HOE EEN MAATKAST OPBOUWEN
Of je nu maatkasten helemaal zelf van nul opbouwt, of je een pakket bestelt, er zijn een aantal elementen die steevast terugkomen. In dit artikel overlopen we nog eens de basics voor een maatkast.
SOKKEL
De basis van elke maatkast is de sokkel. De sokkel zorgt ervoor dat je corpus ietsje van de grond wordt opgetild. Dit is niet alleen ergonomisch interessant, het heeft ook nog andere voordelen. Je kan dankzij de sokkel mogelijke oneffenheden van de vloer kan opvangen en je hebt iets om je corpus op vast te maken, zonder dat je in de grond moet boren.
Je kan zo’n sokkel op verschillende manieren opbouwen: volledig uit plaatmateriaal dat op z’n kopse kanten steunt, of met een bodemplaat waar verstelbare pootjes onder staan.
Sowieso is het onontbeerlijk dat de sokkel waterpas staat, zodat de kast niet gaat wiebelen. Als je een sokkel volledig opbouwt uit plaatmateriaal, kaleer je die eventueel uit met wat resthout. Bij een sokkel met pootjes is het kwestie van ze op de juiste hoogte af te stellen.
CORPUS
Maatkasten bestaan meestal uit een bodemplaat, twee zijwanden, een bovenplaat en een rug of achterwand.
HAAKS
Het is belangrijk dat je de zijwanden haaks monteert. Bij kasten die je helemaal zelf ontwerpt en maakt, kan je werken met hoekklemmen of andere hulpstukken. In pakketten wordt er vaak gewerkt met regelbare stelschroeven om zijwanden vast te zetten aan de bodem- en bovenplaat.
RUG
Bij pakketten is er in de twee zijwanden en in de bodemplaat doorgaans reeds een groef uitgefreesd waar je de achterwand – vaak in een dunner materiaal dan de zijwanden – in kan schuiven. Maak je zelf een kast? Dan kan je daar uiteraard zelf uitsparingen voor infrezen, of gewoon een stevigere plaat uit hetzelfde materiaal als de zijwanden maken en die bevestigen. Om te voorkomen dat de kast niet voorover valt, kan je die via de achterwand ook tegen de muur bevestigen.
Zijn je kasten bedoeld voor een keuken? Dan kan je bovenop de kast het ook een werkblad monteren. Ook in een garage kan dat handig zijn.
Zet je meerdere kasten naast elkaar, dan kan je die ook aan elkaar vastschroeven met verbindingsschroeven
LEGPLANKEN
Wanneer het corpus van je kast in elkaar zit, kan je eventuele vaste legplanken monteren. In een kastelement zorgen deze voor de nodige stevigheid. Je ziet het vaakst een systeem met bankdragers. Daarbij wordt over de gehele zijwand een reeks gaten geboord. Je kan de bankdragers (en de legplanken) dan plaatsen op de hoogte die je wil. Een alternatief voor het systeem met de bankdragers, is een systeem met stellijsten.
KASTDEUREN
Wil je een deur aan je maatkast? Geen probleem. Je zaagt een plank op maat, en je bevestigt die aan het corpus. Je gebruikt het best potscharnieren om de deur te bevestigen. Mogelijks zal je ook achteraf nog moeten de scharnieren bijregelen, opdat de kastdeur vlot open en dicht gaat.
Controleer met twee kaleerblokjes van verschillende diktes of de deuren zijn uitgelijnd met de rest van de kast en de naden mooi gelijk komen. Beweeg de kaleerblokjes door de voeg en ga na of ze ergens haperen. Merk je bijvoorbeeld dat je onderaan makkelijk met een blokje vzn 2 mm kan bewegen, waar dat bovenaan niet lukt, dan weet je dat je voeg niet parallel loopt en moet je dus nog bijregelen.
Op een kastdeur kan je dan handgrepen monteren, of je kan werken met deurmagneten.
LADES
Je kan er ook voor kiezen geen deuren te maken, maar lades te voorzien, of een combinatie van beide in één kast. Hiervoor maak je een ladebak op maat, en je plaatst die met ladegeleiders in het corpus. Ten slotte voorzie je nog een front en eventueel handgrepen.
GELEIDERS
Je kan ladegeleiders kopen in de winkel (in een pakket zijn deze meestal meegeleverd) of je kan die zelf maken met twee houten latten die je aan elke zijwand op dezelfde hoogte en haaks fixeert. Om ervoor te zorgen dat je kade niet te diep in je corpus wegzakt, kan je op het einde van zelfgemaakte geleiders nog stootblokjes voorzien.
PASLATTEN
Voor de aansluiting met vloer, plafond en eventuele zijwanden breng je eventueel nog paslatten aan. Meet eerst nog eens de ruimte tussen de kast en muur op, want het kan zijn dat de muur niet 100% parallel met de kast loopt, en zaag de paslatten op maat met een tafelzaag indien nodig. De paslatten kan je monteren met bevestigingsschroeven of met montagelijm.