GevelsPremium

Zo plaats je zelf houtstrips

Wil je een accentmuur in de woonkamer of een wand afwerken met warme, natuurlijke materialen? Dan kan je aan de slag met houtstrips. Ze geven de ruimte in een mum van tijd een gezellige, unieke uitstraling en het is een klus die je makkelijk zelf kan uitvoeren. We tonen je hoe je dat aanpakt.

zo kan je zelf houtstrips plaatsen

 

Zelf houtstrips plaatsen

De muur voorbereiden

Wees er eerst zeker van dat je muur klaar is om er de houtstrips op te plaatsen. Diepere putten of gaten vul je best vooraf wat snelplamuur. Simpel, maar eigenlijk hoef je niet veel moeite te doen. De strips verbergen namelijk dat de muur niet perfect geplamuurd is.

muur ontvetten ammoniak

Waar je wel zeker voor moet zorgen, is dat de muur goed ontvet is. Zo zal de lijm goed hechten. Met een scheutje ammoniak in je water - of een ecologisch alternatief - was je de wand snel af.

 

De strips uitpakken

Breng de strips binnen en laat ze een dagje acclimatiseren. Bekijk al eens hoe het systeem in mekaar zit. In ons geval zijn de houtstrips niet rechthoekig, maar passen ze met een getande rand in elkaar. Op de achterzijde zijn de verschillende houten latjes verstevigd met een netje.

netje achterkant houtstrips

TIP
We kunnen het niet genoeg zeggen: meng altijd strips, planken of tegels uit verschillende dozen door elkaar. Zo krijg je het meest natuurlijke effect, vallen lichte kleurverschillen minder op etc. 

Wil je gewoon een accent en niet een volledige muur? Dat is zeker ook een optie. Voor deze case stoppen we op enige afstand van de deur. Zo ontstaat er een aparte zone en creëren we een optische truc om aan te geven dat daar de zithoek is. Daar komt straks dan ook de sofa. 

 

De strips op de muur

Teken af tot waar de houtstrips zullen komen. Werk loodrecht. Begin onderaan en werk naar boven toe. Bij de eerste houtstrip moet je de tanden aan de startzijde weghalen. Je zet dus best een afkortzaag binnen handbereik.

Houtstrips aanbrengen is een stuk eenvoudiger dan tegelen en dat merk je onmiddellijk tijdens het werken. Je hoeft bijvoorbeeld helemaal geen tegellijm aan te maken, je werkt gewoon met mastieklijm. Die breng je in een zigzaglijn aan op de achterzijde van de houtstrips.

de strips verlijmen

Opgelet, in dit geval moet de vloer nog afgewerkt worden en daarom gebruiken we een lange regel als afstandshouder.

Dankzij de vertanding valt de overgang tussen de verschillende delen niet op. Op de afgewerkte muur kan je bijgevolg geen naad of voeg opmerken. De stopcontacten zijn iets moeilijker maar wie kan meten en zagen, levert met wat geduld een mooie ombouw af. Je kan er ook voor kiezen om rond de stopcontacten en schakelaars ruim plaats te laten, dat oog iets rustiger.

stopcontacten uitwerken

Begin met de tweede rij. Daarvoor gebruik je het reststuk van de laatste houtstrip als startstuk. Hou ook steeds je waterpas bij de hand zodat je regelmatig opnieuw kan controleren of elke strip waterpas hangt.

controleer of alles waterpas is

Je hoeft geen slijpschijf of tegelzaag te hanteren - een bijkomend voordeel van houtstrips. Met de afkortzaag, of de wipzaag zelfs, kan je hout makkelijk op maat maken.

Snel resultaat

Werken met houtstrips gaat heel snel vooruit, zeker omdat je in een vast ritme geraakt. Bovendien is het resultaat onmiddellijk zichtbaar en volledig afgewerkt. Er is namelijk geen voegwerk nodig.

 

De laatste loodjes

Voor de laatste rij moet ook de hoogte van de strip aangepast worden. De strip breken en daarna het netje achteraan doorsnijden volstaat. Laat bovenaan gerust een schaduwvoeg van enkele millimeters. Zo kan het hout nog wat uitzetten.

inpassen en schaduwvoeg

De wand afwerken

In dit geval was het contrast tussen de witte muur en de houtstrips iets te hard. Is dat in jouw geval ook zo, dan heb je aan een rol behangpapier voldoende omdat contrast wat te verzachten. Haal vóór het behangen de afdekplaten van de stopcontacten weg. Maak de behanglijm aan door het poeder en de voorgeschreven hoeveelheid water te mengen. Zelfs na goed roeren blijft de lijm in eerste instantie te slap, dat is normaal. De lijm moet even rusten voor je kan starten.

behangerslijm maken

In die tijd meet je de muur op en bedenk je op voorhand hoe je de stroken behang het makkelijkst ophangt. Knip de baan op lengte en lijm daarna de muur in. De stroken behangpapier kleef je één voor één tegen de muur. Strijk ze met wat geduld mooi glad tegen de muur en snij ze daarna op maat af.

rest muur behangen

Zo is de woonkamer in een mum van tijd opgefrist. Wil je alles nog eens in detail bekijken, raadpleeg dan de video:

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine