HOE JE PLINTEN KIEZEN
Wanneer je een plankenvloer plaatst, zorg je bij de aansluiting met de muren steeds voor uitzetvoegen zodat het materiaal in je vloer kan werken. Die uitzetvoeg laat je uiteraard niet zo. Om de overgang van vloer naar muur mooi af te werken plaats je plinten. Een plint vervult echter meerdere functies en kan een grotere rol spelen in het uitzicht van een ruimte dan je zou denken.
DE ROL VAN PLINTEN
afwerken en beschermen
De hoofdfunctie van plinten is afwerking en bescherming. Een plint markeert de overgang van muur naar vloer, verbergt pleisterwerk en beschermt de onderkant van de wand tegen impact van stofzuigers, kinderwagens, speelgoed enzovoort. Bij een zwevende installatie van een parket-, vinyl- of laminaatvloer werkt een plint de uitzetvoeg elegant af.
Kwaliteitsplinten zijn stootvast en krasbestendig. Een mooi design is ook de finishing touch; een investering die de beleving helemaal af maakt.
SPELEN MET DE RUIMTE
Plinten vervullen verder ook een belangrijke functie op optisch vlak. Ze geven karakter aan het interieur en zijn dé manier bij uitstek om persoonlijkheid in een project te leggen. Als je in een ruimte met een bepaalde soort vloer en een bepaalde wandkleur eerst met een minimalistisch plintje, dan met een sierlijk klassiek model, en uiteindelijk met een kolossale art-déco uitvoering werkt, dan zal je drie keer een heel andere ruimte hebben.
HOGE PLINT, HOGE MUUR
Met een hogere plint wordt de hele kamer optisch vergroot. Let wel: hoge plinten moeten in verhouding zijn met de hoogte van de muur. Anders is het resultaat nogal bombastisch. Je creëert rust en eenheid door plinten zoveel mogelijk te laten doorlopen.
Heb je geen hoge plinten? Dan kan je de ruimte ook hoger - en tevens luchtiger - doen lijken door je plinten mee in de kleur van de muren te schilderen. Bij sommige merken zijn de plinten daarvoor overigens reeds een eerste keer geprimed, waardoor het gemakkelijker is ze te overschilderen.
Naast de hoogte van de plint zijn de dikte én de vorm minstens even belangrijk. Een getrapt design legt bijvoorbeeld de focus stapsgewijs op de muur waardoor de kamer groter wordt.
Bepaalde soorten plinten zijn 100% waterbestendig en dus ook te gebruiken in badkamers en zelfs in douches; de badkamer lijkt dan op slag veel ruimer.
SOORTEN PLINTEN
MATERIALEN
Bij laminaat- en parketvloeren of vinylvloeren worden meestal plinten uit grenen, hardhout of MDF geplaatst. Deze geven de ruimte een warme uitstraling. Natuursteenplinten zijn dan weer populair bij tegelvloeren.
Heb je eerder een voorkeur voor een modern, strakker interieur? Dan zullen aluminium plinten er goed in uitkomen. Dat zijn heel dunne strips die in allerlei kleuren bestaan. Voor overzetplinten wordt tenslotte ook vaak kunststof gebruikt. Dat is immers een hard, stootvast en waterbestendig materiaal.
We zeiden het eerder al: met een hoge plint verhoog je de ruimte, maar per materiaaltype zijn er verschillende gangbare hoogtes. Zo worden bij houten vloeren vaak hogere plinten geadviseerd van 8-9 cm. Bij bijvoorbeeld vinylvloeren volstaat een plint van 4,5 cm al. De verklaring ligt in de gemiddelde uitzetvoeg van het materiaal én in de tijdsgeest waarin het materiaal populair werd bij het grote publiek.
OVERZETPLINTEN
Veel mensen willen af van plinten identiek aan de vloer. Bij de plaatsing van overzetplinten komt er geen breekwerk aan te pas en er is geen gevaar dat het pleisterwerk beschadigd raakt. Bij renovaties waarbij een bestaande plint overzet wordt, kan in één moeite door ook de elektriciteit- en/of bedrading doorgetrokken worden.
Op zich kan een overzetplint over iedere soort plint gezet worden. Het is uiteraard geen goed idee om een door watercontact wegrottende MDF-plint te overzetten, of één waarin zich parasieten genesteld hebben. Aangezien er een hechtingspunt op de muur boven de plint komt, en een hechtingspunt op de bestaande plint, moet ze nog goed aan de muur gehecht zijn.
FLEXIBELE PLINTEN
Met een flexibele plint kan je ronde muren of andere gebogen oppervlakken afwerken. Het gebruik kan zeer functioneel van aard zijn, wanneer een muur bijvoorbeeld té hol of té bol staat, om een oud herenhuis met hoekjes en kantjes te restaureren in zijn oorspronkelijke staat, of bij onregelmatige vormen zoals bij een kookeiland of kolom.
Er zijn hier ook beperkingen in buigingsgraad, die moet tussen 20 cm en 45 cm zijn, afhankelijk van de grootte en vorm van de plint.