Gevels

Bescherm je woning tegen vocht: tips en oplossingen

Schimmels, vochtplekken, afbladderende verf of loskomend behang ... Naast esthetische stoornissen zijn het - vrij letterlijk zelfs - tekenen aan de wand van een groter probleem: opstijgend vocht. Of insijpelend vocht. Of misschien wel een waterlek? Je merkt het al, vochtproblemen in je woning kunnen verschillende oorzaken hebben, die elk een andere oplossing vereisen.

doorslaand vocht binnenmuur

Waarom moet je snel optreden?

Vochtproblemen zorgen niet alleen voor een onfraai zicht in je woning, maar kunnen de stabiliteit van de constructie aantasten. Op termijn wordt via long- en luchtweginfecties ook je gezondheid een doelwit. Het is dus zowel voor jezelf als je woning belangrijk dat je vochtproblemen zo snel mogelijk oplost.

Vaak zijn schimmels en vochtplekken te wijten aan opstijgend grondwater in een muur zonder waterkering, maar er zijn nog heel wat andere mogelijke oorzaken. Denk aan slagregen die via een onbehandelde buitenmuur op termijn de binnenmuur aantast, verouderde dakdichtingen die voor insijpelend vocht zorgen, waterlekken in de leidingen achter je muren, onvoldoende ventilatie waardoor condens niet weg kan ...

Elk van deze oorzaken vereist een andere aanpak om het vocht een halt toe te roepen. Dan moet je uiteraard wel weten welke van deze oorzaken voor het vochtprobleem in jouw woning zorgt. 

ooorzaak vochtprobleem

Een juiste diagnose: wat moet je doen?

De locatie van de vochtplekken op je muren kunnen al een indicatie geven van de aard van het vochtprobleem. Toch is een juiste diagnose - idealiter door een gespecialiseerd bedrijf - onontbeerlijk voor een goede, blijvende oplossing. Een vochtprobleem oplossen vergt vaak wel wat budget, en je wil niet het ene probleem oplossen met een remedie voor het andere.

Je kan een vochtprobleem alleen maar juist oplossen als je de precieze oorzaak kent. Als opstijgend vocht de oorzaak is van de plekken op je muren, moet je immers niet beginnen aan breekwerken om te zoeken naar een waterlek. Net zoals je geen maagzuurremmer zou innemen tegen hoofdpijn.

Hoe verloopt zo'n diagnose?

Je kan zelf wel alvast met een digitale vochtmeter bij benadering het vochtgehalte van een muur nagaan. Een professional kan dit ook doen met wat gespecialiseerdere apparatuur, maar daar stopt het niet. Een diagnose door een professional gebeurt meestal aan de hand van boorstalen die genomen worden uit de aangetaste muur. Het vochtpercentage in een muur wordt dan bepaald door het boorstaal te laten reageren op bijvoorbeeld carbide.

Om de mate van vervuiling in de stenen te bepalen, worden er ook sulfaat- en nitraattesten uitgevoerd. Door een langdurige opname van vocht maken bouwstenen immers zouten aan. Die moeten bij de behandeling ook worden aangepakt omdat die vocht blijven aantrekken.

inkectie opstigend vocht

Vochtproblemen oplossen: hoe pak je het aan? 

Op basis van de testresultaten kan de geschikte oplossing bepaald worden, afhankelijk van hoeveel vocht er in de muren zit en van waar dat vocht precies afkomstig is. 

tabel ter illustratie

Let op
Als een muur erg aangetast is door zouten, moet er ook een zoutwerend membraan worden aangebracht op de aangetaste stenen. Daarop kan dan opnieuw worden gepleisterd. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine