Dakbedekkingen

4 AANDACHTSPUNTEN VOOR DE RENOVATIE VAN JE PLAT DAK

Het voordeel aan een plat dak is dat je er makkelijk op kan om ze te inspecteren. Merk je dat de afdichting wat aftands is, en voldoet een gewone schoonmaak- of onderhoudsbeurt niet meer? Dan moet je beginnen denken aan een dakrenovatie. Ook daar kan je eventueel zelf voor aan de slag. We geven enkele pointers mee die daarbij komen kijken.

 

INSPECTIE EN ONDERHOUD

verweerd dak

Laten we het eerst even over een routine-inspectie en -onderhoud van je plat dak hebben. Het best kruip je daarvoor twee keer per jaar je dak op (of als je niet wil, laat je dat doen door een vakman). Let daarbij op de volgende zaken:

  • bladeren, mos en vuil: verwijder ze, zodat je dakgoten en regenpijpen niet verstopt raken;
  • barsten en scheuren in de dakbedekking, aan naden en bij aansluitingen met bijvoorbeeld dakramen, dakdoorvoeren …: deze kan je eventueel dichten met een bepaalde reparatiekit, specifiek voor daken;
  • blazen in de dakbedekking, aan naden en bij aansluitingen met bijvoorbeeld dakramen, dakdoorvoeren …: ook deze kan je te lijf met een reparatiekit.

Vocht op je plafonds en/of muren aansluitend aan het dak moeten ook al een belletje doen rinkelen. Dat wijst soms ook op slechte of verouderde naden en aansluitingen.

MEER WETEN:
> Hoe je plat dak inspecteren en onderhouden
> Hoe vocht bestrijden in je woning

 

CHECK DE DRAAGSTRUCTUUR

8

Is je dakafdichting echt beyond repair? Dan kijk je beter om die te vernieuwen. Het slechte nieuws is dat daar afbraakwerken bij komen kijken, in de vorm van het strippen van je dak. Daarop aansluitend is er wel goed nieuws: je kan namelijk de draagstructuur van je dak inspecteren. Bij een houten structuur check je of het hout nog intact is en nergens is aangetast door houtrot of schimmels. Bij een betonnen onderstructuur check je dan weer op betonrot.

Verwijder je een oude dakafdichting van een plat dak dat al warm geïsoleerd is, en de isolatie is nog intact? Als je onder het dak (binnen) geen last hebt van vochtplekken of schimmels, hoef je dan uiteraard niet de volledige dakopbouw eruit te halen, en moet van de dakopbouw hoogstwaarschijnlijk enkel de afdichting weg. Bij een geïsoleerd dak waar wel vochtproblemen rond zijn, is er een grote kans dat de isolatie zelf immers ook is aangetast, en bestaat de kans dat die - deels, dan wel volledig - moet worden verwijderd.

MEER WETEN: 
> Hoe houtproblemen aanpakken
> Hoe betonrot herstellen

 

PLAT DAK ISOLEREN

isoleren

Zeker bij oudere woningen waarvan een platte dakafdichting wordt verwijderd, is er een grote kans dat er nog geen isolatie is aangebracht op de onderstructuur. Wanneer je een dak dan opnieuw opbouwt, neem je uiteraard isolatie daarin mee – je zal het warmteverlies in je woning ermee met een kwart verminderen.

Het vaakst wordt daarbij tegenwoordig gewerkt volgens de warme methode: dat wil zeggen dat men vaste (hardschuim) isolatieplaten op de draagstructuur van het dak zal verlijmen, waarop vervolgens de dakafdichting komt. Daarnaast kan je ook kiezen voor de koude methode, waarbij de isolatie langs binnen wordt aangebracht, maar dat wordt tegenwoordig afgeraden.

Een derde optie voor dakisolatie is een omkeerdak. Dat is vooral interessant wanneer een dak wel moet geïsoleerd worden, maar de afdichting nog in goede staat is. Dan wordt er als het ware voortgebouwd op het traditionele warm dak, waarop een isolatie en een ballastlaag terechtkomt.

MEER WETEN:
> Isoleren met hardschuim
> Hoe een plat dak warm of koud isoleren
> Hoe een plat dak isoleren in de praktijk

 

NIEUWE DAKBEDEKKING

dakkoepel

Bij een renovatie van een plat dak, komt uiteraard ook een nieuwe afdichting kijken. De drie belangrijkste materialen om platte daken mee te bedekken zijn bitumen, EPDM en pvc. Daarbovenop kan er nog geopteerd worden over een ecologisch groendak. Naast bedekking van je dak, wil je misschien ook kijken om wat meer licht binnen te brengen, dat doe je middels een dakraam of lichtkoepel.

MEER WETEN:
> Hoe een plat dak bedekken: de materialen op een rijtje
> Hoe stap voor stap een dak bedekken met EPDM
> Dakramen voor een plat dak
> Alles over groendaken

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine