GevelsPremium

Wat is gevelpleister of crépi?

We belichten in dit artikel voor jou de voor- en nadelen van gevelpleister of crépi, en bespreken welke soorten er zoal bestaan.

WAT IS GEVELPLEISTER?

Gevelpleister of crepi is een gevelbekledingsmateriaal dat bestaat uit een mengeling van cement, kalk, water en zand.  Soms worden er nog andere componenten aan toegevoegd om de gewenste eigenschappen te verkrijgen, zoals bijvoorbeeld een betere waterbestendigheid.

Crepi kan verschillende afwerkingen hebben. Er zijn bijvoorbeeld gladde crepi gevels, korrelige of gestructureerde crepi gevels en tal van creatieve afwerkingen waarbij gebruik wordt gemaakt van sjablonen en patronen om een unieke look te creëren. Er zijn ook tal van kleurmogelijkheden voor crepi, waardoor het mogelijk is om het te laten passen bij de stijl van je woning.

crepi gevelpleister witr

de voordelen

Crepi is weers- en vochtbestendig. Je binnenmuren blijven gevrijwaard van doorslaand vocht. Zeker als je de crepi nog afwerkt met een waterafstotende laag. Het is ook makkelijk aan te brengen op quasi elk oppervlak, inclusief baksteen, beton en hout, en - niet onbelangrijk - harde isolatieplaten. Gevelpleister en isolatie vormen immers een gouden combo. Crepi heeft een minimale dikte: hoe minder plaats je nodig hebt voor de afwerkingslaag, hoe meer plaats je hebt voor de isolatie. 

DE NADELEN

Een van de grootste nadelen is dat het materiaal kan scheuren als gevolg van beweging in het gebouw of vorst. Daarom is het ook belangrijk dat je het bepleisteren van een gevel beter overlaat aan een professional. Crepi kan na een 10 tot 15 jaar ook verkleuren onder invloed van zonlicht. Dit kan vooral gebeuren bij donkere kleuren. 

crepi met raam en garagepoort

SOORTEN GEVELPLEISTER

Je kan grofweg een onderscheid maken tussen twee soorten gevelpleister. Ofwel heb je te maken met een minerale pleister, ofwel een siliconenpleister.

MINERAle PLEISTER 

We spreken van mineraal pleister als er gebruikgemaakt wordt van de klassieke techniek. Hierbij wordt een mengsel van zand, cement en kalk tegen de wand aangebracht. Omdat er geen synthetische stoffen in verwerkt zijn, noemt men dit ook wel een natuurlijke pleister.

Deze vorm van bepleistering is effectief waterkerend en tegelijk dampopen. De gevel kan dus blijven ademen nadat de pleister is aangebracht. Het pleister kan in de kern aangekleurd worden. Minerale pleister kan vocht opnemen, daarom werk je steeds in combinatie met een gevelplint.

SILICONENPLEISTER

Het alternatief voor mineraal pleister is een volledig waterdichte synthetische gevelpleister of siliconenpleister, gemaakt op basis van kunsthars. Synthetische bepleistering heeft als voordeel dat ze licht is van gewicht en toch voldoende hardt. Krassen of stoten kunnen dus geen kwaad. Het is ook elastisch materiaal, dit heeft dan weer een positief effect op het vermijden van barsten. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine