DecorerenPremium

HOE NATUURSTEEN PLINTEN PLAATSEN

Je kan ook natuurstenen (of keramieken) plinten plaatsen. De werkwijze is anders dan bij houten plinten. Lees in dit artikel hoe je te werk gaat.

 

HECHTBRUG

hechtbrug natuursteen plinten

Als je natuursteenplinten niet in de muur, maar tegen de muur verwerkt, heb je een hechtbrug nodig tussen de muur en de plinten om ze te kunnen verlijmen. Daarvoor moet eerst de muur en de rand van de vloer stofvrij worden gemaakt, waarna een eerste hechtingslaag kan worden aangebracht.

Deze hechtbrug is een additief uit vloeibare hars aangelengd met water als grondlaag. Deze primer zal zorgen voor een betere hechting en is bovendien niet waterdoorlatend. Ook voor de volgende laag wordt deze kunststofdispersie gebruikt, maar dan in combinatie met een gebruiksklare pleister op cementbasis.

Om de hechtbrug definitief af te werken moet je wat droge pleister op cementbasis met gewoon water mengen. Met deze watervaste mortel wordt het niveauverschil tussen de muur en het pleisterwerk weggewerkt.

Na een dag drogen, kun je hier de plinten op verlijmen. Aan de hoeken worden de plinten mooi in verstek afgewerkt met een haakse slijper. Daarbij controleer je telkens of die goed aansluiten.

 

PLINTEN BEVESTIGEN

lijm op plint natuursteen plinten

Om de plinten dan te bevestigen breng je eerst een laagje lijm aan op de muur, en strijk je daarna de achterzijde van de plint in. Een kam met tanden van 6 mm is hierbij voldoende, maar zorg uiteraard dat je eerst voldoende lijm op de steen smeert. Dan kan je de plint effectief plaatsen.

Het is goed om lichtjes met de plint heen en weer te bewegen, zodat je zeker bent dat beide lijmlagen goed met elkaar hechten.

rechte plint natuursteen plinten

Met een winkelhaak kun je dan controleren of de plint mooi loodrecht op je vloer staat. Heb je dat niet, dan kun je daarvoor ook simpelweg een andere plint gebruiken, want die is toch mooi in een rechte hoek afgewerkt.

Het overtollige product veeg je meteen af met een spons en water, zodat dit geen vlekken of sluier op de tegels achterlaat.

Als je met vloerverwarming werkt, voorzie je tussen de plint en de vloer een voeg van 3 mm

afstandshouders natuursteen plinten

De afstandshouders onderaan laat je trouwens zeker een dag zitten, zodat de lijm mooi opgedroogd is voor je ze weghaalt. Anders zou de steen durven zakken. Ook tussen de verschillende plinten wordt dezelfde afstand van 3 mm gehanteerd.

 

AFWERKING

Een dag na de plaatsing van de plinten kan het geheel dan worden afgewerkt en zal de voeg worden opgekit

voegen natuursteen plinten

Om de voegen en natuurlijke openingen in de natuursteen te kunnen inwassen, moet je de tegels eerst vochtig maken. Zo krijg je een betere hechting van je voegsel en voorkom je dat het product een sluier zou achterlaten op de tegels.

Op een droge plint zou het vocht uit de voegspecie onmiddellijk in de steen trekken en kun je dit er moeilijker nog afwassen. Met een rubberen voegspaan breng je het mengsel aan. Dat zowel aan de voorzijde als de bovenkant van de plint.

wassen natuursteen plinten

Is de voeg droog? Dan kan je de plint wassen. Dat doe je een aantal keer. De eerste keer doe je dat heel voorzichtjes, zodat het meeste overtollige product weg is. De tweede keer doe je om de laatste restjes voegsel weg te halen.

Wanneer het voegsel nog wat meer opgesteven is, maak je de onderste naad terug mooi vrij met een zachte spons en een cutter.

opkitten natuursteen plinten

Als de natuursteen nu voldoende uitgedroogd is na het inwassen, wordt de naad onderaan opgekit. Het verstek aan de hoeken wordt eveneens opgekit, want dit punt is gevoelig aan uitzetting en barsten, dus is een flexibele naad aangewezen.

Eens alle naden netjes glad zijn afgewerkt en het afstrijkmiddel met een vochtige spons is weggeveegd, zijn de plinten klaar.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine