Opritten & terrassen

Regenwater infiltreren: wat en waarom?

Regenwaterinfiltratie houdt in dat je regenwater afvoert en terug afgeeft aan de bodem, om zo wateroverlast een halt toe te roepen en je steentje bij te dragen aan de grondwaterreserves. Er bestaan daar ondergrondse systemen voor, zoals infiltratieblokken of een infiltratieput. Maar je kan ook al een handje helpen door verharding rond je woning te beperken, of door de afvoer van je regenwater te faciliteren via afvoergoten rond je woning.

 

Wat is regenwaterinfiltratie?

drainage regenwaterinfiltratie

Regenwaterinfiltratie houdt in dat het regenwater dat je niet recupereert via een regenwaterinstallatie, terug wordt afgegeven aan de bodem en niet naar de riolering wordt doorgesluisd. Het regenwater sijpelt door de bodem en vult op die manier de grondwaterreserves aan en zorgt er bijvoorbeeld voor dat je tuin minder snel zat uitdrogen tijdens droge periodes.

Bij zware regenval kan een veroudere riolering in de straat de grote capaciteit van het gevallen water vaak niet aan, wat kan leiden tot wateroverlast en overstromingen. Ook daarom is het nuttig om te infiltreren.

 

Wanneer is regenwaterinfiltratie verplicht?

verplicht regenwaterinfiltratie

Een infiltratievoorziening is verplicht bij nieuwbouw, ingrijpende renovaties en woninguitbreidingen vanaf 40 m², wanneer het perceel groter of gelijk is aan 250 m². Daarnaast moet je ook een dergelijk systeem voorzien wanneer je de ruimte rond je woning heraanlegt of uitbreidt met ondoorlatende verharding vanaf 40 m², en wanneer je een afwateringssysteem aanlegt waarvan het water voordien op natuurlijke manier afvloeide.

Een dergelijke installatie moet een capaciteit hebben van 25 l/m² afwaterende oppervlakte, en moet een oppervlakte van minstens 4 m³ hebben per 100 m² verharding rond de woning. Is je bouwgrond kleiner dan 250 m²? Dan moet je niet infiltreren. Ook wanneer je een groendak hebt met een buffercapaciteit van 35 l/m² heb je de helft minder capaciteit nodig voor het systeem.

TIP
Let op: de gemeente kan strengere regels opleggen, informeer je daar dus eerst grondig bij de planningsfase.

 

Bovengronds infiltreren

voegen regenwaterinfiltratie

Bovengronds kan je al infiltreren door de oppervlakte aan ondoordringbare bestrating te beperken. Anderzijds bestaan er tegenwoordig heel wat oplossingen qua waterdoorlatende (doorheen de bestrating) of waterpasserende (langs de tegels of klinkers, via de voegen) bestrating. Ook halfverharding, zoals siergrind, is hierbinnen een populaire optie.

Controleer of je niveau goed zit met behulp van een pasblokje

Is je bestrating niet waterdoorlatend? Dan zijn afvoergoten of afvoersleuven ook een optie om vlot regenwater af te voeren. Je kan deze meteen laten uitkomen bij een infiltratievoorziening, of je kan deze aansluiten op de overloop van je regenwaterrecuperatiesysteem, en die op zijn beurt laten aansluiten op een ondergrondse infiltratievoorziening. Let er in ieder geval op dat je terras genoeg afhelt, doorgaans wordt een helling van 1 à 2 cm per meter aangeraden.

wadi met grind steenslag

Een derde manier om bovengronds te infiltreren is via een wadi. Dit is een verzinking in je tuin, waarin het regenwater via beplanting de grond insijpelt, vaak gefaciliteerd door middel van een ingegraven infiltratiekoffer met grind, lavastenen of gebakken kleikorrels.

Naar deze verzinking kan je dan je regenpijp afkoppelen, zodat het water dat je op je dak opvangt kan afleiden via een bovengrondse goot naar de wadi, die het water vasthoudt en laat infiltreren in de bodem. Idealiter leid je de overloop van je regenwaterput ook richting de wadi.

MEER WETEN:
> Waterdoorlatende bestrating: welke mogelijkheden zijn er?
> Hoe een oprit met grind en stabilisatiematten aanleggen
> Afvoergoten voor je terras: soorten en plaatsing
> Regenwaterinfiltratie met een wadi: hoe werkt dat?

TIP
Welke verharding je kiest, speelt ook een rol bij de berekening van je infiltratieoppervlakte: ondoordringbare verharding telt volledig mee, halfdoorlatende verharding maar voor de helft, doordringbare verharding telt niet mee.

Ondergronds infiltreren

infiltratie ondergronds

Een ondergronds infiltratiesysteem bestaat uit speciale, absorberende rotswolblokken of blokken met een geotextiel doek rond, die worden ingegraven in een sleuf in de tuin, en worden aangesloten op de overloop van je regenwaterput.

Hoeveel blokken je gebruikt, hangt af van hoe doorlatend de grond is en hoeveel oppervlakte je systeem moet innemen. Zorg er ook voor dat deze boven het grondwaterpeil uitkomen. Staat je woning ergens waar het grondwaterpeil altijd hoog staat, voorzie dan blokken met een beperkte hoogte. Woon je in een waterwinningsgebied? Dan is ondergrondse infiltratie onmogelijk.

Bij regen loopt het water via een geperforeerde buis in de rotswolblokken, die het water opslaan en langzaam afgeven aan de grond. Het vuil dat eventueel meekomt, wordt gefilterd met een zeef.

MEER WETEN:
> Hoe ondergronds water infiltreren rond je woning

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine