Betontegels & klinkersPremium

Hoe onderhoud je een zwembad?

Zwemmen doe je uiteraard het liefst in helder, gezond water. Daarvoor is een doorgedreven waterbehandeling nodig. We geven mee wat daar zoal bij komt kijken.

 

Filter onderhouden

Om het zwembad proper te houden van fijne vuildeeltjes, rust je ze uit met een filterpomp, doorgaans met zandfilter of met een cartridgefilter. 

zandfilter zwembad onderhouden

Zandfilters zijn in onderhoud het handigst, daar je het zand slechts eenmaal om de drie jaar moet vernieuwen. Om vervuiling van de filter te voorkomen, moet je ook van tijd tot tijd eens terugspoelen. Dat houdt in dat het water van onder door het zandbed terug omhoog wordt gespoeld, daardoor wordt vuil naar de afvoer van de filter gespoeld.

Cartridgefilters zal je al sneller eens moeten schoonmaken om verstopping tegen te gaan. Tot drie of vier keer per jaar zal je ook de filter eens moeten ontkalken – afhankelijk van de hardheid van het water in jouw regio, en uiteraard ook afhankelijk van welk soort zwembad je hebt.

 

Grofvuil verwijderen

Grofvuil zoals bladeren schep je uit het water met een schepnet. Er bestaan ook zogenaamde vlokkingsmiddelen, die fijne deeltjes samenbrengen, zodat ze makkelijk opgeschept kunnen worden.

robot zwembad onderhouden

Laat je de reiniging van je zwembad liever aan een ander over, dan is er ook nog de autonome (oplaadbare) zwembadrobot die het werk voor jou opknapt en je zwembad smetteloos schoon houdt. Dankzij de ingebouwde sensoren doorloopt hij automatisch de volledige oppervlakte en verzamelt hij het vuil van op de bodem.

Tip: vermijd hoge beplanting
Het is absoluut geen aanrader om hoge beplanting rondom het zwembad te plaatsen. Hoge loofbomen verliezen bladeren en vruchten. Ook naaldbomen verliezen naalden en geven een bepaalde te vermijden zuurtegraad aan het zwembadwater. Bij een plons in het zwembad zal je beplanting je overigens niet dankbaar zijn. Lage bodembedekkers of groenblijvende planten kunnen wel.

 

Water ontsmetten

Om het water helder en bacterie- en algenvrij te houden, gebruik je chloor, zwembadzout of een ander alternatief.

tester zwembad onderhouden

Chloor kan je manueel toevoegen als tablet in een tablethouder of als granulaat. Let op: chloor werkt pas goed wanneer de pH-waarde van het water neutraal is. Voor je chloor toevoegt, check dus eerst de kwaliteit van het water met teststrips. Het gaat dan naast de zuurtegraad (pH-waarde) ook over het chloorgehalte en de hardheid. Merk je dat de pH- waarde afwijkt van het voorgeschreven gemiddelde (voor een zwembad is 7,2 ideaal), dan voeg je een product toe om dat weer op peil te krijgen.

Er bestaan, voor permanente opstellingen, ook automatische doseringstoestellen met sensoren die de kwaliteit van het water nagaan, en afgaande daarop vloeibare chloor toevoegen.

In de plaats van chloor wordt er ook gebruikgemaakt van zwembadzout. Je voegt eens per jaar zout toe aan het zwembadwater. Het natrium wordt door een zoutwatersysteem gescheiden van de chloride, waardoor er natuurlijke chloor ontstaat. Wanneer de chloor is uitgewerkt, bindt het opnieuw met het natrium, waardoor er opnieuw zout wordt gevormd. Dan kan het proces opnieuw beginnen. Andere alternatieven zijn actieve zuurstof, broom of een uv-sterilisator.

Desinfectie op basis van zouthydrolyse is ook al een tijdje in opmars, voornamelijk bij biologische zwembaden. De laatste trend is een betaalbaar zoutelektrolysetoestel dat een zorgeloze opvolging van de waterparameters garandeert.

 

Overwinteren: actief of passief?

Een opbouwzwembad breek je gewoon af en berg je op om te overwinteren. Uiteraard doe je dat op een droge en koele plek. Bij een ingebouwd zwembad vergt dat overwinteren dan weer een andere aanpak.

zwemvijver zwembad onderhouden

Actieve overwintering vertraagt de werking van het zwembad en volstaat als de filterinstallatie vorstvrij staat. Heeft jouw filterpomp een winterstand? Maak daar dan zeker gebruik van. Bij actief overwinteren wordt de warmtepomp voorts ook afgesloten. De filterinstallatie draait gemiddeld twee keer twee uur per dag. Wanneer het vriest, leg je het rolluik, indien je dat hebt, open. Zo zit het onder water en kan het geen vorstschade oplopen. Het grote voordeel van actief overwinteren is dat het zwembad veel sneller heropgestart kan worden.

Bij passief overwinteren wordt het zwembad volledig stilgelegd. Pomp en filter moeten stilliggen, leidingen moeten worden leeggemaakt en het water moet je laten zakken tot onder de afzuigpunten (skimmers). Dit zorgt voor een lagere energiekost, maar meer werk bij de heropstart

 

Lees hier meer over het onderhoud van (zwem)vijvers.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine