Zo hebben we de multitools getest
Zeven multitools werden aan een aantal tests onderworpen, vooral om na te gaan hoe snel ze zijn en hoe makkelijk je van opzetstukken wisselt. Daarnaast hebben we ook oog voor de gebruiksvriendelijkheid van de toestellen. De tools werden niet aan labotests onderworpen: onze tests worden uitgevoerd vanuit het gebruikersperspectief.
WAT HEBBEN WE GETEST?
functies
Het onderscheid binnen het aanbod van multitools wordt vooral gemaakt door de beschikbare functionaliteiten (schuren, zagen, schrapen, raspen ...) en het gemak waarmee je van opzetstuk wisselt.
schuren
In de eerste test timeden we hoelang elke multitool erover deed om een cijfer in potlood van een houten balk te schuren. We schuurden ook de zitting van een tuinbank, waarbij we konden nagaan of elke multitool vlotjes tussen de latten en in lastige hoekjes geraakte.
zagen
Er werd ook nagegaan hoelang het duurde voor elke multitool een houten latje kon doorzagen.
schrapen
Bij de toestellen die geleverd werden met een schraper, gingen we na hoe vlot ze lijmresten van de vloer konden schrapen, nadat we enkele kurktegels hadden verwijderd.
frezen
In de badkamer moesten enkele tegels weggehaald worden en gingen we aan de slag met de toestellen waarbij een diamantsegmentzaagblad als accessoire meegeleverd was.
opzetstuk wisselen
Kenmerkend voor de multitool is dat je heel veel verschillende functies met één tool kan uitvoeren, en dat is mede te danken aan de opzetstukken. Hoe vlot en snel die wissel verloopt, bepaalt uiteraard mee de keuze van het ideale toestel voor jou. We timeden dan ook hoelang het bij elk toestel duurde voor de schuurvoet verwisseld kon worden met een invalzaagblad.
ALGEMENE GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID
Doorheen het testproces bekeken we de uitrusting van elk toestel en hoe vlot de bediening verloopt. We gingen ook na hoe gemakkelijk ze in de hand liggen en welke accessoires allemaal beschikbaar zijn.
zo testten we de multitools
UNBOXEN
Voor we met het testen begonnen, noteerden we alle gegevens van de verpakking en de gebruiksaanwijzing. De toestellen bevinden zich in een prijsklasse tot 150 euro.
Vooraleer we ze uitpakten, merkten we op dat bepaalde multitools in een koffer zitten. Zo zijn de toestellen beschermd, en dat biedt voordelen om te gebruiken op de werf en om alles netjes op te bergen.
TIP
Bij de toestellen op externe accu wordt de batterij niet standaard meegeleverd. Hou hier rekening mee bij de aankoop van zo'n toestel.
Op de verpakking konden we heel wat informatie aflezen, zoals de oscillatiesnelheid waarmee de multitool heen en weer beweegt, de oscillatiegraad, eventuele ledlichtfunctie, antivibratie, de verschillende opzetstukken, het type opzetsysteem, etc.
de opzetstukken
Bepaalde modellen werken met een universeel systeem waarbij de opzetstukken ook compatibel zijn met de machines van andere merken. Je hebt in dit geval geen extra tools nodig om de koppen te bevestigen. Waar gereedschap wel nodig is, zit het meegeleverd in de verpakking.
Bij het uitpakken merkten we dat de ene multitool over een groter aantal opzetstukken beschikt dan de andere. Zo heeft de ene bijvoorbeeld meer inval- of segmentzaagbladen, dit om meerdere materiaaltypes te bewerken. Elke multitool beschikt over schuurvoeten en bijhorende schuurvellen. Andere multitools beschikken over schrapers of een diamantsegmentzaagblad. Bij sommige apparaten worden nog extra accessoires meegeleverd, zoals een extra handvat, een dieptestop of een opzetstuk voor stofafzuiging.
aandrijving
Het merendeel van de multitools die we onder de loep namen, beschikt over een afneembare accu. Die kan je in veel gevallen ook gebruiken bij andere toestellen van dat merk.
Van de toestellen die op netstroom werken, varieert de snoerlengte van 3 tot 4 meter. Het kan dus handig zijn om een verlengkabel te voorzien, afhankelijk van de afstand tot het stopcontact.
aan de slag
schuren
Bij de schuurtest werd een balk in gelijke delen verdeeld. We schuren met elke multitool een stukje van de balk op –steeds op de hoogste stand – en proberen zoveel mogelijk van het nummertje in potlood weg te werken. Hier werd geen extra druk uitgeoefend, zodat dat het schurende effect niet vertraagt.
TIP
Bij het testen denken we aan onze veiligheid. Bij deze tool zorgen we voor gezichts- en gehoorbescherming.
Het opzetten van de schuurvoeten gebeurt in bepaalde gevallen via een hendel die het eenvoudig maakt om het opzetstuk op het toestel te bevestigen. Is deze niet goed gespannen, dan kan het kopje weer loskomen.
Er zijn ook toestellen met een automatisch kliksysteem – hiermee gaat de wissel snel. Bepaalde toestellen vereisen extra elementen zoals een inbussleutel en een schroef om het schuurvoetje vast te maken. Deze montage kost net iets meer tijd, en je riskeert om onderdelen te verliezen die essentieel zijn om het opzetstuk te bevestigen.
bediening en accessoires
Er zijn multitools die traploos instelbaar zijn. Die toestellen kan je exact instellen op de sterkte die je wilt. Andere werken dan weer met vaste standen.
Wanneer een opzetstuk voor stofafzuiging aanwezig was, sloten we de multitool hierop aan. Dit kan met een metalen spanbandje dat de slang op het koppelstuk bevestigt. Bevestig dit stevig: het is niet de bedoeling dat de slang losschiet – wat tijdens het testen af en toe gebeurde. Daarnaast heeft elke multitool een continuschakelaar: hierdoor kan je het toestel blijvend gebruiken zonder dat je een knop hoeft in te drukken.
Wat het resultaat betreft, zien we geen grote verschillen naar snelheid waarmee de potloodtekeningen worden afgeschuurd. De meeste toestellen slaagden erin om onder de minuut te blijven, anderen deden er iets langer over, maar dat is enkel een kwestie van seconden. Sommige toestellen zijn iets krachtiger, wat ervoor zorgt dat het schuren wat sneller verloopt.
moeilijk bereikbare plaatsen
We wilden ook weten of we met de multitools gemakkelijk op moeilijk bereikbare plekken konden geraken. We namen er een op te frissen tuinbank bij en keken of we gemakkelijk tussen de spaties van de houten latjes konden schuren.
De meeste multitools zijn voorzien van een relatief platte kop, dus het schuren tussen de latjes kan grondig gebeuren. Bij sommige toestellen is de kop net iets dikker, waardoor ze moeilijker ergens tussen passen en dus minder vlot de volledige oppervlakte van de zijkant kunnen afschuren.
In deze proef kwamen ook de ledlichten van pas – iets waarover de meeste geteste toestellen beschikken. Sommige toestellen beschikken over een ledstrip die over de hele voorzijde van het toestel loopt. Andere zijn voorzien van twee ledlampjes, aan de linker- en rechterkant van de voorzijde. Ook één ledlicht centraal aan de voorkant komt voor.
gereedschapswissel
We timeden elke keer hoelang het duurt om van een schuurvoetje te switchen naar een kopje met invalzaagblad.
Bij de systemen waarop je het nieuwe koppelstuk moet vastdraaien met een sleutel duurt het gemiddeld een halve minuut om de switch door te voeren.
Beschikt het toestel over een snelspanner, dan duurt de wissel zo'n 10 seconden. Dit is dan ook het geval bij de meerderheid van de toestellen.
Tot slot is er ook een kliksysteem, wat uiteindelijk de snelste manier blijkt. Deze switch duurt slechts vijf seconden.
zagen
De volgende test bestond uit het doorzagen van een dunne plank hout. Elk merk beschikt over een invalzaag om hout mee door te zagen. Al snel merkten we dat elk toestel vlotjes door de plint kon zagen. Bij de meeste toestellen duurde het minder dan twintig seconden, bij andere duurde het een paar seconden langer. Zo is er toch een verschil in kracht, al is het quasi verwaarloosbaar.
Een andere vaststelling is dat tijdens het gebruik bij het ene toestel de vibraties harder voelbaar zijn dan bij het andere, wat vervelend is na verloop van tijd.
TIP
Sommige toestellen werken met een brushless motor. Dat zou tot een aantal voordelen moeten leiden. De motor is energiezuiniger en wordt minder snel warm. De accu beschikt hierdoor ook over een langere looptijd.
We testten ook de segmentzaagbladen uit. Vaak is het zo dat bepaalde segmentzaagbladen hout en metaal kunnen doorzagen, ofwel hout en plastic. Er zijn ook segmentzaagbladen voor glasvezel en kunststof. Kijk op voorhand dus goed na welke materialen ze kunnen doorzagen. Dit kom je te weten via de verpakking, de handleiding of markering op het zaagblad zelf.
schrapen
In een volgende test probeerden we achtergebleven lijm van pas verwijderde vloertegels weg te schrapen. Hiervoor konden we drie verschillende toestellen gebruiken die standaard over zo'n opzetstuk beschikken. We zagen dat elk van de toestellen de bruine lijm vlotjes weg kon schrapen; zeker wanneer je traag en grondig over de resterende lijmresten beweegt.
Hier voelden we opnieuw dat de hoeveelheid vibratie behoorlijk verschilt van het ene toestel tegenover het andere, hoe je het ook hanteert. Bepaalde toestellen zijn bijgevolg aangenamer om mee te werken omdat ze over een ingebouwde trillingsreductie beschikken. Zeker voor langdurig gebruik is dit een meerwaarde.
conclusie
Met een multitool kan je dus heel wat: zoals een dun stukje hout afzagen van bijvoorbeeld een deurlijst, tegels afkorten of een gat in een gipswand zagen voor het monteren van een stopcontact. Na afloop van de tests merkten we zo goed als geen verschil in kwaliteit tussen de toestellen op batterij en netstroom. Deze keuzes maak je dus op basis van je eigen situatie.
Het is tevens belangrijk om het juiste opzetstuk voor de juiste toepassing te gebruiken. Niet elke multitool beschikt over de opzetstukken voor het bewerken van eender welk materiaal. Bekijk dus op voorhand over welke opzetkoppen ze beschikken. Bij het ontbreken van de gewenste koppen kan je ze apart aanschaffen indien nodig.
Indien je snel wil werken, kan je opteren voor een toestel waarmee je heel snel kan switchen van het ene opzetstuk naar het andere. Bekijk in dat geval of er een vlot kliksysteem is dat jou veel gedoe bespaart.
Hou er ook rekening mee dat niet elk toestel over trillingsreductie beschikt. Indien dat niet het geval is, kan het vervelend zijn als je langdurig met dergelijke toestellen moet werken.
Je krijgt als abonnee makkelijk een overzicht via onze resultatenpagina waar je de specificaties, features, accessoires en testscores van elk toestel met elkaar kan vergelijken.