Hoe regenwater ondergronds infiltreren
Om het regenwater van je dak, terrasoverkapping of veranda te laten wegvloeien in de grond om grondwaterreserves aan te vullen, en de riolering te ontlasten, kan je infiltratieblokken laten ingraven in je tuin. In tegenstelling tot waterdoorlatende bestrating, gaat het hier dus om ondergrondse infiltratie. Idealiter combineer je beide rond je woning, in dit artikel spitsen we ons toe op de werking van een dergelijke ondergrondse installatie.
Hoe werkt het?
Een ondergronds infltratiesysteem met infiltratieblokken bestaat uit speciale, absorberende rotswolblokken of blokken met een geotextiel doek rond, die worden ingegraven in een sleuf in de tuin. De blokken worden aangesloten op een inspectieschacht, een buis, die op zijn beurt in verbinding staat met de afvoerpijp of de overloop van je regenwaterput.
Aan de andere kant is de inspectieschacht gekoppeld aan een geperforeerde buis die door de rotswolblokken heen loopt. De rotswolblokken slaan via de gaatjes in de buis het water, op en geven het langzaam af aan de bodem. Het vuil dat eventueel meekomt wordt bovenaan de inspectieschacht gefilterd met een zeef, zodat bladeren en ander grof vuil niet kunnen meekomen. Wanneer de sleuf na installatie wordt gevuld, wordt de inspectieschacht meestal afgedekt met een putdeksel of tegel.
Het laatste rotswolblok van de installatie wordt ofwel afgesloten met een stop, ofwel aangesloten op de riolering middels een overloopbuis - indien dat mogelijk is, want als de riolering vooraan ligt en de infiltratievoorziening onder de achtertuin zal dat uiteraard niet lukken. Een derde optie is om een buis te steken die naar de oppervlakte komt, waar je een ontluchtingsbox op aansluit.
De influx van regenwater in de infiltratievoorziening komt hoofdzakelijk van de overloop van je regenwaterput, of van een afvoerpijp die vanaf het dak langs de gevel van je woning loopt. Heb je afvoergoten of -sleuven rond je terras, dan kan je de leidingen daarvan ook direct laten aansluiten op je infiltratievoorziening, of ook via de overloop van je regenwatersysteem.
Boven het grondwaterpeil
Hoeveel blokken je gebruikt, hangt af van hoe doorlatend de grond is en hoeveel oppervlakte je systeem moet innemen. Zorg er in ieder geval voor dat de blokken boven het grondwaterpeil uitkomen. Niet elke bodem is immers geschikt om infiltratieblokken in te plaatsen.
Informeer je in de planningsfase zeker bij een professional hiervoor. Bij een nieuwbouw kan je afleiden of je grond geschikt is dankzij het verslag van de sondering, waaruit je kan afleiden waar de grondwaterspiegel zich bevindt. Bij kleinere verbouwingen kan je een put graven om te zien of het water al dan niet blijft staan.
Staat je woning ergens waar het grondwaterpeil altijd hoog staat, voorzie dan blokken met een beperkte hoogte. Woon je in een waterwinningsgebied? Dan is ondergrondse infiltratie onmogelijk.
INFILTRATIEPUT
Naast infiltratieblokken kan je ook kiezen voor een infiltratieput. Deze werkt volgens hetzelfde principe als de blokken en wordt ook aangesloten op je regenwaterafvoer of de afvoerpijp voor het vuile water van je regenwaterput. Zo’n put is eveneens geperforeerd en geeft zo het water langzaam af aan de grond.
Met medewerking van: Aco