Hoe werk je veilig met een haakse slijper?
Een haakse slijper is een zeer dankbaar stuk gereedschap tijdens het bouwen en verbouwen, maar de juiste hanteermethode is belangrijk om er goede resultaten mee te behalen. We zetten enkele tips op een rijtje.
DE JUISTE MACHINE VOOR JE KLUS
Kijk voor een haakse slijper die past voor je arbeid, met de juiste accessoires. Een lichte machine volstaat om faience of leidingwerk op maat te slijpen. Een ganse hoop stenen slijpen, sleuven in de ruwbouw maken? Dan heb je een steviger formaat van haakse slijper nodig.
Omgekeerd gaat moeilijker. Ga er niet van uit dat je met een model met veel power voor intensief gebruik, wat fijn werk kan doen. Haakse slijpmachines die erop gemaakt zijn om stenen door te slijpen, zijn ongeschikt voor het afbramen van een lasnaad of het ontroesten van een tuinhek. De tool is zo krachtig dat je dreigt door je werk heen te schieten.
VOOR HET SLIJPEN …
Ga zeker na of je haakse slijper nog in goede staat is. Wanneer een schijf niet meer de juiste diameter heeft, dien je die te vervangen. De omtreksnelheid wordt dan te groot en de schijf kan kapotspringen. Gebruik ook het juiste type schijf voor je klus. Gebruik een doorslijpschijf bijvoorbeeld nooit om af te bramen. Kijk, voordat je een slijpschijf of een schuurborstel plaatst, of die geen gebreken vertoont. Voordat je begint te slijpen, is het ook verstandig om steeds te controleren of de schijf nog goed vastzit.
Stel de hoek van de beschermkap goed in, zodat de vonken bij het slijpen weg van jezelf gestuurd worden en je bovendien een goed zicht hebt op het werkstuk.
Zet het werkstuk dat je wil bewerken ook goed vast. Het kan dan niet wegschieten tijdens het slijpen en daarnaast kan de slijpschijf dan niet vast te komen zitten in het werkstuk.
VEILIG AAN DE SLAG
Bescherm steeds je ogen met een veiligheidsbril als je met een haakse slijper aan het werk gaat. Draag goed aansluitende veiligheidshandschoenen om je handen te beschermen, en beschermende kleding tegen vonken. Wil je lang met de haakse slijper werken, dan is oorbescherming aan te raden. Bij het slijpen van steen komt er fijn stof vrij. Je gebruikt dan ook het best een stofmasker.
Voor je de haakse slijper neerlegt, schakel je hem eerst uit en wacht je tot de schijf volledig tot stilstand gekomen is. Rem de schijf nooit zelf af door tegen de zijkant te drukken. Dat zorgt gegarandeerd voor ongelukken.
HOE EEN SCHIJF VERVANGEN
Voor het verwisselen van de schijf moet je altijd de stekker uit het stopcontact halen. Een slijpschijf vervang je met behulp van een sleutel, die normaal meegeleverd wordt met de haakse slijper. De asvergrendeling zorgt ervoor dat, bij het indrukken, de as van de haakse slijper geblokkeerd wordt. Wanneer je de asvergrendeling ingedrukt houdt, kan je de schijf losdraaien en vervangen. Sommige toestellen werken met een kliksysteem waarbij je de knop niet ingedrukt hoeft te houden, terwijl je de schijf losdraait en de nieuwe schijf bevestigt. Dit kan handig zijn, omdat je dan twee handen vrij hebt om de schijf te vervangen.
Let bij de aankoop van een nieuwe schijf ook steeds goed op dat de schijf die je koopt, de juiste kenmerken heeft. Niet enkel de schijfdiameter is belangrijk, maar ook het toerental dat de schijf aankan. De machine mag nooit meer toeren maken dan de schijf aangeeft.