zo hebben we de lasermeters getest
Zeven lasermeters werden aan een aantal tests onderworpen, vooral om na te gaan hoe nauwkeurig ze zijn in het meten van afstanden, oppervlaktes en volumes. Daarnaast hebben we ook oog voor de gebruiksvriendelijkheid van de toestellen. De lasermeters werden niet aan labotests onderworpen. Onze tests worden uitgevoerd vanuit het gebruikersperspectief.
WAT HEBBEN WE GETEST?
bereik
Afhankelijk van de doelstellingen en de locaties waar je een lasermeter wilt gebruiken, kan je kiezen voor een toestel dat kleinere afstanden van ongeveer 15 tot 20 meter registreert, of je kan opteren voor toestellen die verder dan 50 m gaan. We controleerden of de lasers het bereik haalden dat in hun handleiding stond en testten dat op een witte muur, een bruine OSB-plaat en een zwarte betonplexplaat.
nauwkeurigheid
Naast de mogelijke afstand is ook de precisie van het toestel belangrijk. Wil je bijvoorbeeld ramen opmeten of ruimtes in kaart brengen waar later maatkasten in geplaatst worden, dan wil je zo min mogelijk speling. We markeerden nauwkeurig een afstand van exact 2 m en lieten elk toestel die afstand nameten.
bewerkingen en functies
Lasermeters kan je ook gebruiken om oppervlaktes en volumes te berekenen. Ook continue metingen, Pythagoras, optellen en aftrekken behoren tot de mogelijkheden. We gingen na welke toestellen die functies hadden en hoe vlot dat verliep.
algemene gebruiksvriendelijkheid
Doorheen het testproces bekeken we de uitrusting van elk toestel en hoe vlot de bediening verloopt. We gingen ook na hoe gemakkelijk ze in de hand liggen.
hoe hebben we getest?
unboxen
Op de verpakking kunnen we heel wat informatie aflezen zoals de functies, het meetbereik en de eventuele connectie met een online applicatie. Alle toestellen werken op een setje AA-batterijen dat meestal meegeleverd wordt. Eén model beschikt ook over een USB-C poort om heroplaadbare batterijen rechtsreeks via het toestel op te laden.
In sommige verpakkingen is ook een hoesje meegeleverd om de afstandsmeter te beschermen. Je kan het hoesje om je riem hangen. De andere optie is een polsbandje waarmee het toestel veilig in de hand blijft zitten. Eén model beschikt zelfs over een bevestigingsclip om de meter aan de broeksriem of broekzak te kunnen hangen.
Op de achterkant van bepaalde laserafstandsmeters is een schroefdraad voorzien. Hiermee kan je het apparaat vastdraaien op een statief. Eén toestel vereist opzetstukken voor onder andere oppervlakte- of pythagorasmeting. In dit geval werden die stukken niet standaard meegeleverd. Die moet je volgens de handleiding nog afzonderlijk aanschaffen.
aan de slag
hoe ver kan elk toestel meten?
Elke laserafstandsmeter heeft zijn bereik. Wij wilden het maximale bereik per toestel uittesten, en dat op een witte muur, een bruine achtergrond van OSB en een zwarte plaat. We tekenden op de grond steeds het aantal meters tot de muur af, afhankelijk van het bereik van de laserafstandsmeter. We beschikken over drie toestellen die de afstand van 60 meter aankunnen. Met een stabiele constructie en waterpas zorgden we ervoor dat onze testopstelling zo accuraat mogelijk kon verlopen. De metingen gebeurden steeds vanaf de achterzijde van het toestel.
Al snel stelden we vast dat een van de toestellen het moeilijk had om meteen zijn maximumbereik weer te geven tot het witte oppervlak van de muur. De OSB of zwarte achtergrond waren evenmin een succes. Op een ruit daarentegen, was het toestel wél in staat om de afstand te registreren. Het resultaat kan dus afhangen van de mate aan weerkaatsing van het oppervlak, zo blijkt.
TIP
De kleur van het oppervlak waarop je scant, heeft een invloed. Houd er rekening mee dat sommige toestellen moeite hebben met andere kleuren dan wit. Het plakken van een blad wit papier op een gekleurd/donker vlak kan een oplossing bieden.
Bij een ander toestel, op dezelfde afstand van 60 m, noteerden we een nauwkeurigheid van 6 mm op de witte muur.
De OSB en zwarte plaat leverden een foutmelding op. Opnieuw speelt de achtergrond een rol.
Bij een derde toestel, op deze afstand, zien we hetzelfde probleem. De meting lukt perfect en accuraat op het witte oppervlak van de muur, OSB en zwart blijken hier ook een probleem te vormen. In de laatste twee gevallen is er opnieuw sprake van een foutmelding.
We voeren dezelfde test uit op 50 meter en gebruiken hiervoor de toestellen die over deze maximale meetafstand beschikken. Het toestel dat er op 60 meter afstand niet in slaagde om een meting te registreren, testen we nu opnieuw uit op 50 meter. In tegenstelling tot de vorige meting, laat het toestel deze keer wél een correct resultaat zien tijdens het meten op de witte muur.
Nog een bemerking is dat de laser bij sommige toestellen ook minder goed te zien is op de maximumafstand. De meting kan desondanks wel uitgevoerd worden. Meten op het zwarte en bruine vlak blijft voor sommige toestellen op die afstand een uitdaging, er komt opnieuw een foutmelding op het scherm.
Het toestel met een maximale meetafstand van 30 meter presteert goed, ook op de zwarte en bruine oppervlakken.
De laserafstandsmeter met een bereik van 25 meter scoort eveneens. Hij registreert een meting op ieder oppervlak.
Tijdens het testen van het toestel met maximumafstand van 15 meter zien we dat het ook op elk van de oppervlakken een goed resultaat vertoont.
MARGES
Let op: soms is er een marge. Het is mogelijk dat de laserafstandsmeter iets verder meet dan de maximumafstand, maar dit verschilt slechts een paar meter.
nauwkeurigheid
We willen nagaan hoe accuraat de lasermeters precies zijn. Hiervoor hebben we een loodrechte en precies afgemeten testopstelling met een afstand van exact 2 meter voorbereid. We tolereren een marge van 1 millimeter.
Tijdens het testen stellen we vast dat elk van de toestellen deze marge respecteert. De meeste modellen geven 1 millimeter meer of minder aan, anderen meten op de kop 2 meter.
berekeningen
optellen en aftrekken
We testen deze functie uit door in een woonkamer de afstand tot de schouw af te trekken van de volledige afstand tot de muur. Elk van de toestellen met deze functie doet dit zonder enige moeite.
Tijdens deze oefening zien we dat een van de toestellen snel overschakelt op slaapstand, wat vervelend kan zijn als je meerdere afstanden vlak na elkaar moet registreren - ook al bespaart slaapstand de batterij.
VOLUME
Er zijn ook laserafstandmeters die volumes kunnen berekenen. Op basis van de lengte, breedte en hoogte geven ze de inhoud in kubieke meter weer. Drie toestellen zijn hiervoor geschikt, en bij elk van de toestellen lukt het volumemeten vlot.
oppervlakte
De meeste toestellen beschikken over oppervlaktemeting, iets wat handig uitkomt bij het opmeten van een raam.
En opnieuw doet elk van de geteste toestellen dit zonder enig probleem.
pythagoras
Sommige toestellen beschikken ook over een Pythagorasfunctie. Dit komt handig van pas om een niet-begrensde afstand te meten, bijvoorbeeld de hoogte van een muur tot een bepaald punt en niet tot aan het plafond. Het toestel berekent dan de afstand via een driehoeksmeting. Wij proberen het hier met een garagepoort.
Door eerst vanaf de grond de afstand tot de onderkant en daarna vanaf dezelfde positie de afstand tot de bovenste zijde van de garagepoort te meten, kan je die hoogte opmeten. Iets waar elk toestel met deze functie perfect in slaagt.
Sommige modellen beschikken over nog meer mogelijkheden wat betreft driehoeksberekeningen.
continue meten
Naast de verschillende meetmethodes beschikken bepaalde laserafstandsmeters over nog heel wat meer hulpmiddelen.
Zo kun je met bepaalde toestellen lopend meten. In dit geval blijft het toestel meten, terwijl je ermee wandelt. Elke meter met deze functie, voert het toestel perfect uit.
andere features
Eén toestel beschikt over een meetwiel, een handig hulpmiddel om te meten op oneffen oppervlakten. Bij anderen is er zelfs een waterpas ingebouwd. Dit is handig om de hellingsgraad van een oppervlakte te bepalen.
meeteenheden
Alle toestellen slagen erin om de meeteenheid te veranderen. Zo kan je omschakelen van meter naar inch.
geheugen
Bij heel wat meters is het mogelijk om de geschiedenis te bekijken. Zo zijn er toestellen die de laatste twintig metingen weergeven. Bepaalde toestellen beschikken zelfs over een geheugen van maar liefst 50 metingen.
TIP
Wanneer je het apparaat koppelt met een online applicatie, heb je nog meer mogelijkheden met betrekking tot het opslaan en delen van metingen.
conclusie
Aangezien elk toestel met vlag en wimpel slaagde voor de tests, hangt de keuze van een laserafstandsmeter dus vooral van jou af. Ben je op zoek naar een toestel met meerdere mogelijkheden dan enkel het meten van één afstand? Bekijk dan op voorhand de opties van het model dat je in gedachten hebt, zodat je zeker bent dat het aan je eisen voldoet.
De reviews en technische gegevens van de laserafstandsmeters vind je hier terug.