Veel groeipotentieel voor slow coffee-toestellen
Handmatig koffiezetten past in plaatje
van duurzaamheid en onthaasting
Handmatig koffiezetten zonder een druk op de knop is weer in. Het past volledig binnen het duurzaamheidsprincipe en in een tijdsgeest van onthaasting. De revival is mede te danken aan de trendy koffiebars die overal opduiken. In dit artikel lijsten we een aantal 'slow coffee'-systemen voor u op. De markt kan nog groeien
Stukje geschiedenis
Handmatig met filter
Terug naar de goeie oude tijd in dit artikel over slow coffee-systemen voor huishoudens?
Eigenlijk niet, want volgens onze respondenten is het principe van 'heet water laten sijpelen door een (papieren) filter met gemalen koffie in' nooit weggeweest. Er zijn intussen wel al wat andere manieren om een dergelijke koffie te zetten. Maar straks meer daarover. Ter verduidelijking: we beperken ons in dit artikel tot echte handgezette koffie. Van een 'druk op een of andere knop' is hier dus geen sprake.
Elektrisch
Het was een heel tijdperk de gewoonte om gekookt water te gieten op gemalen koffie in een (papieren) filter. Daarna kwamen de elektrische koffiezetapparaten. Handig, want je moet het water niet meer eerst zelf koken en toch kan je blijven experimenteren met soorten bonen. Ondertussen kwamen daar de toestellen bij waarmee je met behulp van pads en capsules, on demand, op gelijk welk moment van de dag en in een wip een kop koffie kan maken. Deze beide manieren van koffiezetten blijven de norm. En toch is slow koffiezetten weer hip. Je moet misschien een paar minuten langer op je koffie wachten maar de aroma's en een genuanceerd smaakprofiel krijg je er wel voor in de plaats.
Oorzaken van revival
Goedkoop … genieten
Twee grote redenen liggen aan de basis van de revival van handgezette koffie.
Ten eerste: het gebruik van een soort 'doorlooptrechter' blijft populair omdat het een vrij goedkope oplossing is en een van de betere als je grotere hoeveelheden koffie wil zetten.
Ten tweede: de huidige consument kiest steeds meer voor 'betere' koffie, gemaakt met zelf gekozen bonen. Hij verkiest 'minder koffie thuis' en wil van zijn ene kopje genieten.
Duurzaam
De consumenten die kiezen voor de slow coffee, brengen de hele keten onder de aandacht: de oorsprong van de boon, de manier waarop bonen geteeld en verwerkt worden, het belang van kleine, ambachtelijke koffiebranders ... Dat kadert perfect in het groeiende duurzaamheidsbewustzijn. Als de consumenten bovendien zélf hun koffie zetten, zonder tussenkomst van elektrische apparaten of plastic capsules die belastend zijn voor het milieu, is de cirkel helemaal rond. Koffiedrinken wordt op die manier iets waarbij stilgestaan wordt: een beleving.
Onthaasten
Het ambachtelijke, het zelf doen, het experimenteren, meerdere smaken uittesten en dus slow koffie zetten aan de hand van simpele apparatuur en goede ingrediënten, past perfect in de tijdsgeest van bewustwording en onthaasting. Van genieten van de kleine dingen in al hun eenvoud.
Barista's en influencers
En natuurlijk hebben de trendy koffiebars, die als paddenstoelen uit de grond verrijzen, hun invloed op de manier waarop de consument tegenwoordig naar koffie kijkt. Barista's hebben een – meestal indirecte – invloed. Influencers sporen volgers actiever aan. Er zijn er die plots de slow coffee ontdekken en laten zien hoe die ingepast wordt in hun 'journey'. Verder niet te onderschatten: sociale media in het algemeen en productplacement in kookprogramma's op tv.
Soorten slow coffee-systemen
De slow coffee-systemen kunnen we in een aantal categorieën onderbrengen. Er zijn er wellicht nog andere, maar dit zijn er toch al zes.
Pour-over/drip coffee
Dit is de 'gewone filtermethode' waarbij je gebruikmaakt van een (papieren) koffiefilter in een houder, die je op een kop of een iets grotere recipiënt zet. De kunst is om steeds kleine hoeveelheden warm water in de filter te gieten, in cirkelvormige bewegingen. Je laat de koffie 'bloomen' (opzwellen) en giet er weer wat water bij. Melitta heeft mooie accessoires voor drip coffee. De CEADO Hoop, verdeeld door IT&M Passion for Food, is ook een mogelijkheid. Ook praktisch als je slechts één kop nodig hebt.
Syfon
Ook wel 'conakan' of 'vacuümpot' genoemd. Staat mooi op tafel als je bezoek hebt. Er gaat wel een vrij ingewikkeld zetproces mee gepaard. Het water van in de onderste glazen bol wordt door een warmtelamp verwarmd en stijgt door het drukverschil naar de hoger gelegen 'kelk'. Daar wordt de gemalen koffie aan toegevoegd en die vermengt zich met het water. Als de warmtebron wordt weggehaald en de druk zakt, wordt de koffie – gefilterd – weer naar beneden getrokken.
French press/cafetière
De French press bestaat uit een hoge glazen kan waarin een metalen zeef (zuiger) past. In de kan doe je de gemalen koffie. Op de koffie giet je heet water. Je mengt met een lange lepel en laat de koffie enkele minuten trekken totdat de koffiesmaak goed ingetrokken is. Plaats daarna het deksel met de zuiger op de kan en druk de zuiger langzaam naar beneden om gruis en koffie te scheiden. Schenken kan daarna meteen uit de kan, met de zuiger op het laagste punt.
AeroPress
Een compact en goedkoop apparaatje. De AeroPress is een plastic cilinder met aan één kant een filterdrager en aan de andere kant een gat voor een zuiger. Die zuiger heeft een afsluitring waardoor je met kracht je gemalen koffie en water door de filter drukt. De filterdrager wordt vaak met papieren filters gebruikt, maar het kan ook met een metalen filter. Doorgaans voor 1 tot 3 kopjes koffie.
Espressopotje
Dit is de 'Italiaanse koffiepot'. Ook soms 'percolator' genoemd. Eerst draai je de twee delen van de percolator los en vul je het onderste gedeelte met koud water. In dat onderste deel hangt een inzetfilter, die je met gemalen koffie vult. Je draait beide helften weer op elkaar en plaatst het espressopotje op een laag vuurtje. Na een drietal minuten begint het water te borrelen en stijgt het door de filter naar boven.
Espressoapparaat
Het gaat hier om een recente uitvinding: de Superkop, perfect voor de thuisbarista. Handmatig creëer je een druk van 9 bar voor de perfecte extractie. Er zijn modellen voor op het aanrecht en modellen die je aan de muur bevestigt. De doelgroep: klanten met een luxekeuken, die de Superkop als gadget willen plaatsen en na een etentje een perfect kopje koffie wensen aan te bieden aan hun gasten.
Verkoop het hele jaar door
Ideaal cadeau
De beslissing van een consument of huishouden om over te schakelen op de 'slow coffee'-manier van koffiezetten, kan natuurlijk op elk moment van het jaar vallen. Een speciaal model schenken aan een koffieliefhebber, kan ook het hele jaar door. Onnodig te zeggen dat tijdens de eindejaarsperiode of met Moederdag de verkoop van de toestellen stijgt. Altijd een ideaal cadeau voor iemand met een voorliefde voor koffie.
Crossselling
Hier en daar horen we ook dat het espressopotje het goed doet na de vakantieperiode: op vakantie heeft men dan namelijk een 'goede' espresso gedronken, gemaakt met zo'n toestelletje. En het is helemaal niet duur. Al bij al geven onze respondenten toe dat het segment van slow koffiezetten nu niet bepaald booming business is. Het blijft een klein segment, maar er is nog veel ruimte. Laat klanten proeven en geef demo's. En denk eraan om misschien een bonenmaler, elektrische waterkoker, opschenkketeltje of weegschaal mee te verkopen.
TIPS VOOR UW KLANTEN
– Gefilterd water is niet nodig, mits de accessoires tijdig worden ontkalkt.
– De optimale watertemperatuur is 92 à 96 graden.
– Neem 7 gram gemalen koffie (drie afgestreken theelepels) per 100 tot 125 ml water.
– Om de juiste smaak koffie te krijgen: speel met koffiesoorten, de maalgraad, de hoeveelheid gemalen koffie en de hoeveelheid water.
Met medewerking van Billiet-Vanlaere, Dancal Elektro, IT&M Passion for Food en Melitta