Hoe onderhoud je een beregeningssysteem?
De laatste zomers waren droog. Wil je dat de planten in je (moes)tuin genoeg water binnenkrijgen, dan doe je er goed aan om de aanwezige watervoorzieningen na te kijken. Controleer of je tuinslang nog intact is. Heb je een (automatisch) beregeningssysteem? Test eens of alle aftappunten naar behoren water geven.
Sprinklers en sproeiers onderhouden
We maken hier het onderscheid tussen bovengrondse en ondergrondse sproeiers. Bovengrondse sproeiers zijn makkelijk verplaatsbare onderdelen die steeds zichtbaar boven het maaiveld uitkomen. Ondergrondse sproeiers zijn verbonden met leidingen die zich onder de grond bevinden. De sproeikoppen zitten "verborgen" met de bovenkant gelijk aan het grondniveau. Wanneer het sproeisysteem (manueel of geautomatiseerd) in werking treedt, gaan de sproeikoppen omhoog.
Een keer per jaar – het best voor je de sproeiers opbergt of het sproeisysteem uitschakelt voor de winter – reinig je alle onderdelen van de sproeiers eens grondig met water en een mild zeepsop. Bij bovengrondse sproeiers is dat makkelijk, want je kan overal goed bij.
Ondergrondse sproeiers moet je eerst loskoppelen van hun frame. Houd veiligheidshalve de handleiding bij je en forceer niet te veel. Eens je alle onderdelen gewassen hebt en alle vuil hebt verwijderd, laat je ze allemaal goed drogen. Voor je alles weer monteert, smeer je de onderdelen nog eens goed in met een multispray. De behuizing van de sproeikoppen smeer je in met een siliconenspray, zodat de sproeiers vlot op en neer blijven gaan zonder vast te lopen.
Slimme sproeisystemen
Wordt de beregening van je tuin door een beregeningscomputer geregeld? Dan kan het geen kwaad om de centrale van dat systeem ook jaarlijks eens na te kijken – hoe eenvoudig of complex die ook werkt. Zorg ervoor dat de aansluitingen tussen de computer en het sproeisysteem in goeie staat blijven verkeren met een siliconenspray. Vervang ook de batterijen indien nodig.
Tuinslang onderhouden
Een tuinslang heeft eigenlijk geen onderhoud nodig. Het enige waarop je moet letten, is dat je die mooi opgerold (idealiter op een haspel) opbergt, en dat je ervoor zorgt dat je die in de winter niet opbergt als er nog water in zit. Doe je dat wel, dan kan dat water bevriezen en kan de tuinslang barsten.
Draai daarvoor het einde van je tuinslang helemaal open, zodat al het resterende water naar buiten kan. Hou daarna het andere uiteinde omhoog. Het water dat nu nog in de opgerolde sproeislang zit, zal langs de sproeikop naar buiten lopen. Hou de darm omhoog tot er geen water meer in zit.
Is de tuinslang te lang naar je zin? Een tuinslang inkorten houdt gelukkig niet veel in. Zet er gewoon de schaar in tot op de gewenste lengte, en bevestig daarna de juiste koppelstukken.