Keuken

Hoe richt je een kleine keuken in?

 Woon- en lifestylemagazines tonen vaak grote leefkeukens, maar de realiteit is vaak anders. Als je van plan bent om een kleine keuken te renoveren, is het goed om te weten dat je ook uit een beperkte ruimte veel kunt halen. Het slim inrichten van een kleine keuken vereist slimme planning en efficiënt ruimtegebruik. We geven enkele tips om een kleine keuken optimaal in te richten.

 

KLEINE KEUKEN PLANNEN

Neem de tijd om te beslissen wat je zeker in je keuken moet hebben en beperk het zoveel mogelijk tot de essentiële zaken op maat van jouw gezin. In elk geval heb je een werkblad, een koelkast, een kookplaat, een spoelbak met keukenkraan en keukenkasten nodig. Uiteraard moet je ook een dampkap voorzien. Op zich is dat al heel wat. Neem dus voldoende tijd om na te gaan hoe je dat in de beschikbare ruimte krijgt. 

3d planner grondplan

MAAK EEN GRONDPLAN

Als je eenmaal je prioriteiten hebt vastgelegd, kun je ze inpassen in je grondplan. Dat kan met 3D-software, maar net zo goed met een schets op papier. Houd ook rekening met de vorm van de ruimte. Vaak wordt de vorm van een letter als leidraad voor de inrichting van een keuken gebruikt.

MEER WETEN:
> Hoe deel je een keuken in?

 

COMFORTABEL WERKEN

In een keuken moet je hoe dan ook comfortabel kunnen werken. Het werkblad komt doorgaans op een hoogte tot 90 à 95 cm. Eronder zorg je voor opbergruimte. Reken ook in de breedte minstens 90 cm om comfortabel te kunnen werken, in het bijzonder voor de vrije ruimte van je werkblad, tussen de spoelbak en de kookzone. Als dat niet mogelijk is, kun je dit op verschillende manieren oplossen.

rvs inox keukenwerkblad

WERKRUIMTE MAXIMALISEREN

Zo kan je kiezen voor een uitschuifbare tafel onder het werkblad, die je als extensie van je vaste werkblad kan gebruiken. Een andere optie is een opklapbaar of inklapbaar model dat aan de wand is gemonteerd. Verder bieden mobiele werkbladen (met wieltjes onder) ook een mogelijkheid.

Wil je meer werkoppervlak op een moment dat je de spoelbak niet nodig hebt? Als je een snijplank hebt die groot genoeg is, kan je die gewoon over de opening leggen en zo je werkoppervlakte tijdelijk vergroten. Fabrikanten van gootstenen voorzien hiervoor immers vaak zelf al accessoires op maat van de spoelbak.

TIP
Kies in een kleine keuken voor dun materiaal (zoals bijvoorbeeld glas of roestvrij staal). Hoe dunner het blad, hoe meer opbergruimte je eronder kunt voorzien.

MEER WETEN:
> Hoe een keukenwerkblad kiezen, plaatsen en onderhouden

 

TIPS VOOR JE TOESTELLEN

Weinig keuken, maar veel kooklust? Dan hoef je je niet per se te beperken in toestellen.

telescopische dampkap dampkap kiezen

KLEIN MAAR FIJN

Voor heel wat toestellen, zoals een kookplaat, een vaatwasser of een koelkast, bestaan er kleine uitvoeringen op maat van beperktere keukens. Standaard hebben deze toestellen vaak een breedte van minstens 60 cm, maar er zijn uiteraard kleinere versies die slechts 45 cm breed zijn.

FLEXIBELE KOOKZONES
Als je een kleinere kookplaat wil, denk dan aan een inductiekookplaat met flexibele kookzones. Daarbij gebruikt de kookplaat alleen het oppervlak van je pan. Er wordt geen warmte gegenereerd in de omgeving eromheen, waardoor je ook bespaart op energie.

DE DAMPKAP

Een dampkap moet aan elke kant van het kookoppervlak 15 cm uitsteken, omdat damp niet altijd recht omhoog beweegt. Denk ook aan plaatsbesparende alternatieven. Je kunt ook kiezen voor uitschuifbare dampkappen die in een keukenkast boven je fornuis worden verwerkt. Een compacte telescopische dampkap activeert automatisch wanneer je deze uitschuift.

COMBITOESTELLEN

Wat ook interessant kan zijn voor een kleine keuken, zijn combitoestellen. Denk aan een combi-oven die je als oven én als microgolf kan gebruiken, of een keukentoestel waarbij oven en kookplaat in één toestel vervat zitten. Een andere klassieke combo is de koelkast met vriesvak. Vrieswaren die je niet in het vriesvak kwijt kan, kan je dan eventueel in een diepvriezer steken die zich in een andere ruimte bevindt. 

MEER WETEN:
> Hoe kies je een kookplaat?
> Hoe kies je een oven of microgolfoven?
> Hoe kies je een dampkap?
> Hoe kies je een koelkast?

 

SLIM OPBERGEN

Opbergruimte is een must in de keuken. Denk aan je bestek, borden, potten en pannen, maar ook voor je voorraad wil je genoeg plaats hebben. Als je de etenswaren die je vaak nodig hebt in een aparte ruimte moet bewaren, wordt koken al snel een frustrerende bezigheid.

p^lateau keukenkastsysteem

KASTEN OP MAAT

De diepte van keukenkasten bedraagt bijna altijd 50 tot 60 cm. De breedte kan gaan van 30 tot wel 120 cm. Voor een kleine keuken werk je beter op maat. Stem de grootte van de kasten af op wat je erin kwijt wil. Vermijd, waar mogelijk, ook opendraaiende kastdeuren en integreer zoveel mogelijk lades – idealiter met ingebouwde compartimenten (zoals schotten of manden) om snel een overzicht te hebben van je materiaal.

TIP
Vermijd kolomkasten in een kleine keuken als je het werkblad niet breed genoeg (90 cm) kan maken. Ze zorgen wel voor veel extra opbergruimte, maar het is in eerste instantie belangrijker dat je voor een comfortabele werkruimte zorgt.

HOEKKASTEN

Maak maximaal gebruik van de hoeken onder je werkblad en gootsteen. Daar kun je perfect opbergmogelijkheden integreren.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een keukencarrousel. Zoals de naam al doet vermoeden, werkt deze kast met een draaischijf die in de meeste gevallen bestaat uit twee of drie etages. Voor velen zijn de uitschuifbare plateaus – beter bekend als het Le Mans-systeem – het summum van de carrousel. Een derde mogelijkheid is hoekkasten met een ladesysteem.

VERLOREN RUIMTE AANPAKKEN

Het is in elk geval belangrijk dat je elke vierkante centimeter goed benut. Vind je niet wat je zoekt in de keukenzaak? Ga dan zelf aan de slag, bijvoorbeeld met een lade die je onder je spoelbak kan integreren, of een uitschuifbare kast op maat.

MEER WETEN:
> Alles over hoekkasten in de keuken

creatief keukenkastlift

OPTISCH VERGROTEN

TOESTELLEN INBOUWEN

Hoewel het vaak wat duurder uitvalt, kan het voor een kleine keuken toch een plus zijn om toestellen te laten inbouwen in hetzelfde materiaal als de kasten, met frontpanelen. Zo heb je een rustiger ogend geheel, wat een vergrotend effect kan hebben. 

LICHT BINNENLATEN

Licht doet wonderen voor een ruimtelijk effect, in het bijzonder in kleine ruimtes. Als je van je kleine keuken een open keuken maakt - dus zonder wand tussen de living/eetkamer -, heb je ineens een veel groter ogende keuken, omdat er ook meer lichtinval is. Als een wand wegnemen geen optie is, overweeg dan een (glazen) schuifwand, of een doorgeefluik.

nieuwe keuken kiezen kopfoto

Goede verlichting

Natuurlijk licht is veel, maar met de verlichting in de keuken kan je ook al wat doen. Gebruik bijvoorbeeld onderkastverlichting om werkbladen goed te verlichten en de ruimte helderder te maken. Dit creëert eveneens een ruimtelijk gevoel.

KLEUREN KIEZEN

Kies lichte kleuren voor wanden, kasten en vloeren om de illusie van een grotere ruimte te wekken. Wit, lichtgrijs en pastelkleuren zijn goede opties. Belangrijker nog dan de kwestie 'licht of donker', is dat je voor één kleur kiest en die overal doortrekt. Wat ook kan helpen is kiezen voor glanzende oppervlakken: door het weerkaatsende licht oogt de ruimte dan groter.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine