Barbecues on the go: belang van beschikbaarheid
Laat klant zowel look-and-feel als design en mogelijkheden ontdekken
Barbecueën op een klein balkon of dakterras in de stad, of in het park, op een camping … Er bestaan tal van compacte, vaak weinig wegende en gebruiks- en onderhoudsvriendelijke toestellen voor. Van een wegwerpvariant over een compacte, herbruikbare barbecue op pootjes tot tafelbarbecues en mobiele alleskunners, naast alternatieven als een vuurschaal met rooster. Belangrijk is dat u de modellen uitstalt en demonstreert, maar ook met de juiste vragen en antwoorden de klant in zijn keuze begeleidt. Tegelijk moet u hem meteen kunnen verder helpen: beschikbaarheid is key.
Op verplaatsing of op klein terras/balkon
Barbecuet uw klant graag samen met enkele vrienden of familie op locatie: op het strand, in een kampeerwagen, in de natuur …? Dat kan met tal van compacte, draagbare barbecues en soortgelijke kookoplossingen. Tegelijk zijn die toestellen vaak interessant voor mensen die op een appartement of klein wonen en dus willen barbecueën op een terras of balkon, of in het park. Of die gewoon buiten of binnen sociaal willen barbecueën, waarbij niemand zich alleen moet ontfermen over het koken, maar iedereen eraan deelneemt, rond het centrale toestel.
Compact en licht
Al dit barbecueën, sociaal en on the go, lukt makkelijk, omdat de toestellen vaak compact zijn en weinig wegen. Uw klant kan de apparaten dus vlot meenemen, met de hand of in de wagen (waar ze weinig plaats inpalmen). Bovendien bestaan er zowel oplossingen op gas en houtskool/briketten, als elektriciteit. Begeleid de consument naar de juiste oplossing, vanuit de gewenste toepassing, de mogelijkheden en het budget.
WEGWERPBARBECUE
Wil uw klant eenmalig barbecueën? Dan kan hij kiezen voor de kant-en-klare wegwerpbarbecue: houtskool in een aluminium schaal, DIN-gekeurd, eventueel op uitklapbare pootjes en voorzien van aanmaakmiddel.
HERBRUIKBAAR OP POOTJES
Houtskool
Barbecuet uw klant met een beperkt gezelschap op locatie, en wil hij dat regelmatig blijven doen? Dan kan hij voor compacte, herbruikbare, draagbare barbecues op pootjes gaan. Zoals een metalen houtskoolbarbecue, die u in drie minuten opstelt, op afneembare pootjes en met een windscherm. Of een compacte, lichtgewicht en schokbestendige kogelbarbecue met houtskool op pootjes
Gas
Ook wie liever op gas barbecuet, kan dit on the go. Bijvoorbeeld met een compacte en lichte gasbarbecue, op uitklapbare pootjes en met vier verschillende kookvlakken. Of met een alles-in-eengasmodel op afschroefbare pootjes, met vele optionele kookoppervlakken en een gesloten deksel, waardoor de BBQ een oven wordt.
TAFELMODELLEN
Tafelbarbecues kan uw klant zowel thuis gebruiken als meenemen. Sommige passen in een bijgeleverde draagtas (mogelijk zelfs met ruimte voor borden en bestek), een ander model heeft een draagriem die alle onderdelen op hun plaats houdt.
Gas
Ofwel kiest uw klant voor een tafelbarbecue op gas: altijd compact, maar mogelijk toch met krachtige branders en een groot grilloppervlak. Eventueel past het toestel ook op een verrijdbare trolley met gasfleshouder. Op meerdere apparaten past een gascartridge, zodat u geen gasfles nodig hebt.
Houtskool
Ofwel gaat uw klant voor een tafelbarbecue op houtskool. Zoals een designmodel met ledverlichting en zelfs een usb-poort, om bijvoorbeeld een powerbank op te laden. Of een cirkelvormig designmodel met een plancha, op kokosbriketten. Maar ook een variant, waarin de gebruiker een al gevulde houder met houtskool plaatst.
Nog een ander model biedt een tray, om gerechten in koel te houden, en een bamboedeksel dat ook als snijplank dienstdoet. Met een yakitorigrill kan uw klant dan weer Japans grillen, op hoge temperatuur, dankzij binchotanhoutskool. Daarnaast vindt u compacte kogelbarbecues voor op tafel.
Elektrisch
En voor klanten die niet met houtskool/briketten of gas willen barbecueën, bestaat er een tafelmodel op elektriciteit. Binnen enkele minuten bereikt het toestel 250 °C.
Belangrijk om te weten
Opdat het veilig blijft, beschermen meerdere toestellen tegen warmte, met bijvoorbeeld een hitteschild in de handvatten of onderaan in de kuip. Of het apparaat staat op een kurken onderzetter, die ook als deksel dienstdoet. Verder is het onderhoud vaak eenvoudig, met bijvoorbeeld vaatwasbestendige onderdelen en een geëmailleerde aslade.
Bij meerdere houtskoolmodellen behoudt uw klant de controle over de warmte met een ingebouwde ventilator. Daarmee grilt hij mogelijk ook rookvrij.
ALLESKUNNERS VOOR ONDERWEG
Kookplaten en plancha’s
Sommige barbecues kunt u met kookoppervlakken uitbreiden, zie bijvoorbeeld de eerder vermelde draagbare gasbarbecues op pootjes. De cirkelvormige designtafelbarbecue met kokosbriketten heeft een dubbelzijdige plancha. Ook andere merken bieden plancha’s aan. Op zo’n kookplaten en plancha’s kan de gebruiker bijvoorbeeld vis en – lekker langzaam – groenten garen, omdat ze niet in direct contact met vuur komen.
Kamado’s en andere alleskunners
Heeft uw klant thuis een alleskunner, en wil hij die ook op vakantie gebruiken? Dan kan hij kiezen voor een draagbare kamado, waarmee hij grilt, bakt (ook pizza en brood), braadt, stoomt en slowfood bereidt. Zo’n kamado bestaat uit een dikke kuip met daarop een afsluitend deksel, uit keramisch materiaal of geëmailleerd, dubbelwandig geïsoleerd staal. Of uw klant gaat voor een barbecue in gas- of houtskoolversie, waarmee hij indirect grilt, bakt, braadt, wokt en rookt, mits het juiste accessoire.
Pizzaovenbox
In 2021 verschijnt er een draagbare pizzasteenoven op de markt, die uw klant op zijn gasbarbecue of grotere kogelbarbecue kan plaatsen. Het staal heeft een hittebestendige coating, zodat het bakken veilig blijft.
ALTERNATIEVEN
Barbecueën kan uw klant ook combineren met een kampvuur. Bijvoorbeeld met een vuurkorf of -schaal op poten met rooster, een vuurschaal annex barbecue waarop u ook met gas kunt barbecueën, of de traditionele dutch oven: een gietijzeren kookpot met handvat, om boven een open vuur of kolen te hangen. Het deksel heeft een opstaande rand, om er ook kolen op te leggen.
En dan zijn er nog de stalen bierkratten, waarin u eerst flessen meeneemt, waarna u de krat leegmaakt en met een rooster of plancha erover tot barbecue omtovert. Na het eten is de krat een vuurkorf. In het kleine broertje kunt u hout, wijn, bier en zelfs fruit opbergen, waarna u de krat als barbecue of vuurkorf gebruikt.
VOORRAAD
Wanneer?
Het best legt u vanaf maart een voorraad van compacte, draagbare barbecues en soortgelijke kooktoestellen aan. Tegelijk moet u dan de presentatie organiseren en uw schap aanvullen met accessoires, kolen en briketten. U dient uw klant immers meteen te kunnen helpen, zodra het weer verbetert. Meestal wil hij namelijk dezelfde dag nog barbecueën. Wie een meer langdurige oplossing zoekt, zal zich eerst wat oriënteren. Maar ook dan is het fijn als hij zijn toestel meteen kan meenemen. Beschikbaarheid is key.
Hoe verder aanvullen?
Accessoires moet u vooral in het begin genoeg op voorraad hebben. Verder houdt u doorheen het seizoen de basisartikelen voldoende op stock, zoals kolen, briketten, aanmaakmiddel en smaakmakers. Die producten moet u ook genoeg in huis hebben als het een mooie nazomer is, omdat de consument ze herhaaldelijk aankoopt.
Tegen het einde van het seizoen zijn beschermhoezen, reinigers en borstels veelgevraagd, omdat uw klant zijn barbecue dan winterklaar maakt. Hoewel u ook in de koudere maanden de nodige BBQ-artikelen op voorraad moet houden, want klanten barbecueën vandaag ook ’s winters. Voor de gevorderde hobbyist kunt u zelfs bijvoorbeeld rubs en vleespakketten aanbieden.
HOE PRESENTEREN IN DE WINKEL?
Uitgestald met POS-materiaal
Uiteraard is het belangrijk om de modellen mooi uit te stallen, zodat uw klant zowel de de look-and-feel als het design en de mogelijkheden kan ontdekken. Daarvoor ondersteunen fabrikanten met presentatieadvies en POS-materiaal. Denk aan displays, of een zuil met sfeerbeelden en USP’s erop. Eventueel laat het POS-materiaal toe om een shop-in-shop te creëren. Met bijvoorbeeld een compacte display, voor kookwinkels met een beperkte showroom. Of met een in het oog springende inkleding, die alle facetten en accessoires uitgebreid voorstelt.
Combineer de oplossingen ook in een soort go-towereld, dus samen met een picknickassortiment, drinkflessen en houtskool/briketten.
Via de verkopers/dealers en demo’s
Door de juiste vragen over de behoeften te stellen en daarna met kennis van zaken te antwoorden, brengt u de klant tot de beste oplossing. Mogelijk kunt u daarvoor producttraining volgen. Bij één merk is dat zelfs een must, opdat u de toestellen ervan kunt verdelen, als een erkende dealer.
Ook demonstraties overtuigen en stimuleren klanten om het product en al zijn mogelijkheden te gebruiken. Meerdere merken ondersteunen daar graag bij. Of u organiseert een heuse cursus, bijvoorbeeld over koken op de kamado. Zo wakkert u het vuur om te barbecueën goed aan.