HOE VERWARMT DE DOBBITLEZER?
Met de stijging van de energieprijzen en de Europese klimaatdoelstellingen in het achterhoofd, is er heel wat aan het bewegen in de wereld van centrale verwarming, niet het minst bij de eindgebruiker. Aan de hand van surveys en stellingen die verschenen in onze wekelijkse newsletter, peilden we naar de situatie bij jullie, de Dobbitlezers. In dit artikel verzamelen we enkele interessante bevindingen.
BRANDSTOF
GAS RUIMT PLAATS
1. Hoewel (aard)gas op dit moment nog steeds de meest gebruikte brandstof is voor centrale verwarming bij de modale Dobbit-lezer, lijkt deze in de toekomst plaats te gaan ruimen voor de warmtepomp. Momenteel verwarmt 61% van de Dobbit-lezers met gas en 21% met mazout, gevolgd door elektriciteit (9%) en dan pas volgt de warmtepomp met 5%. Enkel hout/pellets doet het minder met 3%.
Wanneer er gepeild wordt naar toekomstplannen, staat de warmtepomp echter op de eerste plaats. 51% van de ondervraagde Dobbit-lezers zou, indien hij nu zijn installatie moet vernieuwen, kiezen voor een warmtepomp. 23% wil nog blijven vasthouden aan gasverwarming. Hout en pellets zijn meer in vraag bij wie zijn installatie wil vernieuwen (8%), maar springt nog niet over naar elektriciteit (12%) als aandrijfenergie. Mazout staat hier op de laatste plaats (4%), uiteraard is dat beïnvloed door het nakende verbod op nieuwe mazoutinstallaties.
2. Bovenstaande bevinding hoeft niet te verbazen. Bij de Dobbit-lezers die hun verwarmingsinstallatie gaan vernieuwen, is duurzaamheid bij 51% het belangrijkste criterium, gevolgd door de prijs (39%) en de periodiciteit van het onderhoud (30%). Als we de twee uitersten tegenover elkaar zetten: een mazoutketel moet jaarlijks worden onderhouden, bij een warmtepomp is vast periodiek onderhoud, hoewel aangeraden, vooralsnog geen verplichting.
3. Wanneer er wordt gepeild naar welke soort warmtepomp men wil, lijkt het lucht-watersysteem de populairste (40%), gevolgd door de lucht-luchtwarmtepomp (27%) en de geothermische warmtepomp (20%). Wat deze systemen precies inhouden en hoe je een geïnformeerde keuze kan maken, kan je verder in dit magazine lezen.
Een kanttekening die hierbij uiteraard moet worden gemaakt, is de veranderende regelgeving: vanaf 2023 moet (in Vlaanderen) elke nieuwe installatie op zijn minst hybride zijn (d.w.z. een warmtepomp in combinatie met een condensatieketel).
AFGIFTESYSTEEM
RADIATOREN RUIMEN PLAATS
4. Om de opgewekte warmte doorheen een woning te verdelen, is er een afgiftesysteem nodig. Bij de Dobbit-lezers zijn radiatoren in dit segment veruit de populairste afgiftemethode. Maar liefst 64% verwarmt zijn huidige woning met radiatoren. Vloerverwarming is al even aan een opmars bezig. Ook dat weerspiegelt zich in deze cijfers. Hoewel deze methode ver achter radiatoren ligt, is het met 18% het tweede populairste afgiftesysteem onder de Dobbitlezers. Verder daaronder bevinden zich elektrische verwarming (8%), convectors (7%) en luchtverwarming (waarbij verwarming en ventilatie samengenomen worden in één systeem dat voor een constante luchtcirculatie zorgt) met 3%.
Wie zijn afgiftesysteem wil vernieuwen, of voor een nieuwbouwwoning een afgiftesysteem kiest, gaat echter hoofdzakelijk voor vloerverwarming (61%), gevolgd door radiatoren (18%). Dit ligt in lijn met de verschuiving naar een warmtepomp bij de brandstof (zie grafiek 1). Een warmtepomp en vloerverwarming zijn immers het meest compatibel, daar het cv-water op lage temperatuur, 40 – 45 °C, wordt verdeeld, in tegenstelling tot bij gasinstallaties met radiatoren, waar het water verdeeld wordt op een temperatuur van 70 – 80 °C. Ook hier delven elektrische verwarming (9%), luchtverwarming (7%) en convectors (5%) het onderspit.
ZELF INSTALLEREN
We zouden Dobbit niet zijn, mochten we niet ook even peilen naar de installatiemethode. Een ketel of warmtepomp laat je uiteraard installeren door een professional, tegenwoordig kan je je echter zelf uit de slag trekken met de installatie van vloerverwarming of je eigen radiatoren. Uiteraard laat je je best wel bijstaan voor de dimensionering van het systeem.
RADIATOREN
5. Onder De Dobbit-lezers worden radiatoren vooral zelf geïnstalleerd. Dat is het geval bij 59% van de bevraagde Dobbit-lezers. 12% schakelt de hulp van een professional in. 29% laat de installatie volledig over aan professionals.
VLOERVERWARMING
6. Dezelfde trend is terug te vinden bij vloerverwarming. 59% neemt de installatie van zijn vloerverwarming voor eigen rekening. 18% van de bevraagden schakelt de hulp in van een vakman, terwijl 23% de installatie volledig overlaat aan professionals.