Hoe bewater je je tuin met druppelbevloeiing?
Voor planten op je balkon of in je moestuin kan je ook een beroep doen op druppelbevloeiing, waarmee je aanzienlijk kan besparen op je waterverbruik, geen overbodige luxe tijdens droge zomers.
Hoe werkt druppelbevloeiing?
Druppelbevloeiing is de meest efficiënte manier om de planten op je balkon of in je moestuin te bewateren. Een druppelsysteem kan zeer precies het water daar brengen waar het het meest nodig is: bij de wortel van de plant. Doordat er in dat proces weinig extra water wordt verbruikt, bespaart een druppelbevloeiingssysteem wel tot 50% water.
Doordat er geen plassen gevormd worden, neemt de bodem beter voedingsstoffen en mineralen op, wat de ontwikkeling van de planten bevordert. Druppelbewatering voorkomt daarnaast ook verdamping, aangezien het water in de wortelzone indringt en de vochtvlek door de schaduw van de plant wordt beschermd tegen de zon.
Je kan doorgaans kiezen voor een druppeldarm: een flexibele leiding waarin gaatjes zitten waarlangs het water druppelsgewijs naar de planten of langs een haag wordt gevoerd. In een moestuin of langs bedden kan je verschillende vertakkingen aansluiten op één hoofdleiding. Bij een druppeldarm zitten de druppelaars verwerkt in de slang.
Daarnaast bestaan er ook systemen waarbij je op de leiding pennen of druppelknoppen kan aanbrengen, eveneens handig op plaatsen waar de planten in een rij staan.
Voor bomen en struiken
Op plekken waar net wat meer water nodig is dan je met een druppelsysteem zou kunnen bereiken, bijvoorbeeld bij struiken of boompjes, kan je ook met fonteintjes werken in plaats van druppelaars. Die zullen het water verdelen op een zeer beperkte oppervlakte, die toch groot genoeg is om het boompje of de struik de volledige zomer van voldoende water te kunnen voorzien.
Hoe installeer je een druppelsysteem?
Een druppelbevloeiingssysteem wordt over het algemeen op eenzelfde manier geïnstalleerd als een sprinklersysteem: met een leidingnetwerk naargelang de indeling en de vorm van de tuin, aangesloten op een pomp die regen- of grondwater oppompt. Het belangrijke verschil is dat er hier een drukverlager nodig is.
De druppeldarm kan je bovengronds laten liggen, maar je kan ze ook ingraven. Dat biedt het voordeel dat het water dichter bij de wortels wordt gebracht, wat zeker in droge periodes een plus is: de grond blijft vochtiger waar het ertoe doet. Je moet dan enkel opletten dat je er niet met je spade doorheen stekt wanneer je eens moet graven in je tuin.
Drukverlager
Het water dat gebruikt wordt, komt aan een vrij hoge druk langs de kraan in de hoofdleiding. Een druppeldarm kan doorgaans die druk niet aan, daarom is het nodig om tussen de hoofdleiding en de druppeldarm nog een drukverlager aan te sluiten. Die zorgt ervoor dat de waterdruppels heel gezapig terechtkomen op de plaats waar ze nodig zijn, vlak bij de wortels van de planten.
Hoe bedien je een druppelsysteem?
Net als bij sprinklersystemen, kunnen ook druppelbevloeiingssystemen zowel manueel als automatisch worden bediend met een sproeicomputer en/of via een app op je smartphone of tablet.
Sensoren
Voor een optimale besproeiing werken sommige sproeicomputers ook met een sensorsysteem, zodat het systeem aanslaat op basis van de lichtintensiteit en de bodemvochtigheid.
- Een bodemvochtigheidssensor meet elektronisch en op regelmatige basis de temperatuurverschillen in de grond, en leidt hieruit de vochtigheidsgraad af. Het sproeisysteem treedt pas in werking als een vooraf bepaald vochtigheidsniveau niet gehaald wordt. Zo krijgen de planten en het gazon precies de benodigde hoeveelheid water.
- Veel tuinliefhebbers geven de voorkeur aan besproeiing bij zonsopkomst of -ondergang: het zijn de beste momenten om overmatige verdamping of het verbranden van bladeren te voorkomen. Aangezien dit tijden zijn waarop het vaak niet goed uitkomt, kan er een daglichtsensor gebruikt worden. Hierbij worden de starttijden afgestemd op het licht, zodat het niet nodig is om dagplanningen hiervoor aan te passen.
Watertimer
Met een watertimer kies je zelf wanneer welke planten water krijgen. Er bestaan verschillende mogelijkheden, van een zeer eenvoudige timer tot een geavanceerde besturing, en van enkele minuten tot twee uur.
De meest ‘basic’ variant is een watertimer die op de kraan wordt aangesloten. Met een simpele mechanische draaiknop kiest je de bewateringstijd. Geavanceerdere modellen zijn voorzien van een goed leesbaar lcd-display. Eens de voorgeprogrammeerde tijd is verstreken, stopt het beregeningssysteem automatisch.
Er bestaan watertimers zonder en mét batterij. In het laatste geval zijn ze voorzien van een beveiliging: eens de batterij bijna leeg is, stopt de besproeiing, wat waterverspilling voorkomt.
Computergestuurd systeem
Met een geavanceerd computergestuurd systeem, voorzien van een intuïtief te bedienen lcd-display, regel je de beregening met een applicatie op de smartphone of de tablet. Met slechts een paar tikken toont de applicatie alle relevante informatie die nodig is (type grond, plantensoorten, locatie …) en pas je eenvoudig alle instellingen aan voor het tuinwerk.
Bepaalde modellen hebben twee uitgangen die individueel te programmeren zijn. Dat maakt het mogelijk om twee zones in de tuin met een verschillende vochtbehoefte op een andere manier te besproeien, bijvoorbeeld het gazon en het bloemenperk. Zo gaat er absoluut geen water verloren.
Dankzij een geïntegreerde thermometer sturen bepaalde besproeiingscomputers automatisch een vorstwaarschuwing naar de appvooraleer het te koud wordt. Zo heb je tijd om het besproeiingssysteem uit te schakelen en de onderdelen op vorstvrije plaatsen te stockeren.