TuingereedschappenPremium

Hoe kies je een kruiwagen?

Het is logisch dat het gewicht van de kruiwagen aangepast moet zijn aan het werk dat je wil doen. Een zwaarder model kan zwaardere vrachten vervoeren, en kan doorgaans ook beter tegen een stootje. Lichte modellen zijn vaak onderhevig aan weersinvloeden. Die moet je dus zeker in het tuinhuis of de garage kunnen plaatsen.

 

FORMAAT, MATERIAAL EN KLEUR

kruiwagen kiezen formaat

laadcapaciteit

Er is een ruime keuze qua formaten, van 50 tot 150 liter. Hoe groter het volume, hoe minder je heen en weer moet rijden. Al zijn grote vrachten heel wat zwaarder, en ook dat kan een obstakel vormen. Je kiest dus het best een volume aangepast aan de fysieke kracht van de gebruiker. 

De zwaardere metalen modellen worden vaak in de bouw of tuinbouw gebruikt, bijvoorbeeld om zware ladingen zoals grond, zand of grind te verplaatsen. De inhoud gaat van 80 tot 100 liter. Op een boerderij of manege gebruikt men vaak kruiwagens die een maatje groter zijn, met een inhoud van 130 tot 170 liter.

RONDE OF PLATTE NEUS?

Verder kan je de opdeling maken tussen kruiwagens met een ronde neus en kruiwagens met een platte neus. Een afgeronde neus maakt het gemakkelijker om de lading in balans te houden tijdens het rijden, omdat de materialen naar het midden van de bak neigen te rollen. Ze bieden meestal een betere wendbaarheid en kunnen handiger zijn in krappe ruimtes.

Een platte neus maakt het dan weer gemakkelijker om grote objecten of gestapelde ladingen te vervoeren zonder dat ze naar het midden rollen. Dergelijke kruiwagens bieden meestal meer laadcapaciteit dan kruiwagens met een ronde neus. Vanwege hun ontwerp kunnen ze iets minder wendbaar zijn.

kruiwagen stalen frame

MATERIALEN

Ook het materiaal van de kuip is afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden. Door de band genomen, kan je kiezen uit kruiwagens met een metalen laadbak of een kunststof laadbak. 

Voor het vervoer van zware materialen ben je doorgaans beter af met een stevige metalen kruiwagen. Deze zijn meestal afgewerkt met een lak en behandeld tegen roestvorming, zodat je niet moet inzitten met het vervoer van vochtige materialen. 

Kunststof kruiwagens zijn goedkoper en uiteraard lichter in gebruik dan kruiwagens met een metalen bak, maar worden evenzeer gebruikt voor heavy-dutykarweien, zoals het vervoer van stro en hooi op een boerderij. Kunststof bakken zijn evenwel ideaal voor het vervoeren van groenafval en bladeren.

KLEUREN

Kruiwagens zijn verkrijgbaar in tal van kleuren. Gekleurde bakken, handgrepen en velgen en dan liefst nog een band in een andere kleur. Het is niet omdat een kruiwagen voornamelijk nuttig is, dat hij er niet goed mag uitzien. Weliswaar zijn de gewone groene en de verzinkte bakken nog steeds populair. De klassieke look blijft tijdloos.

elektrische kruiwagen

ELEKTRISCHE KRUIWAGEN

Intensieve gebruikers die vaak zware materialen zal moeten vervoeren, kunnen eventueel een kruiwagen met elektrische ondersteuning kopen. De elektromotor, meestal aangedreven door een accu, zorgt ervoor dat de kruiwagen quasi vanzelf vooruitrijdt, waardoor je er bijna geen kracht op moet uitoefenen. Deze bevinden zich dan wel in een hogere prijsklasse dan de klassieke manuele kruiwagen, en zijn door het stevigere onderstel en de motor ook een pak zwaarder.

OPVOUWBAAR
Wie een kleine tuin en weinig opbergruimte heeft, opteert misschien beter voor een opvouwbare kruiwagen. Dit type is ideaal voor het afvoeren van afgevallen bladeren of licht snoeiafval.

kruiwagen roger metselen

de wielen

ééN OF TWEE WIELEN?

Een wagen zonder wielen, daar ben je niet veel mee. De meeste kruiwagens beschikken over één wiel. De grote voordelen daarvan zijn dat je heel wendbaar bent, makkelijk scherpe bochten kan nemen en zonder moeite rond obstakels kan rijden. Allemaal handig wanneer je niet te zwaar geladen bent en dus minder extra kracht moet leveren. Zolang je de last echter goed verdeelt tussen het wiel van de kruiwagen en jezelf, vormen zwaardere ladingen echter weinig een probleem.

Zal je meer echt zware dan lichte ladingen vervoeren? Dan is een kruiwagen met twee wielen misschien een betere en stabielere optie die goed van pas komt op een oneffen terrein. 

LEKVRIJE WIELEN

Vroeger waren kruiwagens uitgerust met gewone wielen met een velg en een ventiel, gevuld met lucht dus. Tegenwoordig bestaan er echter lekvrije, 'volle' wielen, volledig gemaakt in polyurethaan. Nooit meer lekrijden!

 

EEN WIEL van een kruiwagen VERVANGEN

Is je kruiwagen nog in goede staat, maar heeft het wiel het begeven? Gooi de kruiwagen niet weg. Vervang gewoon het kapotte wiel door een lekvrij exemplaar.

oud wieln wegnemen kruiwagen

OUD WIEL WEGNEMEN

Allereerst draai je de kruiwagen om, zodat je makkelijk de bout kan losdraaien en het kapotte wiel en de oude as kan weghalen. Die as kan later naar het recyclagepark.

nieuwe as kruiwagen wiel

NIEUWE AS

Het nieuwe lekvrije wiel in kunststof wordt geleverd met een nieuwe as en de juiste bouten. Plaats eerst de as in het wiel en draai daarna de juiste beschermingsdoppen erop. Aanschroeven doe je met twee sleutels. Aan één zijde hou je de moer tegen, aan de andere zijde kun je de andere moer vastdraaien.

beter dan nieuw wegrijden

BETER DAN NIEUW

Na het zorgvuldig aanschroeven van de bouten, doe je even een testritje om zeker te zijn dat het wiel goed is vastgedraaid. Nu is de kruiwagen beter dan nieuw dankzij dit lekvrije wiel.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine