Alles over regenwaterinfiltratie
Om ervoor te zorgen dat grondwaterreserves niet te snel opgeraken en om waterellende te besparen bij aanhoudende regenval, wordt, naast het opvangen van regenwater voor eigen gebruik, ook regenwaterinfiltratie steeds belangrijker. In heel wat situaties is het zelfs verplicht. Lees hier meer over welke systemen er voorhanden zijn, en hoe je daar middels je verharding al een steentje kan bijdragen.
Regenwaterinfiltratie: wat en waarom?
Bovengronds infiltreren met waterdoorlatende bestrating
Bovengronds infiltreren via afvoergoten
Bovengronds infiltreren met een wadi
Hoe zelf een oprit met grind aanleggen
Hoe ondergronds water infiltreren
Regenwaterinfiltratie: wat en waarom?
Regenwaterinfiltratie houdt in dat je regenwater afvoert en terug afgeeft aan de bodem, om zo wateroverlast een halt toe te roepen en je steentje bij te dragen aan de grondwaterreserves. Er bestaan daar ondergrondse systemen voor, zoals infiltratieblokken of een infiltratieput. Maar je kan ook al een handje helpen door verharding rond je woning te beperken, of door de afvoer van je regenwater te faciliteren via afvoergoten rond je woning.
Bovengronds infiltreren met waterdoorlatende bestrating
Dankzij waterdoorlatende en -passerende bestrating in de tuin en op de oprit infiltreert regenwater in de grond. Zo raken onder meer de rioleringen niet meer overbelast, wat ons allemaal waterellende bespaart. Vlaanderen besloot bijgevolg in heel wat situaties regeninfiltratie verplicht te maken. Gelukkig is er keuze uit verschillende oplossingen, waarmee je mooie combinaties van verhardingen en groenpartijen kan realiseren. We tonen ze in dit artikel.
Bovengronds infiltreren via afvoergoten
Na een bui moet het regenwater vlot van je terras weggeraken. En ook als je schoonmaakt mogen er geen plassen blijven staan. Een slechte afwatering kan namelijk voor heel wat problemen zorgen. Maar waar moet dat water naartoe en hoe geraakt het daar? In dit artikel bepreken we het nut van afvoergoten, de mogelijke uitvoeringen en hoe ze geplaatst worden.
Bovengronds infiltreren met een wadi
De afgelopen jaren kregen we steeds vaker te kampen met langere periodes van droogte en intense regenbuien. Een populaire methode om regenwater te infiltreren is de aanleg van een wadi in je tuin. Maar wat is dat precies? En hoe leg je er een aan?
Hoe zelf een oprit met grind aanleggen
Wanneer we spreken over halfdoorlatende bestrating, komen we al snel uit bij grind. Lees hier hoe je een oprit kan aanleggen met grind en bijhorende stabilisatiematten.
Hoe ondergronds water infiltreren
Om het regenwater van je dak, terrasoverkapping of veranda te laten wegvloeien in de grond om grondwaterreserves aan te vullen, en de riolering te ontlasten, kan je infiltratieblokken laten ingraven in je tuin. In tegenstelling tot waterdoorlatende bestrating, gaat het hier dus om ondergrondse infiltratie. Idealiter combineer je beide rond je woning, in dit artikel spitsen we ons toe op de werking van een dergelijke ondergrondse installatie.