WandenPremium

Waarop moet je letten bij de keuze van je tegels??

Het materiaal van je tegels is één ding en bepaalt op zich veel. Bij de zoektocht naar de perfecte tegel voor je af te werken ruimte, moet je ook met enkele andere zaken rekening houden. Een overzicht.

 

Wand- of vloertegels?

tegel vloer tegels kiezen

Elke tegel kan je in principe gebruiken als wandtegel, maar niet elke tegel is geschikt als vloertegel. Vloertegels hebben immers hogere vereisten naar duurzaamheid, porositeit en hardheid toe. Ze wegen doorgaans meer en krijgen te maken met een grotere belasting. Een faience moet je bijvoorbeeld niet op de vloer aanbrengen. Ook halfkeramische tegels op basis van witte en rode pasta worden enkel op wanden gebruikt.

 

De afmetingen van de tegels

Bij het tegelen heb je het best zo weinig mogelijk snijverlies. Een tegel op maat van je ruimte zal het snijverlies (en ook de kostprijs) beperken. Je ruimte zal ook netter en rustiger ogen als je geen halve tegels hebt.

  • Wat muurtegels betreft, is er een zeer grote keuze qua afmetingen.
  • Vloertegels zijn qua formaat meestal 33x33, 45x45, 60x60 of 30x60, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Wie fan is van een grote tegel kan zelfs gaan voor XXL-tegels tot wel 520x160. Vooral de grote tegels, vanaf 60x60 eisen een bijna volledig vlakke ondergrond.

Grote tegels

grote tegel tegels kiezen

Grootte doet er niet toe, zegt men wel eens, maar als het op tegels aankomt maakt het wel degelijk een verschil. Grote tegels vergroten optisch de ruimte, zijn door hun formaat sneller geplaatst, en doordat je minder voegen hebt, heb je ook minder kuiswerk.

In theorie zijn grotere tegels gevoeliger voor barsten en uitzetting. Ze hebben dan ook strengere vereisten wat de ondergrond, verlijming en voegbreedte betreffen. Op oneffen ondergronden of ondergronden die zelf redelijk wat beweeglijkheid kennen (zoals hout), of ondergronden waarin vloerverwarming verwerkt zit, moet je opletten met grotere tegels, en voorzie je best ontkoppelingsmatten.

 

Renovatietegels
Wie zijn oude tegelvloer of -wand wil vervangen door een nieuwe, hoeft de oude vloer tegenwoordig niet per se uit te breken. Je kan ook kiezen voor extra dunne (keramische) renovatietegels die je rechtstreeks op een oude tegelvloer in degelijke staat kan verlijmen. Dergelijke tegels hebben een dikte van 3,5 tot 6,5 mm en zijn meestal verstevigd met een glasvezelnet op de achterzijde.

 

Kleine tegels

kleine tegel tegels kiezen

Kleine tegels geven een ruimte een klassiekere, gezelligere uitstraling. Je zal ook minder snijverlies hebben dan bij grotere tegels. In theorie zijn ze ook duurzamer. Let wel op met drukke prints, reliëf of listellen. Deze kunnen een ruimte optisch meer verkleinen dan bedoeld.

 

De voeg van je tegel bepalen

voeg tegels kiezen bepalen

De tegel bepaalt de voeg, zo kan een voeg een corrigerende functie hebben bij onregelmatige tegels. Bij voegen is de breedte echter niet willekeurig. In eerste instantie volg je gewoon de technische fiche van je tegel en je voegmiddel.
Hoe kleiner de voeg, hoe groter de ruimte lijkt, maar tegelijk wordt het plaatsen met een kleinere voeg moeilijker en is er minder tolerantie op afwijkende tegels. In het algemeen kan je volgende breedtes als vuistregel hanteren:

  • muur: minimaal 2 mm, maximaal 8 mm; voor grote tegels minimaal 6 mm;
  • vloer: minimaal 3 mm, maximaal 15 mm; voor grote tegels minimaal 6 mm.

Kleur van de voegen

Je kan er verder voor kiezen om een voeg te nemen in hetzelfde kleur als de tegels om het geheel egaler te maken, wat zeker in grote ruimtes mooi kan ogen. Anderzijds, als je het formaat of design van een tegel wil accentueren, is een voeg in een andere kleur aan te raden.  Een lichte voeg maakt je tegels lichter, maar dat is meer van toepassing bij muurtegels dan bij vloertegels.

 

Het legpatroon van je tegels

patron tegels kiezen

Denk bij de keuze van je tegels ook na over het legpatroon. Die zal het uitzicht van je ruimte bepalen. Bepaalde patronen geven meer of minder snijverlies naargelang de grootte van de te betegelen oppervlakte.

  • Kruisverband: doorlopend legpatroon, vooral bij vierkante tegels;
  • halfsteens- of kwartsteensverband: vooral gebruikt bij rechthoekige tegels;
  • wildverband: de tegels hebben verschillende formaten;
  • diagonaal verband: kan een ruimte groter doen lijken en wordt voornamelijk toegepast bij vierkante tegels;
  • visgraat en andere patronen: een visgraatpatroon, of andere niet-vierhoekige patronen, zullen het meeste snijverlies geven;
  • bij rechthoekige wandtegels kan je ook kiezen voor een horizontale of een verticale plaatsing. Verticaal geplaatste wandtegels verhogen de ruimte.
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine