Centrale verwarming op gas
Gasverwarming is dankzij de onderhoudsvriendelijkheid en zuinigheid nog steeds een gegeerde optie om een woning te verwarmen. Het is bovendien relatief goedkoop en valt eveneens gemakkelijk te combineren met hernieuwbare energiebronnen. Daarnaast kan je met een gaskachel ook zorgen voor bijverwarming.
Centrale verwarming op gas: hoe werkt het?
Hoe verloopt een gasketelonderhoud?
Bijverwarming op gas: de gaskachel of gashaard
Hoe installeer je een gaswandketel?
Centrale verwarming op gas: hoe werkt het?
Wie centrale verwarming heeft op gas, heeft ofwel een aardgasaansluiting, ofwel een tank met propaan- of butaangas. Die aansluiting leidt naar de gascondensatieketel, waar warmte wordt opgewekt om doorheen de woning te verdelen. Maar hoe werkt zo’n ketel?
Hoe verloopt een gasketelonderhoud?
Als je met aardgas verwarmt, is het verplicht om om de twee jaar een onderhoud te laten uitvoeren. Hierbij zal een erkend technicus metingen uitvoeren en de uitstoot van de rookgassen controleren. De dichtheid van de gasleiding moet ook worden nagezien met behulp van de gasteller en het drukvat moet ook wettelijk gecontroleerd worden. Verder wordt de ketel gereinigd en de brander (indien nodig) opnieuw ingesteld.
Bijverwarming op gas: de gaskachel of gashaard
De intensiteit van het vuur kun je bij een gaskachel (losstaand of ingebouwd), in tegenstelling tot bij de varianten op hout of pellets, gemakkelijker regelen. Wil je meer warmte of hogere vlammen, dan kan dat met een druk op de knop van de afstandsbediening. Het vuur zorgt ook niet voor roetafval, waardoor enig reinigingswerk minimaal blijft.
Hoe installeer je een gaswandketel?
Om het water in je woning te kunnen verwarmen voor je sanitair en verwarming is een goed werkende condensatieketel onontbeerlijk. Is je ketel al wat verouderd, dan is het beter die te vervangen door een nieuw exemplaar, voor het te laat is. Zo kun je je op een veilige en energiezuinige manier verzekeren van warm water.