GRAADMETERS VOOR DE ISOLATIEWAARDE
Om zoveel mogelijk energie te besparen en warmteverlies tegen te gaan moet er met verschillende dingen rekening worden gehouden, zo is het type isolatiemateriaal uitermate belangrijk (maak je gebruik van platen, wol of vlokken?), en moet je naast mogelijk warmteverlies ook geluids-, lucht- en vochtdichtheid indachtig houden. Er zijn een aantal basiswaarden waarmee je rekening moet houden om na te gaan hoe goed een bepaald materiaal isoleert.
LAMBDAWAARDE (W/mK)
Hoe hoger de lambdawaarde, hoe hoger de bekwaamheid van het product om warmte te geleiden en hoe minder goed het dus isoleert. Kies je een materiaal met een hoge lambdawaarde, dan zal je dikker moeten isoleren.
R-WAARDE
Hoe hoger de R-waarde (warmteweerstand) van een materiaal, hoe minder goed de warmte weg kan en hoe beter het dus isoleert. De R-waarde wordt berekend door de dikte van de isolatielaag te delen door de lambdawaarde. Voor een goede isolatie ligt de lambdawaarde dus het best zo laag mogelijk, en de dikte en de R-waarde zo hoog mogelijk.
RC-WAARDE
Naast de R-waarde, bestaat er ook de Rc-waarde. Die slaat op de warmteweerstand van de totale constructie, bijvoorbeeld het geheel van je dak, inclusief spanten en pannen. Ook hier geldt: hoe hoger, hoe meer warmte er wordt binnengehouden en dus hoe beter. Dit laat je steeds berekenen door een professional.
U-WAARDE (W/m²K)
Met de U-waarde wordt de isolatiewaarde van een constructiedeel (bijvoorbeeld een dak of een muur) gemeten. De waarde geeft aan hoeveel warmte er per vierkante meter verloren gaat als het temperatuurverschil tussen binnen en buiten 1 °C is. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatiewaarde. Raadpleeg hier de maximale U-waardes voor constructiedelen in een woning.
faseverschuiving
De faseverschuiving is een waarde die een idee geeft over de weerstand van isolatie tegen warmtestraling en hoe lang warmte erover doet om door de isolatie te dringen. Bij een hoge faseverschuiving zal warmte beter buiten blijven in de zomer.
Faseverschuiving wordt uitgedrukt in uren en geeft dus letterlijk weer hoe lang het duurt voordat de warmte die in de zomer onder je dak geaccumuleerd wordt, door de isolatie dringt. Eenvoudig gezegd is dit de tijd tussen de warmtepiek buiten en de warmtepiek binnen. Een faseverschuiving van 10 tot 12 uur is dan optimaal. Bij producten die hier goed scoren (vaak de meer natuurlijke materialen), vind je de faseverschuiving terug op de verpakking of bij de technische info.