TIPS VOOR JE BEGINT
Een maatkast is vlot opgebouwd mits een goede voorbereiding. Ga je een kast volledig zelf ontwerpen, voorbereiden en opbouwen of werk je met een pakket? Ben je van plan om kastdeuren te voorzien of ga je voor open kasten? We lijsten enkele tips op waarmee je vlot van start kan gaan.
PLAN
Heb je één kast nodig, of meerdere? Hoe hoog moeten ze zijn? Hoe diep? … Je wil dat de kast perfect geïntegreerd zit in de ruimte, dus teken je het best alles eerst eens uit op papier. Meet de nodige maten van de ruimte op.
SNELLE OPLOSSING
Voor wie zelf zijn boodschappen liever niet wil doen: er bestaan ook oplossingen waarbij je online je ruimte kan inrichten, de gewenste maten voor je kasten kan opgeven en de afwerking (kleur, handgrepen …) kan bepalen. Dergelijke fabrikanten voorzien dan een pakket volledig op maat van jouw wensen.
nog SNELLERE OPLOSSING
Voor makkelijk in te richten ruimtes ruimtes werk je natuurlijk het snelst met standaard basispakketten - meestal met standaardmaten - waar alles reeds in zit.
Van plan om meerdere basiskasten te plaatsen? Maak het geen te bont allegaartje, maar zorg voor kasten met eenzelfde diepte en eenzelfde (of bij elkaar passende) afwerkingslaag. Je kan dergelijke basiskasten uiteraard ook zelf afwerken naar wens.
OPEN OF GESLOTEN kasten?
OPEN
Een open maatkast biedt qua zicht enkele interessante voordelen. Zo heb je snel een overzicht. Door open kasten oogt een ruimte ook meteen ruimer en minder monotoon. Je moet geen tijd en geld investeren in deuren, dus is het ook een stuk goedkoper om te maken in tegenstelling tot de gesloten variant. Zeker voor bijvoorbeeld een kast aan een garagewand, zit je met open kasten goed.
Met open kasten in huis moet je echter uitkijken voor zonlicht, zeker in een dressing: een teveel aan zonlicht op je kleren kan zorgen voor verkleuring. Een open kast plaats je dus zodanig dat ze niet (of toch zo weinig mogelijk) met rechtstreeks zonlicht in contact komt. Natuurlijk pas je daar met gordijnen of andere raamdecoratie ook gemakkelijk een mouw aan.
Stof is ook een stoorfactor bij open kasten. Daar valt op zich weinig aan te doen. De zichtbaarheid van dat stof kan je wel minderen door te gaan voor kasten met een lichte kleur.
GESLOTEN
Een gesloten kast biedt de gepaste voordelen om de nadelen van een open kast op te vangen. Zonlicht of stof, in een dressing hebben je kleren er allemaal quasi geen last van als ze achter slot en grendel zitten.
Echter toont een ruimte met enkel kasten nogal statisch en eentonig. Dat kan je wel opvangen door de kastdeuren te bekleden of buitenaan te bespiegelen.
WELKE KASTDEUREN KIEZEN?
DRAAIDEUREN
De meest voor de hand liggende deuren die voor maatkasten worden gebruikt, zeker wanneer je ze zelf opbouwt, zijn draaideuren met potscharnieren. Het is praktisch omdat je alle kasten tegelijk kan openen. Draaideuren belemmeren echter wel de beweegbare ruimte.
SCHUIFDEUREN
Schuifdeuren die over elkaar heen lopen, vormen wat dat betreft dan weer de inverse van draaideuren. Je wint aan beweegruimte, maar je kan niet één kant openen zonder de andere te sluiten. Wanneer je schuifdeuren hebt, deel je je kast zodanig in dat je aan één kant spullen liggen hebt die je vaker gebruikt dan wat er aan de andere kant ligt.
VOUWDEUREN
Bij een kast met draaideuren bestaat het probleem dat ze bij opening uit het vlak van de kast steken en op die manier een vlotte doorgang belemmeren. Met vouwdeuren is dat probleem al voor de helft verminderd. Het nadeel daarvan is dat de vouwdeur een 15 cm à 20 cm voor de kast staat. In het geval van twee deuren zijn, betekent dat een belemmering van zo'n 30 à 40 cm.
INSCHUIFDEUREN
DRAAI-INSCHUIFDEUREN
Het draai-inschuifsysteem is in de eerste plaats een draaideur die aan een geleidingsprofiel wordt bevestigd dat in de zijkant van de kast in plaats van aan de binnenkant gemonteerd wordt. Zo ontstaat de mogelijkheid om de fronten tussen de kast en de zijkanten weg te plaatsen.
VOUWINSCHUIFDEUREN
Dat kan eveneens met een vouwsysteem volgens hetzelfde principe, maar dan met een vouwdeur. Eerst wordt de deur dus opengevouwen, en dan in een nis tussen de inhoud en de zijkant van de kast ingeschoven.
ZAAGLIJST
Als je dat kan en wil, kan je het geschikte plaatmateriaal aanschaffen en zelf zagen. Om makkelijk te zijn, en zeker te zijn dat alles recht is gezaagd, laat je het hout voor je kast meteen in de dhz-zaak of houthandel op maat zagen.
Daarvoor maak je een zaaglijst waarin je de maten voor alle onderdelen noteert: de zijwanden, de rug, de lades, kastdeuren … Bij pakketten waarvoor je vooraf de maten opgeeft, of standaardpakketten, hoef je je daar uiteraard geen zorgen over te maken.