Elektrische gereedschappenPremium

Hoe kies je een haakse slijper?

Om profielen door te slijpen, lasnaden glad te polijsten, metaal in te slijpen en tegels op maat te maken, volstaat een lichter model. Wil je ook volle materialen doorslijpen, zoals beton, klinkers en steenplaten, of wil je diepe sleuven in de muur inslijpen voor sanitaire en elektriciteitsleidingen, dan heb je een zwaarder model nodig.

slijper haakse compact diy

COMPACTE HAAKSE SLIJPERS

Heb je een haakse slijper nodig die je maar occasioneel wenst te gebruiken? Moet die slechts dienen voor kleine klussen? Dan heb je waarschijnlijk genoeg aan een compact toestel met een slijpschijfdiameter van 115 of 125 mm. De kleinere maten zijn geschikt voor klussen als het doorslijpen van sanitaire tegels, metalen buizen en voor het afbramen en schuren van materialen.

Door de beperkte grootte zijn de compacte haakse slijpers makkelijk hanteerbaar. Het beperkte gewicht zorgt ervoor dat je ze vrij lang kan gebruiken zonder rustpauze. Wat de kracht van de motor betreft, zijn de haakse slijpers van 115 mm bijna even krachtig als de 125mm-modellen. Ben je op zoek naar het lichtste toestel voor de kleinste klussen, kies dan voor een 115mm-model.

GROTERE HAAKSE SLIJPERS

Wil je ook volle materialen doorslijpen, zoals beton, klinkers en steenplaten, of wil je diepe sleuven in de muur inslijpen voor sanitaire en elektriciteitsleidingen, dan heb je een haakse slijper met een vermogen van 2.000 tot 2.500 W nodig. Ook om bijvoorbeeld terrastegels te kunnen doorslijpen, zal je een haakse slijper nodig hebben met slijpschijfdiameter 230 mm.

ACCU OF SNOER?

Heb je constante kracht nodig, dan is een toestel met snoer het interessantst. Als je zonder enige belemmeringen wil kunnen werken, is een haakse slijper met een accu beter geschikt. Het is dan ook niet langer nodig om een stopcontact in de buurt te hebben en je hebt nooit last van een snoer dat in de weg zit. Natuurlijk moet je dan wel rekening houden met het extra gewicht van de accu.

Werken op accu doe je het best als je kan afwisselen van accu, terwijl je de lege batterij kan opladen, werk je met een volle batterij voort.

haakse slijper handgrepen gebruik

HANDGREPEN

VOORSTE HANDGREPEN

De voorste handgreep staat meestal onder een hoek van 90°, toch zijn de machines beter te controleren, wanneer die hoek niet helemaal haaks is. Een verstelbare voorhandgreep is dan ook een pluspunt. Zo heb je steeds een goede controle over de machine, wat ook de veiligheid ten goede komt. Bij de meeste toestellen kan je de handgreep bovendien zowel rechts als links bevestigen.

SOFTGRIP

Een haakse slijper veroorzaakt ook best wat trillingen. Kies voor een antivibratiehandgreep (softgrip) om de trillingen te beperken die je te verduren krijgt. Als je lang met de haakse slijper moet werken, zal dat zeker een verschil maken qua comfort.

ontbramen haakse slijper

BESCHERMKAP

De beschermkap voorkomt contact met de draaiende slijpschijf en beschermt je tegen wegvliegende vonken of restdeeltjes. De meeste modellen beschikken over een verstelbare beschermkap. De beschermkap is dan, afhankelijk van het model, 270 of zelfs 360 graden verstelbaar. Zo ben je optimaal beschermd, ongeacht de positie waarin je je toestel houdt. Je kan de positie van de beschermkap meestal zonder gereedschap instellen.

TOERENTALBEGRENZER

Omdat de haakse slijper zoveel kracht in huis heeft, is hij optioneel ook voorzien van een toerentalbegrenzer. Zo verplicht je de machine een constante belasting aan te houden, waardoor je een gelijk resultaat krijgt. 

SOFT START

Bij het aanzetten van de machine, kan hij terugslaan als je niet voorzien bent op de kracht ervan. Machines uitgerust met een soft start of startstroombegrenzer, zetten geleidelijk aan, waardoor je geen klap krijgt als je de haakse slijper aanzet.

Lees hier meer over slijpschijven. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine