste zes maanden van 2018 steeg de verkoop met 7,8% in vergelijking met de eerste zes maanden van 2017. Het aandeel van barbecues op gas ligt echter veel lager dan dat van barbecues op houtskool. Tijdens het eerste semester van 2018 werden in totaal 100.377 houtskoolbarbecues verkocht, tegenover 'slechts' 19.833 gasbarbecues. Volgens hun fabrikanten bieden gasbarbecues wel dezelfde performance. Voor wie niet kan kiezen, bestaan er modellen die gasbranders en kolen combineren.
ELEKTRICITEIT
Een miniem aandeel in de verkoop van barbecues gaat naar de elektrische toestellen. Elektrische barbecues zijn handig waar vuur maken en gas verboden zijn. Ze zijn over het algemeen kleiner qua formaat, hun vermogen ligt lager en ze verkopen niet zoveel als de andere types. Maar een fabrikant produceert er toch jaarlijks 400.000 voor de Duitse markt. En dan zijn er ook nog de elektrische plancha's van 2.500 W.
EN WAT MET DE SMAAK?
Of de smaak de keuze voor houtskool, gas of elektrisch bepaalt, daarover weerklinkt geen eenduidig antwoord uit de sector. Wie enkel houtskoolbarbecues verkoopt, benadrukt de grillsmaak. Maar volgens een merk van gas- en houtskoolbarbecues valt die smaak ook te realiseren op een gasmodel. Een andere fabrikant van beide types voert de smaakdiscussie niet. En een fabrikant van elektrische modellen vindt dat goed kruiden dezelfde smaak oplevert.