Hoe snoei je rozen?
Rozen houden we omdat we de bloemen mooi vinden. De plant mag zijn energie dus gebruiken om de bloemen tot bloei te laten komen. Maar hoe snoei je een rozenstruik? We geven enkele tips.
Rozen snoeien: algemene snoeitips
Waarom rozen snoeien?
Rozenstruiken snoei je om de groei van de bloemen te bestendigen. Ook het versterken van de plant- en de wortelstructuur biedt enkel voordelen.
Zaadvorming is daarbij nutteloos, dus vermijd je het best dat de plant energie verspilt aan zaadvorming. Knip uitgebloeide bloemen en zich ontwikkelende zaaddozen zo snel mogelijk weg. Als de weersomstandigheden voldoende goed zijn, forceert de plant nog een volgende bloei en heb je dus nog meer tijd om van de bloemenpracht te genieten.
Ook bestuivers zullen heel gelukkig zijn met een extra voedselbuffet!
Wanneer rozen snoeien?
Struikrozen pak je aan in de vroege lente. Maart is hier de uitgelezen maand. Klim- en stamrozen snoei je in de vroege herfst, van september tot half oktober.
Waarop moet je letten?
Rozen snoeien is vaak dood hout verwijderen. Dood hout is immers een invalsbasis voor allerlei ziekten, hoe meer dood hout je eruit haalt, hoe kleiner de kans dat je rozenstruik ziek wordt.
Maar hoe zie je nu welk hout dood is? Wel, dan moet je gewoon de breektest doen: neem het uiteinde van een tak waarvan je vermoedt dat die dood is en breek die. Merk je dat je vlot een droge breuk kan maken? Dan is het hout dood. Naast het dode hout, verwijder je ook dunne twijgjes en kruisende takken.
Na de snoei
Je doet er goed aan om na een snoeibeurt de rozen wat bij te mesten met een specifiek meststofmengsel voor rozen. Daarnaast kan een mulchlaag rond de voet van de plant ook nooit kwaad.
Specifieke tips voor struik-, stam- en klimrozen
Struikrozen
Onder struikrozen verstaan we grootbloemige rozen, heesterrozen, trosrozen en miniatuurrozen. Snoei de takken gerust terug tot een lengte van 5 tot 10 cm, veel korter dan vaak wordt gedacht. Takken die naar het centrum toe groeien, mag je terugsnoeien tot een lengte van 1 cm. Dat doe je om ervoor te zorgen dat het hart open blijft. De hogere heesterrozen snoei je op kniehoogte ongeveer, dus tot 50 cm boven de grond.
Stamrozen
Om stamrozen te kunnen snoeien, moet je een 'buitenoog' kunnen herkennen. Dat is een nog niet uitgelopen bladknop (niet meer dan een streepje) die naar buiten wijst. Snoei de takken van een stamroos terug tot een hoogte van ongeveer 10 cm boven de stam, 1 cm boven zo'n 'buitenoog'. Zo gaat de tak naar buiten groeien. Hou het centrum van een stamroos open, zo kunnen er lucht en licht bij. Knip takken die in het hart zitten en bovendien naar binnen groeien. Je houdt een stam met een ronde vorm met ongeveer even lange takjes over.
Klimrozen
Een nieuwe klimroos hoef je de eerste 2 à 3 jaar nog niet te snoeien, pas dan ontwikkelen zich de hoofdtakken. Snoei van de zijtakjes op de hoofdtakken elk jaar een lengte van één tot twee centimeter. De hoofdtakken laat je zitten. Als een zijtak verouderd is, en dus een grijze kleur heeft, is het goed om de zijtak met een takkenschaar helemaal onderin af te knippen.