Gevels

Wat is gevelpleister of crépi?

We belichten in dit artikel voor jou de voor- en nadelen van gevelpleister of crépi, en bespreken welke soorten er zoal bestaan.

 

Wat is gevelpleister?

Gevelpleister of crepi is een gevelbekledingsmateriaal dat bestaat uit een mengeling van cement, kalk, water en zand.  Soms worden er nog andere componenten aan toegevoegd om de gewenste eigenschappen te verkrijgen, zoals bijvoorbeeld een betere waterbestendigheid.

Hoe je gevel isoleren: nieuwbouw en renovatie
21 artikels
Alles over gevelsOntdek ons digitaal magazine over gevels
Lees magazinechevron_right

Crepi kan verschillende afwerkingen hebben. Er zijn bijvoorbeeld gladde crepi gevels, korrelige of gestructureerde crepi gevels en tal van creatieve afwerkingen waarbij gebruik wordt gemaakt van sjablonen en patronen om een unieke look te creëren. Er zijn ook tal van kleurmogelijkheden voor crepi, waardoor het mogelijk is om het te laten passen bij de stijl van je woning.

Naast bescherming heeft gevelpleister ook een verfraaiende functie. Het geeft je woning een moderne, uniforme en strakke uitstraling en wordt daarom vaak toegepast bij renovaties.

crepi gevelpleister witr

De voordelen

  • Weers- en vochtbestendig: Gevelpleister beschermt je binnenmuren tegen doorslaand vocht, vooral wanneer het gecombineerd wordt met een waterafstotende eindlaag.
  • Geschikt voor diverse ondergronden: Het hecht goed op baksteen, beton, hout én harde isolatieplaten. Daardoor is het perfect combineerbaar met buitenmuurisolatie.
  • Ruimtebesparend: De minimale dikte van de pleisterlaag laat meer ruimte voor isolatie.
  • Naadloos resultaat: Crepi wordt egaal aangebracht, zonder voegen, wat zorgt voor een strak, modern uitzicht.
  • Isolerend effect: Het draagt bij aan akoestische en (in beperkte mate) thermische isolatie.
  • Onderhoudsvriendelijk: Vooral siliconenpleister is vuilafstotend en blijft langer schoon.
  • Esthetisch veelzijdig: Dankzij de vele kleuren en afwerkingen is het eenvoudig om je gevel een persoonlijke touch te geven.

De nadelen

  • Scheurvorming mogelijk: Door beweging in het gebouw of vorst kan scheurvorming ontstaan. Daarom is plaatsing door een vakman sterk aan te raden.
  • Verkleuring: Na 10 tot 15 jaar kan verkleuring optreden onder invloed van UV-licht, vooral bij donkere kleuren.
  • Vuilgevoeligheid: Vooral lichte kleuren kunnen na verloop van tijd vervuilen door stof, algen of roet. Dit is locatieafhankelijk.
  • Kwetsbaar bij impact: Bij harde stoten kunnen stukjes pleister loskomen, vooral bij minerale pleisters.
  • Prijs: Extra beschermlagen of decoratieve technieken kunnen de prijs van een gevelafwerking met crepi verhogen.

crepi met raam en garagepoort

Soorten gevelpleister

Je kan grofweg een onderscheid maken tussen twee soorten gevelpleister. Ofwel heb je te maken met een minerale pleister, ofwel een siliconenpleister.

Minerale pleister

We spreken van mineraal pleister als er gebruikgemaakt wordt van de klassieke techniek. Hierbij wordt een mengsel van zand, cement en kalk tegen de wand aangebracht. Omdat er geen synthetische stoffen in verwerkt zijn, noemt men dit ook wel een natuurlijke pleister.

Deze vorm van bepleistering is effectief waterkerend en tegelijk dampopen. De gevel kan dus blijven ademen nadat de pleister is aangebracht. Het pleister kan in de kern aangekleurd worden. Minerale pleister kan vocht opnemen, daarom werk je steeds in combinatie met een gevelplint.

Siliconenpleister

Het alternatief voor mineraal pleister is een volledig waterdichte synthetische gevelpleister of siliconenpleister, gemaakt op basis van kunsthars. Synthetische bepleistering heeft als voordeel dat ze licht is van gewicht en toch voldoende hardt. Krassen of stoten kunnen dus geen kwaad. Het is ook elastisch materiaal, dit heeft dan weer een positief effect op het vermijden van barsten. 

Het zelfreinigende effect is hier een voordeel. Dankzij de hydrofobe eigenschappen spoelt regen vuil vaak vanzelf weg. Siliconenpleisters zijn doorgaans overigens beter bestand tegen UV-straling, wat verkleuring helpt beperken.

Onderhoud en levensduur

Gevelpleister vraagt weinig onderhoud, maar jaarlijkse inspectie op barstjes of vervuiling is aanbevolen. Reiniging gebeurt best met een zachte borstel of een lage drukspuit. Een kwalitatieve gevelpleister, goed aangebracht door een vakman, kan tot 25 jaar meegaan mits het juiste onderhoud.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine