Consument kiest voluit voor Volautomatische espressomachines
gebruiksgemak en multifunctionaliteit zijn voornaamste voordelen
De Belg en zijn kopje koffie, het blijft een onafscheidelijk duo. Dat weerspiegelt zich ook in de koffiemarkt, waar er nog steeds een opvallende groei op te merken is. Maar hoe de consument het liefst zijn kopje koffie heeft, blijft heel persoonlijk. Wat wel vaststaat, is dat duurzaamheid en de milieu-impact van het bakje troost altijd maar belangrijker worden. Dan is een volautomatisch espressotoestel met een bonenreservoir de geschikte keuze. Bovendien maakt deze categorie meer dan de helft uit van de espressotoestellen. Hoewel de klassieke toestellen minder populair zijn, blijven ze toch steeds aanwezig op de markt.
Koffiemarkt in de lift
In 2018 groeide de koffiemarkt in volume en in waarde. Espresso blijft een hot item. Over het algemeen zijn Belgen wat terughoudender tegenover nieuwigheden, zeker op culinair gebied. Maar toch groeit de markt, jaar na jaar. De verkoop van espressoapparaten zit in de lift, en dan vooral de markt voor volautomaten. Leuk weetje: espresso wordt meer gedronken in het zuiden van ons land.
Volautomaten meer dan helft espresso-omzet
De volautomatische espressoapparaten met ingebouwde koffiemolen maken meer dan de helft van de omzet van de espressomarkt uit. Zowel het duurdere als het goedkopere segment stijgt. Daarna volgen de zogenaamde single serve-apparaten. De traditionele pompdrukapparaten hebben nog maar een zeer klein aandeel binnen de markt, maar zijn ook aan een opmars bezig. Hier is er ook duidelijk een groei in het hogere prijssegment.
Gesloten systemen
De gesloten systemen (single serve) werken met voorverpakte capsules van een bepaald systeem. Met dit systeem worden de aroma's van koffie optimaal benut. Opvallend is dat vele koffiebranders hiertoe overgaan. De patenten van sommige cup- en of capsulesystemen zijn namelijk verlopen. Het blijft de ideale oplossing voor een beperkt aantal dagelijkse kopjes. Voor sommige consumenten is de keuze voor een ander systeem dan weer afhankelijk van de milieu-impact van een kopje koffie. Een systeem zonder capsules kan minder afval produceren. Opvallend is dat de markt hiervoor sterk wisselend is. Voor de een lijkt de hype over te zijn, voor de ander blijft dit systeem groeien.
Open systeem
Verder kun je natuurlijk ook nog altijd een kopje koffie maken aan de hand van een zogenaamd open systeem. Je kunt werken met koffiebonen, dan ga je voor een volautomaat. Je kunt ook met gemalen koffie werken, dan kies je ervoor om manueel en desgewenst zelf te malen. Waarom zou een consument voor automatisch of manueel kiezen? De tijd dat je nog diende te draaien aan een koffiemolen, lijkt toch al lang voorbij. Deze molen staat soms in keukens, maar dan meestal als museumstuk.
De customer journey
Een typische customer journey naar een open systeem kun je als volgt omschrijven. Een eerste kennismaking met espressokoffie verloopt via een single serve-machine. Consumenten stappen na verloop van tijd af van capsules of pads om verschillende redenen. Ze willen liever hun eigen merk en soort van koffiebonen kiezen. Daarom stappen ze over op een volautomaat. De échte koffieliefhebbers die ook echt interesse hebben in de bereiding van hun heerlijke kopje espresso, schaffen zich een traditionele pompdrukmachine aan. En dan zijn uiteraard ook koffiemolens heel interessant. Maar opgelet, de ene koffiemolen is de andere niet. De consument kiest dan bij voorkeur voor een koffiemolen waarbij men de maalgraad zelf kan bepalen.
Verkoopargumenten
Bij een systeem dat koffiebonen gebruikt, is de koffie het meest vers. Op termijn verdient de investering in een machine zich terug doordat koffiebonen minder duur zijn dan bijvoorbeeld capsules. Nog een veelgehoord argument is dat dit beter is voor het milieu, want er is minder afval dan bijvoorbeeld capsules. Nog een voordeel bij de open systemen is het gemak. From bean to cup, in één druk op de knop. Voor wie duurzaamheid belangrijk vindt, maar toch graag snel zijn koffie heeft, dus.
Evoluties
De espressomachines worden meer en meer intuïtief. Geen moeilijke machine waar je eerst de volledige handleiding voor moet lezen alvorens een koffie te kunnen inschenken. Verder worden de toestellen nog smaller; wat inspeelt op de trend van het steeds compacter wonen. Naast het compacter wonen wordt stilte ook altijd maar belangrijker. Een fluisterstille koffiemolen is voor veel consumenten een must. Het Quiet Mark-label kan hen hierbij helpen.
Inbouwapparaten
Inbouwapparaten waren enkele jaren geleden een grote hype. Hier is wel nog wat vraag naar, maar die gaat toch achteruit. De naverkoopdienst is hier een heikel punt, want de toestellen zijn qua reiniging en dergelijke minder gemakkelijk dan losstaande toestellen. Toch kiezen mensen die hun keuken vernieuwen, vaak voor een geïntegreerde opbouwespressomachine.
Traditionele koffiezetapparaten
Ook traditionele koffiezetapparaten blijven uiteraard verkocht worden, al was het maar voor grotere hoeveelheden. De smaak van de traditionele koffiezetapparaten is minder intens, vooral voor een espresso. Maar met een filterkoffiezetapparaat kun je wel in één keer een grotere hoeveelheid maken. Dat is hét argument voor de aankoop van een dergelijk toestel.
Markt gaat achteruit
Het is nog altijd een erg belangrijke categorie, maar de verkoop van filterkoffiezetters gaat achteruit. Duurdere apparaten kennen hier een groei. Qua extra’s hebben de meeste toestellen tegenwoordig een timer, thermos, aromaselector … Er zijn ook filterkoffiezetapparaten die een metalen thermoskan hebben, in plaats van een gewone glazen kan. Accessoires die veel verkocht worden, zijn bijvoorbeeld een ontkalker, een melkreiniger en een waterfilter. Maar ook espressoglaasjes, cappuccinoglaasjes en lattemacchiatoglazen zijn populair.
Ook hier innovatie
Bij de traditionele koffiezetapparaten zijn er ook heel wat innovaties te bespeuren: je kunt koffiezetten voor kleine hoeveelheden – een halve kan – en toch met veel aroma door de doorlooptijd aan te passen, door uitneembare koffiefilters met druppelstop, een uitneembare watertank met verlichting, gemakkelijk af te lezen niveaus en door ze gemakkelijk te maken om te vullen … Andere koffiezetters bieden ook de mogelijkheid om heet water te nemen voor thee, soepjes of instant noodles. Op die manier worden drie functies in één toestel verzameld, waardoor er ook weer extra ruimte op het werkblad vrijkomt. Design is ook een belangrijke factor, aangezien dit een apparaat is dat altijd op het keukenblad blijft staan. Met de tendens om meer en meer open keukens te hebben waar apparaten zichtbaar zijn, is dit van belang.
Met dank aan Bosch, De’Longhi, Fritel, Groupe Seb, IT&M, Melitta, Nespresso en Siemens