Welke soorten slijpschijven bestaan er?
Naargelang het materiaal dat je wil aanpakken met je haakse slijper, zijn er diverse soorten slijpschijven voorhanden. We overlopen ze in dit artikel.
OM TE ONTROESTEN
Voor het ontroesten kan je je haakse slijper het best uitrusten met een schuurborstel. Afhankelijk van het te bewerken materiaal zijn de schuurborstels in verschillende staaldraadsoorten verkrijgbaar. Er zijn ook schuurborstels te vinden, gemaakt van silicium-carbidedraad voor het bewerken van hout. Schuurborstels kan je vinden in verschillende vormen (komborstel, schotelborstel of rondborstel) en uitgerust met een getordeerde of een getorste draad.
OM TE SCHUREN
Als je wil schuren met het toestel, kan je je haakse slijper uitrusten met een platte schuurschijf (ook wel fiberschijf genoemd), die ondersteund wordt door een steunschijf.
Daarnaast zijn er de lamellenschuurschijven, waarbij er afzonderlijke elementen over elkaar gestapeld zijn en overlappen. Zowel de schuurschijven als de lamellenschuurschijven zijn in verschillende maten en ook in verschillende korrelgroottes verkrijgbaar.
OM DOOR HARDE MATERIALEN TE SNIJDEN
Je kan je haakse slijper gebruiken voor het slijpen van harde materialen zoals beton, graniet, baksteen en natuursteen, en voor zachtere materialen zoals metselsteen, kalkzandsteen en asfalt. Voor dergelijke toepassingen worden er normaal diamantschijven gebruikt.
Soorten diamantschijven
Er zijn specifieke diamantschijven te vinden voor elk materiaal, maar daarnaast zijn er diamantschijven verkrijgbaar voor afwisselend gebruik. Je kan de diamantschijven vinden in drie uitvoeringen: met een gegolfde, gesloten of gesegmenteerde rand.
Hoe meer diamantkorrels er in de snijrand van diamantschijven verwerkt zitten, hoe duurzamer die is. Het hardste materiaal uit de natuur wordt dan ook gebruikt voor het hardste werk. Gewapend beton doormidden zagen of passtukjes maken voor je badkamertegels, met de juiste diamantschijf kan het allemaal.
De klassieke diamantschijf heeft een rand die uit verschillende segmenten bestaat. De inkepingen daartussen en in het blad zelf doen het werk een stuk vlotter verlopen. Ze zorgen ervoor dat de schijf niet teveel uitzet door oververhitting en dus ook niet knelt, en ze voeren het stof af, zodat je een beter zicht hebt.
Om snel maar toch nauwkeurig te kunnen werken in heel harde steensoorten zijn er schijven met een gekartelde rand. Die geven een betere grip op het werkstuk en voorkomen splintervorming van het materiaal. Voor het echte precisiewerk kies je het best een schijf met een volle rand, zo krijg je de zuiverste rechte snede.
OM DOOR METAAL TE SNIJDEN
Om metaal door te snijden, heb je geen diamantschijf nodig, maar een specifieke doorslijpschijf. Toch is ook hier de ene schijf de andere niet, en zijn er aparte schijven voor steen, ijzer, non-ferrometalen en inox. Als je wil dat roestvrij staal na het doorslijpen nog steeds roestvrij is, heb je een blad nodig dat geproduceerd is zonder ijzer, zwavel of chloor. Ook hier loont het dus de moeite om even op de verpakking te kijken.
Onder de doorslijpschijven heb je de keuze tussen komvormige en vlakke schijven. Komvormige doorslijpschijven zijn steviger, maar met de vlakke kun je dan weer dieper snijden.
OM AF TE BRAMEN
De slijpschijven die dienen voor het afbramen, zijn over het algemeen wat dikker dan de schijven voor het doorslijpen. In de winkel vind je slijpschijven voor algemeen gebruik, slijpschijven voor metaal en slijpschijven specifiek voor inox. Je herkent ze aan het feit dat ze dikker en altijd komvormig zijn, zo zijn ze beter bestand tegen de nodige zijwaartse bewegingen. De hardheid en de structuur (poreusheid) van de schijf bepalen voor een groot deel de kwaliteit en dus ook de prijs van de schijf.
OM TE POLIJSTEN
Wil je polijsten met de haakse slijper, dan moet je een steunschijf op je haakse slijper monteren met daarop een poetsschijf of een polijstschijf.
COMBINATIESCHIJVEN
Als je vaak moet afwisselen tussen het doorslijpen en afbramen, kun je dat ook met een combinatieschijf die voor beide geschikt is. Je moet niet steeds van schijf verwisselen. Het nadeel van dit soort combinatieschijven is dat het resultaat waarschijnlijk niet dezelfde afwerkingsgraad heeft als bij het gebruik van een specifieke doorslijpschijf of afbraamschijf.
WAAROP LETTEN BIJ DE AANKOOP VAN JE SCHIJVEN?
Houd eerst en vooral rekening met de grootte van je slijper zelf. Heb je een grote machine om sleuven te trekken in een muur of een kleinere om buizen door te snijden? Kies in elk geval een schijf op dezelfde maat, zowel wat de buitendiameter van het blad betreft als de diameter van het asgat. Courante schijfdiameters zijn 115, 125 en 230 mm. Vooral voor kleine haakse slijpers is het dus belangrijk om te weten welke schijfdiameter erop past.
Ook het maximale toerental van de schijf is van belang. Dat moet minstens even hoog zijn als dat van je slijper. Kies verder ook de juiste schijf in functie van de materialen en toepassingen waarvoor ze moet dienen. Al deze info moet te zien zijn op de verpakking en op de schijf zelf. Dit even lezen is jezelf een miskoop of erger besparen.