Hoe kies je een tuinslang?
Heb je een buitenkraan, dan is de tuinslang een makkelijke en relatief goedkope manier om je planten efficiënt te bewateren. Met een kopstuk kan je dan de reikwijdte van de straal aanpassen, en met andere spuitmonden kan je die aanpassen op maat van je planten. Tuinslangen bestaan in verschillende materialen. Niet enkel de slang, maar ook de haspel is hierbij een belangrijk element.
Soorten tuinslangen
Het materiaal en het aantal lagen van een tuinslang bepalen het gewicht en de druk bij barsten, weerstand tegen doorknikken, en het gemak waarmee de slang uiteindelijk oprolt.
Tuinslangen zijn doorgaans gemaakt uit pvc of rubber. Pvc is een licht materiaal, en is dus veel buigzamer dan het sterkere rubber. Daarnaast zijn er met rubber versterkte pvc-slangen die de kwaliteiten van beide materialen combineren.
De binnenkant van de slang kan nog extra versterkt zijn met een weef- of gaaspatroon, wat het geheel robuuster maakt. De duurdere varianten zijn ftalaatvrij (en houden dus geen gezondheidsrisico’s in voor mens of natuur) en beschikken over een extra versterking om een langere levensduur te garanderen.
De meest voorkomende slanglengtes zijn 20, 25 en 50 m, met een gebruikelijke diameter van 12,5 of 13 mm. Ook slangen die tot drie keer de oorspronkelijke lengte uitzetten en weer inkrimpen na gebruik behoren meer en meer tot de opties.
Met spuitpistolen
Heel wat tuinslangen zijn tegenwoordig standaard uitgerust met een spuitpistool die je eraan kan koppelen. Middels een kliksysteem kan je dan uit verschillende standen kiezen.
De meest innovatieve spuitpistolen stemmen het sproeipatroon en watervolume perfect af op de plantensoort, zo wordt elke plant afzonderlijk verzorgd en wordt waterverspilling tot een minimum beperkt. Nieuwe toestellen zijn reeds voorzien van waterregeling, vergrendelbare triggers en een individueel instelbare greep, om comfortabel water te kunnen geven. Daarnaast zorgt de membraantechnologie ervoor dat nadruppelen zowel bij het wisselen van het sproeipatroon als bij het uitschakelen wordt voorkomen.
Bovendien bestaan er ondertussen 2-in-1-spuitpistolen, die naast het bewateren van de plantengroei ook kunnen gebruikt worden om te reinigen. Dankzij een roterende straal reinig je eenvoudig vervuilde objecten, zoals tuinmeubels en bloempotten.
TUINSLANG INKORTEN
Is de tuinslang te lang naar je zin? Een tuinslang inkorten houdt gelukkig niet veel in. Zet er gewoon de schaar in tot op de gewenste lengte, en bevestig daarna de juiste koppelstukken. Opvallend bij de koppelingen is het nieuwe assortiment van snelkoppelingen met groot debiet die ervoor zorgen dat de tijd die nodig is om te sproeien verkleint. Sommige koppelingen gaan ook de slang beschermen door een antiknikkraag, die de slang niet altijd op dezelfde plaats laat knikken.
Bescherm je tuinslang
Om te garanderen dat je tuinslang lang meegaat en je na een jaar niet in de problemen komt, zorg je ervoor dat er tijdens vorstperiodes geen restjes water in achterblijven.
Draai daarvoor het einde van je tuinslang helemaal open, zodat al het resterende water naar buiten kan. Hou daarna het andere uiteinde omhoog. Het water dat nu nog in de opgerolde sproeislang zit, zal langs de sproeikop naar buiten lopen. Hou de darm omhoog tot er geen water meer in zit.
Een haspel voor je tuinslang
Om te voorkomen dat de slang zelf verstrikt geraakt, of er zich plooien vormen, rol je die op op een haspel. Naast het vermijden van hinderlijke knikken en knopen zorgt die er ook voor dat je de opgerolde tuinslang makkelijk kan opbergen zonder vuile handen.
Mobiele tuinslanghaspels
- Mobiele tuinslanghaspels hebben het gemak dat je ze kan meenemen naar de plaats waar je ze nodig hebt en dan ter plekke kan afrollen – vooral handig bij een grote tuin.
- Om de tuinslang gemakkelijk op en af te rollen zijn ze meestal voorzien van een hendel aan de zijkant of een voetpedaal langs onder. Heel wat mobiele modellen zijn eveneens uitgerust met extra clips aan de zijkant, waaraan het koppelstuk voor de (buiten)kraan kan worden opgeborgen.
- Kijk zeker ook naar de banden en kies bij voorkeur een mobiele haspel met volle banden. Dan moet je er niet mee in zitten dat ze plat komen te staan en het rijdt ook goed over diverse oppervlakken.
- Bij sommige modellen worden knikken en knopen voorkomen door een extra hulpstuk die horizontaal beweegt bij het op- en afrollen, waardoor de slang op de haspel wordt geleid en ze mooi opgerold blijft.
Vaste tuinslanghaspels
- Een vaste haspel of muurhaspel is er één die je bevestigt aan de muur. Van daar kan je dan de tuinslang uittrekken tot op de plaats waar je hem nodig hebt.
- De opbergbox wordt meestal aan de muur gemonteerd met schroeven als wandbevestiging. Voor zwaardere haspels zijn keiltapbouten interessant. Ze hebben een grote draagkracht, en zullen na veelvuldig gebruik zeker niet los komen te zitten.
- Een dergelijke muurhaspel kan meestal 180° draaien.
- Sommige muurhaspels zijn voorzien van een batterij of elektrische aansluiting om automatisch op- en af te rollen. Anderen kan je dan weer op- en afrollen met een veersysteem. Terug oprollen gebeurt dan met een ruk aan de slang, waardoor de slang terug in de opbergbox wordt geleid.