Zo maak je zelf een XXL vuilnisbakkast
Je vuilnisbakken of -zakken in huis laten staan tot de ophaling kan behoorlijk wat overlast veroorzaken. Lekkage, vieze geuren, ongedierte wil je zoveel mogelijk vermijden. Een mogelijke oplossing daarvoor is een opbergkast die je buiten installeert. Je onttrekt de afvalcontainers dan tevens aan het zicht dus ook het esthetische vakje kan je afvinken. We tonen je hoe je zo'n kast maakt.
De kast bouwen
Voorbereiding
Meet je vuilnisbakken op en bedenk op voorhand hoeveel containers je zal zetten. Bepaal de lengte, de hoogte en de diepte van je kast en maak een tekening. In dit geval wordt de opbergkast in een nis op de koer geplaatst en bedraagt de lengte 2,73 m, de hoogte bedraagt 2,59 m en de diepte 61 cm. Het wordt dus eerder een XXL tuinkast, maar jij bepaalt uiteraard zelf de afmetingen.
In deze kast komen er schappen en een bodemplaat. We werken met betonplex dat bestand is tegen vocht en vuil, maar ook tegen krassen.
De kastbodem
De betonplex bodemplaat komt op een kader van tropische hardhoutbalken in merbau te liggen. Dit hout is bestendig tegen vocht en water en zal niet rotten. Meet twee balken af op maat van de lengte van je kast. Kort de balken af met een afkortzaag. Draag hiervoor gezichts- en gehoorbescherming.
Haaks op de lange balken komen er vier tussenbalken ter versteviging, twee balken op het einde en twee mooi verdeeld over de lengte. Hou rekening met de breedte van de betonplexplaten tijdens het afmeten. Kort dan ook de vier tussenbalken af met de afkortzaag. Positioneer de tussenbalken en leg de betonplexplaat erop ter controle.
De lange balken moeten tegen de korte tussenbalken vastgeschroefd worden. Positioneer ze en boor er de schroefgaten in. Let op, voorboren is in dit geval noodzakelijk, want je schroeft in hardhout.
Als je balken aaneen zitten, positioneer je de betonplex erop en schroef je die vast in het hout. Is je kast langer dan het formaat van de betonplex plaat, dan bevestig je op het uiteinde van de kast nog een extra stukje om de oppervlakte volledig dicht te maken. Bouw je jouw kast eveneens in een nis en zitten er ergens leidingen of kabels, dan zaag je daar ook uitsparingen voor in het hout.
Kastdeuren
Dit XXL ontwerp heeft twee dubbele kastdeuren om de vuilnisbakken achter te verbergen. Om de vier kastdeuren voor te bereiden, wordt hier gewerkt met houten planken uit steigerhout en constructiebalken uit grenen hout. Neem een plank uit steigerhout, meet af hoe hoog de deuren moeten komen en zaag ze op deze hoogte met een afkortzaag.
Per kastdeur worden hier drie planken aaneen bevestigd. Dit is uiteraard afhankelijk van de totaalbreedte waarover je beschikt. Reken in je afstand ook de dikte van de deurposten mee. Let erop dat je de lelijke kanten van de planken naar boven draait, dit wordt namelijk de binnenkant van de deur.
Plaats PU-lijm tegen de randen van de planken en druk ze tegen elkaar, zo krijg je een stevig geheel. In dit geval werd D4-lijm gebruikt, geschikt voor alle weersomstandigheden. Klem de planken aaneen. Geen zorgen, lijm is voldoende om de planken te binden, want er komen ook verstevigende balken op de achterzijde.
Zaag drie constructiebalken op maat per deur, die komen in de breedte op de deur. Plaats de eerste constructiebalk aan de onderkant. Die komt op 10 centimeter van de grond. De tweede constructiebalk komt bovenaan de achterzijde van de deur. Lijm de constructiebalken vast met montagelijm. Als het hout gaat krimpen, dan krimpt de montagelijm mee. De lijm is rekbaar, en hout krimpt vooral in de breedte. Schroef de constructiebalken vast.
Raam uitzagen
Om de tuinkast esthetischer te maken, willen wij raampjes in de deuren. Dit is uiteraard géén must. Wil je dit ook? Teken dan af waar elk raam moet komen. Klem de deur goed vast aan de werktafel. Zaag de rechte stukken van het raam uit met een invalzaag en een geleider. De hoeken kan je uitzagen met een decoupeerzaag. Plaats voor de stevigheid op dezelfde manier een extra constructiebalk in het midden onder de raamuitsparing. Lijm en schroef die vast.
Versteviging
We plaatsen ook een schuine balk op de achterzijde van de deur zodat die niet afhangt. Zo’n diagonaal dient om de stevigheid van een deur of poort te verzekeren. Het gebeurt al eens dat het hout kromtrekt en wegzakt naar het midden toe - zeker als je kast buiten staat. In dit geval is dit vooral om buiging te voorkomen en heeft het een esthetisch effect.
Meet af van hoek tot hoek, van de onderkant van het raam tot de onderzijde.
Teken de hoeken af van de diagonalen en kort die af met de afkortzaag. De diagonaal op de achterzijde start aan de kant waar het slot geplaatst wordt, en eindigt aan de kant waar het scharnier komt. Schroef de diagonalen vast op regelmatige afstand. Herhaal het proces voor de andere drie deuren.
Bovenkant van de kast
Net zoals onderaan plaatsen we ook een frame bovenaan, net boven de deurhoogte. Dit frame bouw je op net zoals de onderbalken. Voor dit frame gebruiken we constructiehout. Tropisch hardhout is in dit geval niet nodig omdat het hout geen contact maakt met de grond en vocht. De horizontale balken schroef je schuin vast op de tussenbalken. Dit doe je voor de stevigheid. Plaats het frame ter controle op de gewenste plaats. Gebruik een spie om het frame vast te zetten. Controleer of het waterpas staat.
Om het frame te bevestigen, werken we in dit geval met slagpluggen. Op de voorzijde van het frame bevestig je nog twee extra verticale balken. Verbind die met een horizontale balk die over de hele lengte tegen het plafond loopt. Zo kan de ruimte boven de kastdeuren dichtgemaakt worden.
Deurposten
Voor de deurposten gaan we te werk met halve planken steigerhout. Deze moeten over de volledige lengte over de onderste plank en het frame bovenaan komen. Het gedeelte dat over het frame en de onderste plank hangt, moet breed genoeg zijn om de deuren aan op te hangen. Hou hier rekening mee bij het afteken en van de uitsparing.
Teken de uitsparingen af onder- en bovenaan op de balk. Zaag die uit met een decoupeerzaag. Schroef de deurposten vast op het onderste en bovenste frame. Doe dit doorheen de breedte van de plank. Controleer of de deurposten waterpas staan. Breng nog extra schroeven aan doorheen de deurposten tegen de muur voor de stevigheid.
Schroef de deuren via het scharnier vast aan de deurpost. Controleer telkens of die waterpas staan. Zit je nog met een spatie tussen de muur en een deurpost? Dan kan je hier voor de stevigheid een blokje constructiehout tussen plaatsen met behulp van montagelijm.
Frame aanvullen
Vul de bovenzijde op met stukjes steigerhout. Bevestig die eerst met montagelijm. Schroef de stukken vast op het bovenste frame. Vul de aangrenzende muur ook met steigerhout. Meet af hoeveel volle en restbreedtes van de steigerhoutplanken je nodig hebt. Kijk eerst of de planken waterpas staan. Hier ga je opnieuw te werk met montagelijm en schroeven.
Een plank die je niet op volle breedte kan plaatsen, maak je smaller met behulp van een cirkelzaag. Vul de ruimte boven de planken wederom op met kleinere stukjes steigerhout. Plaats over de hele lengte bovenaan een afwerkingslat. Positioneer die met een bankhamer en schroef die vast op regelmatige afstand. Dat oogt verzorgd.
Raamkader deuren
Om het raamkader in de deuren te maken, meet je rondom rond eerst de afmetingen op. Bedek de binnenranden met latjes constructiehout. In dit geval gaan we de binnenranden in verstek zagen. Gebruik een afkortzaag om het constructiehout af te korten en de hoeken in verstek te zagen.
Positioneer de randen van het kader met een bankhamer in de raamopeningen. Zo kan je die gemakkelijk corrigeren. Schiet ze per zijde op drie punten vast met een nagelpistool, in de hoeken en in het midden.
Middenin komt een kruis, ook uit constructiehout. Dit is puur esthetisch en dus ook optioneel. Wij gebruiken verticaal een latje dat de hele afstand van het raam overbrugt. Horizontaal komen kortere latjes op maat van de afstand tussen de verticale lat en de binnenrand. Zaag het kruis op maat en schiet het vast met een nagelpistool, schuin doorheen de latjes in de binnenrand.
Slot
Om het slot van de kastdeuren te monteren, moet je eerst uitsparingen voorzien. Teken de positie van het slot af. Een eerste manier om de uitsparing te maken, is door die te boren. Hiervoor gebruik je een houtboor met dezelfde dikte als het slot. Boor de uitsparing beetje per beetje, tot het slot goed past.
Een tweede manier waarop je te werk kan gaan, is met de bovenfrees. Frees de holte beetje per beetje uit tot de ruimte voor het slot vrijgemaakt is.
Als derde optie kan je de uitsparing maken door middel van een houtbeitel en een bankhamer. Het gat voor de klink kan je boren met een boordikte die dezelfde is als de dikte van het uiteinde van de klink.
Schroef het slot voor je vuilnisbakkenkast vast. Voor het plaatsen van de sluitkom bepaal je eerst de hoogte door het slot tegen de deurpost te plaatsen. Je kan de uitsparing dan aftekenen. Meet op de dikte van de deur de afstand tussen het slot en de rand van de plank af. Zo weet je hoe diep je de uitsparing voor de sluitkom moet aftekenen op de deurpost. Gebruik de sluitkom als mal om de uitsparing af te tekenen. Met de bovenfrees kan je de uitsparing nu maken. Schroef de sluitkom vast.
Zie je dat het metaal van de sluitkom voorbij de deurpost komt? Dan kan je het overtollige stuk afkorten met een slijpschijf.
Schap
In de kast willen wij nog een schap monteren. Het schap bestaat uit een frame van constructiehout met daarop een betonplexplaat. Bevestig het schap tegen drie deurposten, net boven de hoogte van de vuilbak die daaronder moet kunnen staan.
Meet de lengte van het schap op binnenin de kast. Zaag de balken op maat met de afkortzaag. Schroef de constructiebalken aaneen volgens de opgemeten lengte. In dit geval zorgen we ook voor één tussenregel voor de stevigheid.
Zaag de betonplex op maat van het frame. Gebruik hiervoor een decoupeerzaag. Plaats het frame op de gewenste positie in de kast. Schroef het frame vast tegen elke deurpost. Zorg ervoor dat het waterpas staat. Plaats de betonplexplaat op het frame.
Afwerking
Om de raamkaders op te vullen, kan je aan de slag gaan met plexiglas. Zaag het plexiglas op maat met een geleider en een invalzaag. Bevestig het plexiglas in het raamkader met behulp van montagelijm.
Geef je kast desgewenst nog een afwerkingslaag met beits of verf.
Vanaf nu kan je je vuilniscontainers, en nog extra materiaal op een propere manier opbergen.