Waarom is een veiligheidsbril onmisbaar?
Je wilt uiteraard dat je ogen nog even meegaan. Daarom bescherm je die beter als je aan het klussen bent. Een simpele veiligheidsbril beschermt je tegen de impact van rondvliegende deeltjes als je aan het werk bent, bijvoorbeeld tijdens het zagen. Maar ook als stof in je ogen geraakt, kan dat irritatie veroorzaken. Rondvliegende hout- of metaaldelen kunnen de ooglens permanent beschadigen.
Met een coating
Hoe dikker de lenzen van je bril, hoe beter ze beschermd zijn tegen impact. Soms wordt er op de lenzen ook een coating aangebracht.
- Is de bril aangeduid met een 'K'? Dan is er een beschermende coating tegen krassen.
- Is de bril daarnaast ook aangeduid met een 'N'? Dan beschermt de bril langs binnen tegen het aandampen.
Die laatste is vooral handig als je werkt met een veiligheidsbril en een stofmasker. Door je adem kan de veiligheidsbril namelijk aandampen, waardoor het zicht beperkt wordt, wat ook onveilig is.
Tinten
Veiligheidsbrillen kan je ook getint kopen. Een donkergetinte bril is vooral handig als je ‘s zomers buiten werkt. Het zonlicht wordt door de lenzen gefilterd. Vooral als je met witte oppervlakten werkt, kan het best handig zijn om zo’n bril in je arsenaal te hebben.
Een geel getinte bril is dan weer beter in situaties waar weinig licht voorhanden is. De gele lenzen maken het contrast groter.
Ook voor brildragers
Ook brildragers dragen het best een veiligheidsbril. Als je een professional bent, kan je een veiligheidsbril op sterkte kopen.
Heb je als 'briller' echter maar af en toe een veiligheidsbril nodig? Dan kan je ook met een overzetbril werken. Die past perfect over je bril en beschermt je ogen beter tegen impact dan een gewone bril.
Ruimzichtbril
Soms is een gewone veiligheidsbril niet genoeg, dan heb je nog de ruimzichtbrillen. Die beschermen je tegen meer dan enkel rondvliegende brokken. Ze beschermen je ogen tegen stof, druppels, spatten en veel meer. Ze zijn dus een pak veiliger dan een gewone veiligheidsbril.
De kussens sluiten de omgeving rond de bril helemaal af en zorgen ervoor dat er geen spatten van de spuitverf of chemische producten langs kunnen. Verder is het glas ook nog eens bestand tegen impact.
Vizier
Vaak is het beter om in plaats van enkel je ogen, meteen je hele gezicht te beschermen met een vizier of een beschermend net. Gelaatsbescherming is, zeker bij lassen, houtdraaien of werken met een kettingzaag en bosmaaier, noodzakelijk.
Als je met vloeistoffen werkt, kies je steeds een ruimzichtbril of vizier, enkel dan ben je voldoende beschermd