DecorerenPremium

HOE PLINTEN PLAATSEN

plaatsen plinten kopfoto

Plinten plaatsen is op zich een lichte klus. Je zaagt ze best eerst allemaal op maat en in verstek. Dan kan je ze bevestigen met een polymeerkit. Er bestaan ook systemen die te bevestigen zijn met clips, die je eerst aan de muur vastzet. Verder kan je, wanneer je een bestaande plint wil wegwerken zonder breekwerken, ook overzetplinten plaatsen.

 

HOUTEN PLINTEN

OP MAAT ZAGEN

1. op maat zagen plint

De beste manier van werken is om eerst alle plinten op maat te zagen. Meet af, zaag op maat en pas uit. Werk eventueel bij en nummer zowel plint als muur. Zo kan je straks vlot bevestigen. Je kan voor het op maat zagen een handzaag met verstekbak of een verstekzaag gebruiken. Die laatste komt met eigen mechanisme en dus zonder verstekbak. Je kan het ook elektrisch aanpakken met een afkortzaag.

 

PLINTEN BEVESTIGEN

2. bevestigen plinten

De plinten zelf worden bevestigd met een polymeerkit die je verdeelt met een kitpistool. In het geval van een oneffen muur is het best om de lijm in dotten aan te brengen, die moeten dik genoeg zijn om de oneffenheden onderaan de muur op te vangen.

Is je muur afgewerkt tot onderaan? Dan kan je in zigzaggende beweging de lijm op de plint aanbrengen. Vakmannen gaan soms na verlijming nog een nagel schieten om de plint op zijn plaats te houden bij muren die niet vlak zijn. Vervolgens plaats je de plinten één per één en laat je ze goed op elkaar aansluiten. 

3. kopse kant van plint

De kopse kant, waar de plint stopt, kan je ook mooi afwerken door die in verstek te zagen. Daartegen plaats je dan een klein stukje, ook in verstek, net zo lang als de breedte van de plint. Plaats het stukje ertussen en je ziet geen lelijke kopse kant meer. Voor je ze kit, kan je de plinten ook nog schilderen indien gewenst.

 

AFKITTEN

4. afkitten plinten

Om vervolgens nog te kitten - en een mooie rechte kitrand te verkrijgen, zonder morsen - plak je de randen zorgvuldig af met schilderstape. Heb je je muur pas geschilderd? Gebruik dan zeker schilderstape voor gevoelige ondergronden.

Kitten doe je met dezelfde polymeerkit als die waarmee je de plinten hebt vastgelijmd. Door je polymeerkit onder de juiste hoek te houden, werk je de naad meteen glad af. Meteen na het kitten kan je dan de schilderstape verwijderen. Uiteraard kan je dit ook doen met een acrylaatkit.

Naden aan buitenhoeken die niet perfect aansluiten kan je eventueel nog wat opschuren. Ook met wat kit kan je de naad fijner afwerken.

TIP
Je kan een plint vastlijmen met een polymeerkit, maar sommige plinten worden ook bevestigd met clips die je eerst vastmaakt aan de muur. 

 

OVERZETPLINTEN PLAATSEN

VOORBEREIDING

5. voorbereiding ovrzetplint

Maak de bestaande plint eerst stof- en vetvrij om een goede hechting te verzekeren. De montage gebeurt eenvoudigweg met de aangepaste lijmsoort, afhankelijk van de ondergrond.

Binnenshuis, bij poreuze materialen in droge ruimtes, wordt een sterke watergebaseerde acrylaatlijm aangeraden. Voor montage buitenshuis, niet-poreuze plinten (zoals een keramische tegel) of bijvoorbeeld bij een laminaatvloer in vochtige ruimtes wordt een nog krachtiger MS-Polymeerlijm aanbevolen.

Meet vervolgens de binnen- en buitenhoeken met behulp van een hoekmeter of een zweihaak. Het is belangrijk om de plinten die in de hoeken komen eerst in verstek te zagen zodat de twee uiteinden in de hoek mooi aansluiten.

Wanneer de vloer niet waterpas ligt, trekt je best eerst een waterpaslijn. Het hoogste punt wordt als referentiepunt genomen. Duid aan hoe hoog de plint komt en trek die lijn dan waterpas door over de gehele ruimte. 

Met overzetplinten heb je geen breekwerk

PLINTEN BEVESTIGEN

6. overzetplinten bevestigen

Plaats dan de plinten en kit de voeg op de plaats waar de vloer iets lager ligt netjes af. Breng de lijm aan over de volledige lengte. Soms beschikken overzetplinten over geïntegreerde lijmgroeven, waarin je makkelijk de lijm kan aanbrengen. Druk vervolgens de plint stevig aan en verwijder de overtollige lijm met een aangepast product. Druk de hoeken ook stevig naar elkaar toe. 

 

AFWERKING

7. afwerking overzetplint

Naden dienen altijd met een daarvoor bestemde kit - hetzij een polymeerkit of een acrylaatkit - verbonden te worden. De overzetplint is meestal reeds voorzien van een witte primer op waterbasis, wat zorgt voor een glad, mat oppervlak met een prima hechting. Na plaatsing laat je de overzetplint gewoon wit, of schilder je hem in de kleur van de muur. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine