Hoe plaats je zelf een opzetzwembad?
Bij een ingebouwd of bouwkundig zwembad wordt de plaatsing het best overgelaten aan professionals, maar een opzetzwembad in elkaar steken is kinderspel. Elk type zwembad heeft zijn eigen montagehandleiding, maar over de merken heen zijn er veel gelijkenissen. We geven mee hoe je een opbouwzwembad met buizenstructuur plaatst.
Voorbereiding
Haal eerst alles uit de verpakking en leg de onderdelen georganiseerd uit, zodat je een overzicht hebt, en dus gemakkelijker kan monteren. Maak ook je tuin vrij van blaadjes en takjes op de plek waar je je zwembad wil plaatsen. Het zwembad moet waterpas staan op een effen ondergrond.
Bepaal op dit punt ook al waar de filterpomp zal komen en plooi vervolgens de bekleding van het zwembad open. Leg het meteen zo dat de opening voor de pomp aan de juiste kant gepositioneerd is.
Buizenstructuur
Het geraamte van dit zwembad bestaat uit een buizenstructuur die door gleuven bovenaan aan de zwembadliner wordt gestoken. Dergelijke buizen bestaan doorgaans uit plastic of metaal en klikken in elkaar vast. Baseer je op het plan in de handleiding om de buizen in elkaar te steken. Sommige merken voorzien in een makkelijke montage door middel van letters op de buizen om te weten hoe je ze in elkaar hoort te klikken.
Leg de buizen eerst los uit langs het zwembadzeil, zo zie je of je juist uitkomt en alles klopt. Schuif dan de buizen door de gleuven van de bekleding en klik ze aan de uiteinden in elkaar vast. Zorg ervoor dat de buisopeningen ter hoogte van de openingen in de bekleding zitten. Zo bouw je de volledige omranding van het zwembad op.
De poten
Het geheel moet nu nog op poten komen te staan. Daarvoor worden vaak T- of U-steunen voorzien, die door zijbanden onderaan de liner bevinden. Hier zorgen U-steunen voor extra wandondersteuning. De uiteinden daarvan komen doorheen een voorziene opening onder de zwembadrand.
De hoeken
De hoeken zijn voorzien van een aansluiting voor de poten. Zet die eerst op een voetje, en klik ze dan vast aan de hoekstukken doorheen de band die zich op dit punt rond de bekleding bevindt.
Zwembadtrap
Voor de volgende stap (bodem gladstrijken) zul je het zwembad even moeten betreden, dus komt een ladder wel al van pas. Ook die monteer je volgens de bijhorende handleiding. Het gaat hier om een veiligheidsladder, waarvan je de treden via een vergrendeling omhoog kunt zetten. Zo voorkom je dat kinderen zonder toezicht het zwembad proberen te betreden.
Bodem gladstrijken
Vul het zwembad nu voor een tiental centimeter met leidingwater. Strijk dan de bodembekleding zo glad mogelijk; begin daarbij vanuit het midden en werk naar de zijkanten toe tot het geheel strak staat. Er mogen geen grote plooien meer achterblijven.
Filterpomp
Dan kun je het zwembad verder vullen. In tussentijd plaats je de filterkop al op de opening van de afvoer en de spuitmond op die van de aanvoer. Plaats daarna de filterpomp. Draai de in- en uitgangen telkens vast met de meegeleverde vleugelmoeren.
Zwembad vullen
Vul het zwembad verder en let daarbij op dat je de maximumaanduiding niet overschrijdt, en oefen vooral geduld uit. Het duurt even voor zo’n zwembad gevuld is. Tijdens het vullen worden verdere eventuele plooien in de wanden ook gladgestreken.
Chemisch onderhouden
Wanneer het zwembad volledig is gevuld, voorzie je chloortabletten om algengroei te voorkomen en het water over het algemeen helder te houden. Hier doen we dat met een tablethouder. Neem de spuitmond van de aanvoer weg en plaats de houder met chloortabletten in de opening.
Test eerst de kwaliteit van het water voor je chloor toevoegt met een teststrip of digitale meter op de zuurtegraad (pH-waarde), hardheid en chloorgehalte. De pH-waarde moet neutraal zijn en het chloorgehalte mag niet meer dan 1,5 mg/l zijn. Voeg niet te veel chloor toe, want dat kan zorgen voor irritatie aan de huid en de ogen.
MEER WETEN:
> Alles over zwembaden
> Zelf een zwemvijver aanleggen