BESTEK: VOLOP EXPERIMENTEREN MET COATINGS EN FINISHES
CONSUMENT GAAT MEER OP ZOEK NAAR TRENDY KLEUREN EN MATTE OF ANTIEKE FINISHES
Lepels, messen, vorken ... bestek is een traditionele categorie waar innovatie soms ver te zoeken is. Vandaag zien we echter dat er volop geëxperimenteerd wordt met coatings in trendy kleuren en hippe finishes. Matzwart of liever een antieke champagne-uitvoering? Strak design of liever een ronde vormgeving? Een complete set of liever losse delen? De nieuwste bestekken bieden voor elk wat wils en groeien soms uit tot echte pronkstukken op tafel. Perfect voor feestelijke gelegenheden, maar ook een goede keuze voor elke dag.
MATERIALEN
Bestekken vormen een traditionele productcategorie en de meeste exemplaren worden nog steeds in roestvrij staal gemaakt. 18/0 en 18/10 - dat de beste kwaliteit biedt - blijven dus de basismaterialen bij uitstek. Wat we wel zien, is dat er geëxperimenteerd wordt met coatings en dat er meer kleuren en verschillende finishes opduiken. Denk maar aan zwart, goud- of champagnekleurig bestek, in een matte of blinkende uitvoering. Vooral de matte afwerkingen zijn vandaag erg in trek. Ook de antieke finish, waardoor bestek een iets ruwere look krijgt, wint aan populariteit. Nieuw op de markt zijn de bestekken in geelkoper basismateriaal. Zij spelen in op de consumentenvraag naar meer kleur op tafel.
TRENDS
Vormgeving
Op het vlak van vormen en design zien we dat de strakke lijn een groot marktaandeel blijft behouden in de Benelux. Het functionele aspect primeert in deze categorie, waardoor de vormen eerder simpel, strak en tijdloos zijn. Kleine details aan de handvatten komen wel veelvuldig voor. Een nieuwe trend die zeker gezien mag worden, is laserdecoratie. Bestek krijgt daardoor een gelaserd patroon, van ruitjes tot golven, en wordt zo een ware blikvanger op tafel. Naast dat strakke zien we wel dat de ronde, zogenaamd forged modellen, in opmars zijn.
Kleur
Op het vlak van kleur is zilverkleurig bestek een beetje op zijn retour. Zoals reeds gezegd, gaat de hedendaagse consument meer en meer op zoek naar trendy kleuren en kiest hij voor gekleurde bestekken in champagne, zwart, goud, roségoud ... Voor de fabrikanten komt het er nu vooral op aan om gekleurd bestek ook vaatwasmachinebestendig te maken.
Ontwerpers
Sommige merken kiezen ervoor om samen te werken met bekende ontwerpers. Enerzijds profiteert zowel de ontwerper als het merk van elkaars bekendheid in hun respectievelijke sector en komt dit de verkoop van het product ten goede. Anderzijds zorgen dergelijke samenwerkingen vaak voor een verrassend resultaat op het vlak van vormgeving en/of ergonomie.
VERPAKKINGEN
Drie soorten
De verpakking van bestek is erg belangrijk. Bij shopinrichtingen kan dit immers net datgene zijn waar het oog van de consument op valt. Grosso modo zijn er drie soorten verpakkingen voor bestek. Ten eerste zijn er de eenvoudige doosjes voor de goedkopere bestekken. Vervolgens zijn er de mooie kartonnen cassettes of giftboxen. Deze verpakkingen fungeren meteen ook als bewaardoos voor het bestek, een pluspunt. Tot slot zijn er nog de luxueuze houten cassettes of kisten, in bijvoorbeeld notelaar. Een manier van verpakken die voornamelijk gebruikt wordt voor verzilverde bestekken en die vandaag minder gevraagd wordt vanwege het hoge prijskaartje.
Differentiatie
Niet alleen met kleur en vormgeving onderscheiden de verschillende merken zich van elkaar, ze doen dat ook met hun verpakkingen en koffers.
Bovendien zien we ook binnen bepaalde merken een duidelijke differentiatie aan verpakkingen. Zo zullen de high-end 18/10-bestekken vaak een luxueuzere verpakking krijgen waarin alles netjes bewaard kan worden. Nieuwe en trendy producten krijgen dan weer een hippe verpakking. Opvallend ook is dat de fabrikanten meer aandacht besteden aan cadeauverpakkingen.
Opsplitsing per item
Waar men bestek vroeger vooral in samengestelde sets kocht (bijvoorbeeld 24-delig), worden ze nu vaker opgesplitst per item (bijvoorbeeld 4 messen of 4 vorken). Zo kan men beetje bij beetje een volledige set sparen of gewoon de items aankopen die men nodig heeft. Handig, want men kan alles zelf samenstellen en bijkopen waar nodig.