Verwarming & klimatisatiePremium

Bijverwarming: tips en mogelijkheden

Bijverwarming foto DeLonghi 1

Als je een ruimte in huis iets te kil vindt, kan je die makkelijk bijverwarmen zodat je overal van aangename temperaturen kan genieten. Je moet wel rekening houden met een aantal factoren, zoals de grootte van de ruimte die je wil verwarmen en het vermogen van het type bijverwarming.

VERSCHILLENDE SOORTEN BIJVERWARMING

Het grootste verschil tussen de verschillende types bijverwarming is de manier waarop de warmte wordt verspreid. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste soorten bijverwarming.

Ventilatorkachels 

De bekende ventilatorkachels zijn nog altijd een populaire optie. Ze zorgen voor directe en gerichte verwarming. Door de ventilator wordt de warmte snel verspreid door de ruimte. Een nadeel hiervan is dat de ventilator wel geluid produceert en de luchtverplaatsing ook zorgt voor stofverplaatsing.

Keramische ventilatorkachels zijn een belangrijke subgroep. Het verschil tussen een gewone ventilatorkachel en een keramische kachel zit hem in de verwarming via keramische verwarmingselementen, in plaats van een gloeidraad. Die keramische elementen houden de warmte vast, waardoor een keramische kachel meer warmte geeft dan een ventilatorkachel met gloeidraad.

Een keramische kachel is vaak zuiniger en veiliger dan andere kachels. Een keramisch element wordt minder warm, maar kan de ruimte net zo goed verwarmen. De lagere temperatuur van deze elementen voorkomt bovendien dat stofdeeltjes op het oppervlak verbranden en een vervelende geur afgeven.

Bijverwarming foto DeLonghi
Keramische ventilatorverwarming heeft een laag energieverbruik (De'Longhi)

convectoren

Convectoren zorgen voor een snelle verwarming van middelgrote tot grote ruimtes. Bij een convector verspreidt de opgewarmde lucht zich in de omgeving dankzij het convectieprincipe, waarbij de warme lucht naar de bovenkant wordt gebracht, zich vermengt met de koude lucht en terugkeert in cirkelvormige bewegingen. De stenen kern slaat de opgenomen warmte 's nachts op en geeft die overdag af via convectie. Accumulatoren zijn wat duurder, maar wel erg energiezuinig.

Het nadeel van een convector is dat die minder efficiënt is dan stralingswarmte. Het duurt dan ook langer voordat een ruimte met hoge plafonds de gewenste temperatuur heeft. Er kunnen bovendien flinke verschillen ontstaan tussen de vloer (kouder) en het plafond (warmer), tot wel 6 °C.

Convectorkachels zijn geruisloos, waardoor dit type verwarming ook zeer goed geschikt is als permanente verwarming. Verschillende modellen zijn makkelijk aan de muur te bevestigen. Aangezien aardgasaansluitingen bij nieuwbouw niet meer zijn toegelaten, zijn elektrische convectorkachels een goed alternatief als permanente verwarming.

Infrarood

Infrarood geeft vooral stralingswarmte af die veel mensen als prettig ervaren, omdat het je van top tot teen verwarmt. Infraroodwarmte is vergelijkbaar met de warmte van de zon, maar dan zonder de schadelijke uv-straling. Infrarood verwarmt niet de lucht in een ruimte, maar de aanwezige objecten en personen. Hierdoor is er weinig warmteverlies vergeleken met andere verwarmingssystemen. Het is wel cruciaal om het infraroodpaneel zo te plaatsen dat wat je wil verwarmen direct in het zicht staat van het paneel.

Infraroodverwarming is interessant vanwege de verschillende mogelijke uitvoeringsvormen: esthetische verwarmingspanelen, een kachel of vloerverwarming. Het belangrijkste nadeel van infraroodverwarming is de vaak complexe manier waarop het wordt opgehangen en geïnstalleerd. Maar de nieuwste modellen beschikken vaak over eenvoudige montagesystemen.

Bijverwarming foto Eurom 1
Convectoren verwarmen een grote ruimte in geen tijd (Eurom)

Olieradiatoren

Deze bieden een zeer efficiënte en kostenefficiënte verwarming voor langdurig gebruik. Ze zijn ideaal voor middelgrote tot grote kamers die een constante verwarming nodig hebben. Bovendien geven zij zowel convectie- als stralingswarmte af, wat voor een zeer aangenaam gevoel zorgt.

De olieradiator werkt op basis van minerale olie die opwarmt in een metalen behuizing. Als de olie opgewarmd is, stijgt de warme lucht om zich snel te verdelen over de ruimte. Radiatoren hebben vaak losse vinnen die aan alle kanten warmte uitstralen. Dit verhoogt het verwarmingsoppervlakte, waardoor er meer warmte uitgestraald wordt.

De manier waarop de warmte wordt verspreid, is bij elke soort bijverwarming anders

Kachelbrandstof wordt in heel Europa zeer veel gebruikt. In verhouding met de prijs van andere warmtebronnen is tijdelijk en plaatselijk (bij)verwarmen met kachelbrandstoffen nog steeds een voordelig alternatief. Door het gebruik van gezuiverde kachelbrandstoffen verzekert de klant zich van een optimale levensduur van de kachel en zal die dan ook een optimaal rendement halen uit zijn toestel.

Warmtepomp met split-unit airconditioner 

Ook de warmtepomp met split-unit airconditioner mag niet vergeten worden. Deze lucht-luchtwarmtepomp is een aircotoestel dat zowel kan koelen als verwarmen. Het apparaat bestaat uit twee onderdelen: een binnenunit en een buitenunit.

Om te koelen wordt warmte aan de binnenlucht onttrokken en via de buitenunit afgevoerd. Om te verwarmen trekt de buitenunit de warmte van de buitenlucht aan en transporteert deze warmte naar de binnenunit, die de warmte in de kamer verspreidt.

Bijverwarming foto PVG
Met het splitmodel kan je koelen, ontvochtigen, verwarmen en de lucht filteren (PVG)

Micathermische kachels

Micathermische kachels maken gebruik van het mineraal mica. Mica is een silicaatmineraal met een glanzende, gelaagde structuur dat wordt gebruikt vanwege zijn vermogen om enorm efficiënt warmte te geleiden.

De kachels bieden een efficiënte en effectieve manier van verwarmen. Ze werken door elektromagnetische straling uit te zenden, die objecten in de ruimte verwarmt. Deze objecten warmen vervolgens de lucht op: zo wordt dus net als bij het gebruik van een radiator de hele ruimte warm. Deze kachels zijn energiezuinig, geluidsarm en hebben geen luchtverplaatsing, waardoor allergenen en zwevend stof worden vermeden.

Micathermische kachels bieden een snellere, efficiëntere en betaalbare manier om te verwarmen, waardoor ze een goede keuze zijn voor woonruimtes. Ook kunnen de micathermische verwarmingselementen met een kleiner element evenveel en sneller warmte opwekken als een grotere radiator. Dit betekent dat je een mooi compact product krijgt met evenveel kracht als een grotere radiator.

Deze kachels hebben echter ook enkele nadelen. Zo ligt de aankoopprijs vaak wat hoger en kan huisstof zich ophopen in het rooster van de batterij en bij verhitting een onaangename geur verspreiden. Het is hierdoor noodzakelijk om het rooster regelmatig met een stofzuiger schoon te maken en nat te reinigen.

Micathermische kachel
Micathermische kachels zijn compacter dan radiatoren maar beschikken over evenveel vermogen (Eurom)

Petroleumkachels

Petroleumkachels, ook wel kerosinekachels genoemd, kunnen perfect ingezet worden in middelgrote tot grote kamers. Dankzij de hoge calorische waarde zorgt dit type bijverwarming voor een snelle opwarming, zodat je snel kan genieten van een aangename warmte. Een petroleumkachel werkt zonder elektriciteit, dus bij een elektriciteitspanne heb je het nog steeds lekker warm.

Qua prijsklasse zit een petroleumkachel ongeveer in het midden als je het vergelijkt met elektrische verwarming en pelletkachels. Modellen zijn doorgaans verplaatsbaar, hebben een goede ventilatie en beschikken over een CO-melding. Ze werken bovendien vaak op thermostaat. Hou wel rekening met het onderhoud en de geurhinder die je zou kunnen ervaren met een petroleumkachel.

Petroleumkachel Eltra
Petroleumkachels warmen zeer snel op, maar vragen wel wat meer onderhoud (Eltra)

Andere parameters

Afhankelijk van het type en de grootte van de te verwarmen ruimte, speelt de wattage natuurlijk ook een rol. Hoe groot is de ruimte die je wenst te verwarmen? Is het een tijdelijke bijverwarming of zoek je een permanente hoofdverwarming, mogelijk als vervanging van de centrale verwarming?

Het antwoord op dergelijke vragen zal bepalen welke capaciteit van toestel nodig zal zijn. De capaciteit wordt duidelijk aangegeven in kilowatt, vertaald naar "geschikt voor ruimtes tot xxx m3". Vaak zijn toestellen voorzien van verschillende vermogensstanden, zodat je zelf kan bepalen hoeveel energie een toestel gaat verbruiken.

FEATURES

Alle toestellen hebben verschillende beveiligingen, zoals een omvalbeveiliging bij losstaande kachels. Verwarmtoestellen moeten voldoen aan strenge Europese normen en zijn hierdoor altijd zeer veilig in gebruik. Als een toestel valt, wordt het automatisch uitgeschakeld. Wifibediening is nog zo'n handigheid, net als stille modus of de antivorststand. Sommige toestellen zijn bestendig tegen waterspatten en dus bruikbaar in de badkamer. Moderne brandstofkachels en pelletkachels zijn programmeerbaar tot op de graad nauwkeurig.

Bijverwarming foto Eurom
Sommige toestellen zijn met wifi te bedienen (Eurom)

WINKELAANPAK

Verschillende leveranciers hebben door de jaren heen een enorme expertise opgebouwd in sourcing, het verzorgen van alle noodzakelijke documentatie en natuurlijk ook de verkoop van producten. Met hun retailpartners bespreken ze lang van tevoren de aankomende seizoenen.

Met de meeste partners hebben ze een lange verkoophistorie, waardoor ze al met enige zekerheid het volume en het assortiment kunnen bepalen. Samen bepalen ze in welke mate het opportuun is om gezamenlijk een bepaald risico te nemen (in volume, in promotionele acties of in assortiment).

Maar de huidige wereldwijde macro-economische situatie maakt dat proces ingewikkelder. Denk aan gestegen grondstofprijzen, productiekosten, transportkosten, olieprijs of het gebrek aan containers en containerschepen waardoor de kosten van een container naar ongekende hoogten stegen.

De beschikbaarheid van seizoensgebonden artikelen zoals bijverwarming wordt dan ook steeds belangrijker. Kunnen ze op tijd de juiste producten leveren? Dat is de absolute topprioriteit geworden. Bovendien is er door de huidige inflatie en mogelijke recessie gigantisch veel voorraad in de hele keten. Dat legt een zware hypotheek op de planning naar toekomstige seizoenen.

Met medewerking van De'Longhi, Eltra, Eurom, PVG International en Stroomop

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Alexis Daveloose
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine