Atelier & werkplaatsPremium

Waarom is een veiligheidsbril onmisbaar?

Je wilt uiteraard dat je ogen nog even meegaan. Daarom bescherm je die beter als je aan het klussen bent. Een simpele veiligheidsbril beschermt je tegen de impact van rondvliegende deeltjes als je aan het werk bent, bijvoorbeeld tijdens het zagen. Maar ook als stof in je ogen geraakt, kan dat irritatie veroorzaken. Rondvliegende hout- of metaaldelen kunnen de ooglens permanent beschadigen.

Met een coating

Hoe dikker de lenzen van je bril, hoe beter ze beschermd zijn tegen impact. Soms wordt er op de lenzen ook een coating aangebracht.

  • Is de bril aangeduid met een 'K'? Dan is er een beschermende coating tegen krassen.
  • Is de bril daarnaast ook aangeduid met een 'N'? Dan beschermt de bril langs binnen tegen het aandampen.

Die laatste is vooral handig als je werkt met een veiligheidsbril en een stofmasker. Door je adem kan de veiligheidsbril namelijk aandampen, waardoor het zicht beperkt wordt, wat ook onveilig is.

veiligheidsbril onmisbaar

Tinten

Veiligheidsbrillen kan je ook getint kopen. Een donkergetinte bril is vooral handig als je ‘s zomers buiten werkt. Het zonlicht wordt door de lenzen gefilterd. Vooral als je met witte oppervlakten werkt, kan het best handig zijn om zo’n bril in je arsenaal te hebben.

Een geel getinte bril is dan weer beter in situaties waar weinig licht voorhanden is. De gele lenzen maken het contrast groter.

Ook voor brildragers

Ook brildragers dragen het best een veiligheidsbril. Als je een professional bent, kan je een veiligheidsbril op sterkte kopen.

Heb je als 'briller' echter maar af en toe een veiligheidsbril nodig? Dan kan je ook met een overzetbril werken. Die past perfect over je bril en beschermt je ogen beter tegen impact dan een gewone bril.

brildragers ruimzichtbril

Ruimzichtbril

Soms is een gewone veiligheidsbril niet genoeg, dan heb je nog de ruimzichtbrillen. Die beschermen je tegen meer dan enkel rondvliegende brokken. Ze beschermen je ogen tegen stof, druppels, spatten en veel meer. Ze zijn dus een pak veiliger dan een gewone veiligheidsbril.

De kussens sluiten de omgeving rond de bril helemaal af en zorgen ervoor dat er geen spatten van de spuitverf of chemische producten langs kunnen. Verder is het glas ook nog eens bestand tegen impact.

Vizier

Vaak is het beter om in plaats van enkel je ogen, meteen je hele gezicht te beschermen met een vizier of een beschermend net. Gelaatsbescherming is, zeker bij lassen, houtdraaien of werken met een kettingzaag en bosmaaier, noodzakelijk.

Als je met vloeistoffen werkt, kies je steeds een ruimzichtbril of vizier, enkel dan ben je voldoende beschermd

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Veiligheidsbrillen worden steeds geavanceerder

Veiligheidsbrillen zijn een cruciaal component in de bescherming van werknemers tegen potentieel levensbedreigende oogletsels. dit artikel behandelt de essentiële rol van veiligheidsbrillen, de verschillende types, evenals de noodzaak voor ...

Wat mag er niet ontbreken in je toolbox?

Klussen buiten je atelier doe je niet zonder toolbox. en die is best zo goed mogelijk gevuld. maar wat mag er niet ontbreken in een volledige toolbox? we overlopen wat er nodig is voor een goede basis.

Oog- en gelaatsbescherming

Tijdens het klussen kom je in diverse situaties terecht, en daarbij zijn je ogen vaak kwetsbaar. opvliegend stof tijdens houtbewerkingen of ruwbouwwerken, rondvliegende deeltjes (glas snijden, gebruik bosmaaier), vuurgensters (lassen, slijpschijf), vloeistoffen en chemicaliën (verfafbijtmiddelen, sproeistoffen) …

Veilig klussen

Onoplettendheid, slecht onderhouden materiaal, verkeerd gebruik van machines … voor je het weet, zit je met een kwetsuur, of erger nog! werk tijdens het klussen dus altijd veilig! een materiaallijst voor je aan de werken begint, brengt al veel soelaas. het verplicht je na te denken welk gereedschap je nodig hebt, en met welke risico's je te maken hebt. heb je bijvoorbeeld de slijpschijf nodig? leg dan standaard een veiligheidsbril en -handschoenen in de werkkoffer. zorg er ook voor dat je atelier of werkplaats netjes is. geen rondslingerende kabels of gemorste olie op de grond. laat meteen ook dat mankement aan je cirkelzaag herstellen door een gespecialiseerde dienst/vakman. draag steeds de nodige beschermingsmiddelen enzovoort.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine