GereedschapsaccessoiresPremium

Meer weten over haakse slijpers en slijpschijven

slijpschijf gebruiken op metaal

Bij de ruwere kluswerken komt de haakse slijper van pas. Je kan ermee steen en metaal in stukken zagen of slijpen, metaalbramen en roest verwijderen ... Maar waarop moet je letten bij het hanteren van zo'n machine? En welke schijf kies je voor welke klus? Je leest het in dit artikel.

Types en eigenschappen

Compacte haakse slijpers

Heb je een haakse slijper nodig die je maar occasioneel wenst te gebruiken of alleen nodig hebt voor kleine klussen? Dan is een compact apparaat met een slijpschijfdiameter van 115 of 125 mm waarschijnlijk voldoende voor je. Deze kleinere maten zijn ideaal voor klussen zoals het doorslijpen van sanitaire tegels, metalen buizen, maar ook voor het afbramen en schuren van materialen.

Door de beperkte grootte zijn de compacte haakse slijpers makkelijk hanteerbaar. Het beperkte gewicht zorgt ervoor dat je ze vrij lang kan gebruiken zonder rustpauze. Wat de kracht van de motor betreft, zijn de haakse slijpers van 115 mm bijna even krachtig als de 125mm-modellen. Ben je op zoek naar het lichtste toestel voor de kleinste klussen, kies dan voor een 115 mm-model.

toepassingen materiaal

 

Grotere haakse slijpers

Wil je ook volle materialen doorslijpen, zoals beton, klinkers en steenplaten, of wil je diepe sleuven in de muur inslijpen voor sanitaire en elektriciteitsleidingen, dan heb je een haakse slijper met een vermogen van 2.000 tot 2.500 W nodig. Ook om bijvoorbeeld terrastegels te kunnen doorslijpen, zal je een machine nodig hebben met slijpschijfdiameter van 230 mm.

 

Features

Handgrepen

  • VOORSTE HANDGREPEN
    De voorste handgreep staat meestal onder een hoek van 90°, toch zijn de machines beter te controleren wanneer die hoek niet helemaal haaks is. Een verstelbare voorhandgreep is dan ook een pluspunt. Zo heb je steeds een goede controle over de machine, wat ook de veiligheid ten goede komt. Bij de meeste toestellen kan je de handgreep bovendien zowel rechts als links bevestigen.
  • SOFTGRIP
    Een haakse slijper veroorzaakt ook best wat trillingen. Kies voor een antivibratiehandgreep (softgrip) om de trillingen die je te verduren krijgt, te beperken. 

Beschermkap

zichtbare beschermkap schijf

De beschermkap voorkomt contact met de draaiende slijpschijf en beschermt je tegen wegvliegende vonken of restdeeltjes. De meeste modellen beschikken over een verstelbare beschermkap. De kap is dan, afhankelijk van het model, 270 of zelfs 360 graden verstelbaar. Zo ben je optimaal beschermd, ongeacht de positie waarin je je toestel houdt. Je kan de positie van de beschermkap meestal zonder gereedschap instellen.

Toerentalbegrenzer

Omdat de haakse slijper zoveel kracht in huis heeft, is hij optioneel ook voorzien van een toerentalbegrenzer. Zo verplicht je de machine een constante belasting aan te houden, waardoor je een egaal resultaat krijgt. 

Soft start

Bij het aanzetten van de machine, kan deze terugslaan als je niet voorzichtig bent. Machines uitgerust met een soft start of startstroombegrenzer starten geleidelijk aan, waardoor je geen klap krijgt als je de haakse slijper aanzet.

  

Veilig werken

Voor het slijpen …

Ga zeker na of je haakse slijper nog in goede staat is. Wanneer een schijf niet meer de juiste diameter heeft, dien je die te vervangen. De omtreksnelheid wordt dan te groot en de schijf kan breken. Kies ook het juiste type schijf voor je klus. Gebruik een doorslijpschijf bijvoorbeeld nooit om af te bramen. Controleer, voordat je een slijpschijf of een schuurborstel plaatst, of die geen gebreken vertoont. Voordat je begint te slijpen, is het ook verstandig om steeds te verifiëren of de schijf nog goed vastzit.

Stel de hoek van de beschermkap goed in, zodat de vonken bij het slijpen niet jouw kant uitvliegen en je bovendien een goed zicht hebt op het werkstuk.

zet je werkstuk goed vast

Zet het werkstuk dat je wilt bewerken ook goed vast. Het kan dan niet wegschieten tijdens het slijpen en daarnaast kan de slijpschijf dan niet vast komen te zitten in het werkstuk.

Veilig aan de slag

Bescherm steeds je ogen met een veiligheidsbril als je met een haakse slijper aan het werk gaat. Draag goed aansluitende veiligheidshandschoenen om je handen te beschermen, en beschermende kleding tegen vonken. Wil je lang met de haakse slijper werken, dan is oorbescherming aan te raden. Bij het slijpen van steen komt er fijn stof vrij. Je gebruikt dan ook het best een stofmasker.

Voor je de haakse slijper neerlegt, schakel je hem eerst uit en wacht je tot de schijf volledig tot stilstand gekomen is. Rem de schijf nooit zelf af door tegen de zijkant te drukken. Dat zorgt gegarandeerd voor ongelukken.

veilig werken met een slijpschijf

Hoe een schijf vervangen

Voor het verwisselen van de schijf moet je altijd de stekker uit het stopcontact halen. Een slijpschijf vervang je met behulp van een sleutel, die normaal meegeleverd wordt met de haakse slijper. De asvergrendeling zorgt ervoor dat, bij het indrukken, de as van de haakse slijper geblokkeerd wordt. Wanneer je de asvergrendeling ingedrukt houdt, kan je de schijf losdraaien en vervangen. Sommige toestellen werken met een kliksysteem waarbij je de knop niet ingedrukt hoeft te houden, terwijl je de schijf losdraait en de nieuwe schijf bevestigt. Dit kan handig zijn, omdat je dan twee handen vrij hebt om de schijf te vervangen.

Let bij de aankoop van een nieuwe schijf ook steeds goed op dat ze de juiste kenmerken heeft. Niet enkel de schijfdiameter is belangrijk, maar ook het toerental dat de schijf aankan. De machine mag nooit meer toeren maken dan de schijf aangeeft.

 

Soorten slijpschijven

Om te ontroesten

Voor het ontroesten kan je je haakse slijper het best uitrusten met een schuurborstel. Afhankelijk van het te bewerken materiaal zijn de schuurborstels in verschillende staaldraadsoorten verkrijgbaar. Er zijn ook schuurborstels te vinden, gemaakt van silicium-carbidedraad voor het bewerken van hout. Schuurborstels zijn te vinden in verschillende vormen (komborstel, schotelborstel of rondborstel) en kunnen uitgerust zijn met een getordeerde of een getorste draad.

lamellen slijpschijf

Om te schuren

Als je wil schuren met het toestel, kan je je haakse slijper uitrusten met een platte schuurschijf (ook wel fiberschijf genoemd), die ondersteund wordt door een steunschijf.

Daarnaast zijn er de lamellenschuurschijven, waarbij er afzonderlijke elementen over elkaar gestapeld zijn en overlappen. Zowel de schuurschijven als de lamellenschuurschijven zijn in verschillende maten en ook in verschillende korrelgroottes verkrijgbaar.

 

Om door harde materialen te snijden

Je kan je haakse slijper gebruiken voor het slijpen van harde materialen zoals beton, graniet, baksteen en natuursteen, en voor zachtere materialen zoals metselsteen, kalkzandsteen en asfalt. Voor dergelijke toepassingen worden er normaal diamantschijven gebruikt.

Soorten diamantschijven

Er zijn specifieke diamantschijven te vinden voor elk materiaal, maar daarnaast zijn er diamantschijven verkrijgbaar voor afwisselend gebruik. Je kan de diamantschijven vinden in drie uitvoeringen: met een gegolfde, gesloten of gesegmenteerde rand.

diamantschijf slijpschijven

De klassieke diamantschijf heeft een rand die uit verschillende segmenten bestaat. De inkepingen daartussen en in het blad zelf doen het werk een stuk vlotter verlopen. Ze zorgen ervoor dat de schijf niet te veel uitzet door oververhitting, en dus niet knelt, en ze voeren het stof af, zodat je een beter zicht hebt.

Om snel maar toch nauwkeurig te kunnen werken in heel harde steensoorten zijn er schijven met een gekartelde rand. Deze geven een betere grip op het werkstuk en voorkomen splintervorming van het materiaal. Voor het echte precisiewerk kies je het best een schijf met een volle rand, zo krijg je de zuiverste rechte snede.

 

Om door metaal te snijden

Om metaal door te snijden, is een diamantschijf niet nodig, maar wel een specifieke doorslijpschijf. Toch is ook hier de ene schijf de andere niet, en zijn er aparte schijven voor steen, ijzer, non-ferrometalen en inox. Als je wilt dat roestvrij staal na het doorslijpen nog steeds roestvrij is, heb je een blad nodig dat geproduceerd is zonder ijzer, zwavel of chloor. Ook hier loont het dus de moeite om even op de verpakking te kijken.

door metaal slijpen

Binnen de categorie doorslijpschijven heb je de keuze tussen komvormige en vlakke schijven. Komvormige doorslijpschijven zijn steviger, maar met de vlakke kun je dan weer dieper snijden.

 

Om af te bramen

De slijpschijven die dienen voor het afbramen, zijn over het algemeen wat dikker dan de schijven voor het doorslijpen. In de winkel vind je slijpschijven voor algemeen gebruik, slijpschijven voor metaal en slijpschijven specifiek voor inox. Je herkent ze aan het feit dat ze dikker en altijd komvormig zijn, zo zijn ze beter bestand tegen de nodige zijwaartse bewegingen. De hardheid en de structuur (poreusheid) van de schijf bepalen voor een groot deel de kwaliteit en dus ook de prijs van de schijf.

metaal afbramen slijpschijf

Om te polijsten

Wil je polijsten met de haakse slijper, dan moet je een steunschijf op je haakse slijper monteren met daarop een poetsschijf of een polijstschijf.

 

Combinatieschijven

Als je vaak moet afwisselen tussen het doorslijpen en afbramen, kun je dat ook met een combinatieschijf die voor beide geschikt is. Je moet niet steeds van schijf verwisselen. Het nadeel van dit soort combinatieschijven is dat het resultaat waarschijnlijk niet dezelfde afwerkingsgraad heeft als bij het gebruik van een specifieke doorslijpschijf of afbraamschijf.

 

Waarop letten bij de aankoop?

Houd eerst en vooral rekening met de grootte van je slijper zelf. Heb je een grote machine om sleuven te trekken in een muur of een kleinere om buizen door te snijden? Kies in elk geval een schijf op dezelfde maat, zowel wat de buitendiameter van het blad betreft als de diameter van het asgat. Courante schijfdiameters zijn 115, 125 en 230 mm. Vooral voor kleine haakse slijpers is het dus belangrijk om te weten welke schijfdiameter erop past.

compacte slijpschijf kopen

Ook het maximale toerental van de schijf is van belang. Dat moet minstens even hoog zijn als dat van je slijper. Kies verder ook de juiste schijf in functie van de materialen en toepassingen waarvoor ze moet dienen. Al deze info moet te zien zijn op de verpakking en op de schijf zelf. Dit even lezen is jezelf een miskoop besparen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine