Koelen & diepvriezenPremium

30% meer vriezers verkocht in 2020

Coronacrisis boost verkoop koelkasten en vriezers

BSH

Belgen kopen nog steeds twee keer zoveel koelkasten als vriezers, maar met een stijging van bijna 30% maakten de freezers een grote inhaalbeweging in 2020. Beide categorieën sloten het jaar goed af, en dat is deels te danken aan de coronacrisis, waarin we niet alleen wc-papier maar ook voeding hamsterden. Zowel bij de diepvriezers als de koelkasten steeg de vraag naar grotere volumes, meerdere deuren en slimme tech-nieuwigheden. 

GROEI VOOR KOELKASTEN

Invloed van coronapandemie

Uit de GfK-data van 2020 blijkt dat de Belgische markt van koelkasten goed is voor een stijging van 4,5% ten opzichte van 2019. Er werden 9,3% meer vrijstaande koelkasten verkocht terwijl de vraag naar ingebouwde toestellen licht daalde met 5%. Let wel: de eerste maanden van 2021 lijkt de vraag naar inbouw dan weer te stijgen. Ook de prijs van een ingebouwde koelkast stijgt in de eerste maanden van het jaar.

GfK
Vriezers groeiden het hardst, maar koelen blijft in verkochte cijfers nog steeds de grootste groep (bron: GfK)

Bij de vrijstaande koelkasten tekenen we een lichte prijsstijging op van 1,5%.De vrijstaande koeling maakte ook in 2019 het grootste deel van de markt uit, maar afgelopen jaar was die tendens nog duidelijker en dat heeft alles – of toch veel – met de coronacrisis te maken. Omdat we gedurende een lange periode van thuis uit hebben gewerkt, verlangden we naar zo veel mogelijk comfort thuis. Een vrijstaande koelkast kon makkelijk geplaatst worden en zorgde meteen voor extra opslagruimte. Want te midden van de pandemie wilden we méér en verse producten in huis hebben. Toestellen met bijzondere aandacht voor vershoudsystemen werden razend populair. Een nulgradenzone met regelbare luchtvochtigheid zag de consument in 2020 geheel terecht als een ecologische en economische investering. Hierbij zorgt een ventilator voor een betere verspreiding van de koude lucht zodat de producten minder snel uitdrogen. Ook lades voor vlees en vis stonden vorig jaar hoog op het verlanglijstje.

Koelkasten zijn lifestyleproducten

Corona of geen corona: keukens evolueren steeds meer naar volwaardige leefruimtes waarin niet alleen gekookt, maar ook geleefd wordt. Vooral koelkasten worden daarom meer en meer een lifestyleproduct dat niet alleen optimaal moet functioneren, maar er ook goed moet uitzien om in dat centrale punt van het huis te passen. Zwarte toestellen met een cleane, strakke look hebben de inoxvarianten van de troon gestoten. Maar dat is slechts één designtrend. Zo zijn er vierdeurskoelkasten met een interne dispenser, mooi verstopt achter een tussendeur. Die dispenser met karaf zorgt op elk moment voor vers en gefilterd water, maar kan ook als accessoire op tafel worden gezet. Klassieke wijnrekken worden vervangen door flexibele flessenplateau’s waarop grotere flessen, maar ook pizzadozen of eieren kunnen bewaard worden.

Samsung
Een dispenser met karaf zorgt op elk moment voor vers en gefilterd water, maar kan ook als accessoire op tafel worden gezet (Samsung)

Minder geluid

Om koelkasten zo goed mogelijk in leefruimtes te integreren, richten producenten hun pijlen op het teveel aan decibels. Verschillende technieken halen storende decibels uit de lucht. Amerikaanse koelkasten maken bijvoorbeeld gebruik van de invertedtechniek waarbij een compressor het vermogen regelt. Vergelijk het met een geavanceerde dimmer die de stroomtoevoer en temperatuur op een optimale manier regelt en er in één adem voor zorgt dat de koelkast stiller functioneert. Er zijn ook modellen op de markt waarbij de restwarmte langs een rooster ontsnapt dat beneden in de sokkel zit ingebouwd. Zo hoeft de koelkast minder hard te werken om af te koelen. Dan is er natuurlijk nog de hybrid cooling-techniek, waarbij een 0 gradenpaneel aan de achterzijde van de koelkast extra vocht creëert om uitdroging tegen te gaan.

BSH
Extra grote VitaFresh vershoudlade voor groente en fruit (BSH)

OPMARS VRIEZERS

Drie- en vierdeurs

De vriezers zijn nog altijd iets minder populair dan de koelkasten, maar zijn aan een stevige opmars bezig. In 2020 gingen er maar liefst 29,6% meer de deur uit. Bij diepvriezers en koel-vriescombinaties geldt hetzelfde adagium als bij de koelkasten: hoe groter, hoe beter. Toestellen van 2 meter hoog en 60 of 70 centimeter breed doen het heel goed. Bottomfreezers met twee diepvriesladen moeten de duimen leggen voor modellen met drie diepvriesladen. De side-by-side-bottomfreezers hebben twee, drie of zelfs vier deuren met een aparte wijnkast. Die vraag naar grotere volumes is al een aantal jaren bezig, maar fabrikanten springen op de kar en ontwikkelen steeds meer toestellen die afwijken van de traditionele maten. Het model met twee deuren zal onvermijdelijk evolueren naar een drie- of vierdeursmodel.

Sharp
Het model met twee deuren zal onvermijdelijk evolueren naar een drie- of vierdeursmodel (Sharp)

Andere evoluties

Nieuwe energielabels

Daarnaast is het in de branche van koelen opletten voor de nieuwe Europese energielabels. De oude energielabels A+ t/m A+++ vervielen in april 2021 en werden opnieuw ingedeeld in de klassen A tot en met G. Dat nieuwe energielabel zal een steeds grotere rol spelen bij de aanschaf van een nieuwe koelkast. Een nieuwe meetmethode zal voor grote veranderingen zorgen. Vroeger werd energieverbruik gemeten bij 20 °C. De nieuwe methode meet bij zowel 16 als 32 °C en neemt daarvan het gemiddelde. Een A+ koelkast die tot vorig jaar als eerder zuinig werd gelabeld, kan nu een label F hebben. Uit onderzoek blijkt wel dat zelfs toestellen met label F nog steeds een gunstig verbruik hebben. Label B is beter dan E, maar de besparing op jaarbasis blijft uiteindelijk best wel beperkt.

Liebherr
Wijnkasten komen meer en meer in zwang (Liebherr)

SLIMME TECHNOLOGIE

Slimme technologie is een andere belangrijke trend die de branche vooruit stuwt. Mechanische bedieningscontrole legt de duimen voor een nieuwere, elektronische variant. Er is steeds meer vraag naar mogelijkheden om koelkasten en vriezers op afstand te bedienen via de smartphone. Als de deur openstaat, krijgt je een melding op je gsm. Als je naar de supermarkt gaat en veel boodschappen doet, kan je je toestel op afstand voorbereiden. Via de app kan je de temperatuurinstellingen exact aanpassen zoals je wenst: van vakantiemodus tot ecomodus.

Camerabediening

Ook de vraag naar camerabediening neemt toe. Stel dat je in de supermarkt bent en je je afvraagt hoeveel tomaten er nog in de groenteschuif liggen. Dat hoeft niet langer vervelend te zijn. Via een paar klikken op je gsm kan je de camera in je koelkast raadplegen. Die slimme technologie zal de komende jaren ongetwijfeld verder worden verkend. Er bestaan nu al koelkasten met een ingebouwde tablet waarmee je de ingrediënten in je koelkast kan taggen zodat de koelkast zelf recepten voorstelt. Krachtigere speakers die het geluid nog beter in de ruimte verspreiden of een scherm om televisie op te streamen: de mogelijkheden worden steeds diverser.

Met dank aan BSH, Liebherr, Samsung, Sharp, Smeg en Vestel Benelux

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Sophie Pycke
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine