DomoticaPremium

HOE ZELF EEN DRAADLOOS ALARMSYSTEEM PLAATSEN

De plaatsing van een alarmsysteem gebeurt doorgaans door professionals – logisch, want het gaat om een vrij ingrijpende verandering aan je woning. Zeker als er kabels moeten worden ingewerkt. Je kan echter ook kiezen voor een draadloos systeem dat je zelf kan plaatsen. In dit artikel leggen we uit hoe je daarbij te werk gaat. Eerst geven we nog enkele andere simpele tips mee waarmee je zelf je woning een stuk veiliger kan maken.

 

EERST: EEN VEILIGE VOORDEUR

voordeur zelf systeem plaatsen

De eerste logische stap om inbrekers buiten te houden is: sluit je voordeur goed af voor je je woning verlaat. De veiligheid van een buitendeur begint bij het plaatsen van een degelijke cilinder. Het is belangrijk dat die niet meer dan 3 mm uit zit, want anders kan de cilinder afgebroken worden. Omwille van die reden plaats je ook altijd een veiligheidsrozet die niet van buitenaf kan worden verwijderd.

Uiteindelijk is het ook een goed idee om je deur uit te rusten met een meerpuntsslot. Daarbij zijn er naast het gebruikelijke nachtschoot nog 2 extra sluitpunten.

De extra sluitpunten zorgen voor extra punten waar de deur in het kozijn zit. Je kan hierbij kiezen voor haken, waar het slot echt achter het kozijn haakt. Op die manier zit de deur goed in het slot. Wil je weten hoe je zelf je voordeur volledig kan renoveren? Lees dan hier verder.

 

JE RAMEN UITRUSTEN

ramen zelf systeem plaatsen

De voordeur is de meest gebruikte manier om binnen te geraken in huis, maar er zijn nog andere punten waardoor een inbreker naar binnen kan. Denk aan grote vensters. Een goede inbreker kan het slot forceren of de kruk langs buiten open doen. Daarom voorzie je op zo’n plaats het best een kruk met een extra slot op. Je kan de krukken eenvoudig vervangen door ze los te schroeven en er dan één met slot te plaatsen. Controleer na de installatie steeds of je met de nieuwe kruk je raam nog vlot kan openen.

Door een kruk met een slot te plaatsen verhinder je niet alleen dat inbrekers binnen geraken, je beperkt ook de vluchtmogelijkheden. Een inbreker wil immers altijd een mogelijke vluchtroute hebben, mocht er iemand hem opmerken.

opzetslot zelf systeem plaatsen

Ook aan grote schuiframen bevestig je best een slot. Je kan ook gewoon een stok achter de deur leggen, maar een slot op het venster is een stuk veiliger. Bovendien wordt zo ook een vluchtweg afgesloten. Als een eventuele inbreker dit ziet, zal hij het huis sneller links laten liggen.

Je kan zulke sloten kopen voor elk type raam of schuifraam. Door deze te installeren, maak je je woning een pak veiliger. Zet ze op de plaatsen waar je denkt dat inbrekers gemakkelijk binnen en buiten kunnen. Doe het niet enkel op de benedenverdieping, maar ook aan vensters die aansluiten aan een dak.

 

DRAADLOOS ALARMSYSTEEM

bedieningspaneel zelf systeem plaatsen

Het voordeel van draadloze alarmsystemen is dat je de installatie zeer gemakkelijk zelf kan doen. Je hoeft niet meer te boren of te breken om kabels te trekken. Alarmsystemen voor zelfplaatsing zijn vaak voorzien van een centraal bedieningspaneel die je gewoon ergens in het stopcontact kan insteken. Deze zijn vaak ook uitgerust met oplaadbare batterijen, zodat het systeem kan blijven werken wanneer er geen elektriciteit zou zijn.

 

MET SENSOREN

sensor zelf systeem plaatsen

De draadloze bewegingssensoren bevestig je dicht bij de aansluiting tussen plafond en muur. De sensoren nemen waar als er iemand in de ruimte is. Als die het alarm niet uitschakelt, dan gaat het af.

Dergelijke systemen beschikken vaak ook over magnetische sensoren die je aan ramen en deuren kan bevestigen, die het alarm doen afgaan wanneer de deur open gaat – en dus het magnetisch contact verbreekt – en het alarm is ingeschakeld. Dergelijke magneetcontacten hoeven vaak niet ingeschroefd te worden. Ze kunnen evengoed van een kleefsysteem voorzien zijn.

Let op: ook een alarmsysteem dat je zelf plaatst, moet binnen de 10 dagen geregistreerd worden via Police on Web

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Het zelfbouwhuis - aflevering 79

Installatie van het alarmsysteem - ep. 79 - in deze aflevering wordt het alarmsysteem in de woning geïnstalleerd. alle nodige kabels werden door ons voorzien, maar nu komt de installateur langs om alle onderdelen te plaatsen en aan te sluiten. het ga

Etiger

Etiger etiger is een draadloos alarmsysteem met aansluiting voor een vaste telefoonlijn en optionele sim-kaart (niet meegeleverd) kun de basisunit communiceert met de gsm en informeert je door te bellen en/of een sms te sturen. het starterspakket bestaat uit een controlepaneel met lcd-scherm, 2 bewegingsmelders, 2 raam-/deursensoren, 2 afstandsbedieningen en 2 rfid-tags, en het systeem is daarenboven uitbreidbaar met ip-camera's, extra bewegingsmelders, deurcontacten, sirenes, extra rfid tags en rookmelders. alle accessoires zijn volledig draadloos. hierdoor is het systeem dus in enkele minuten geplaatst en geconfigureerd. kinderen kunnen het systeem met rfid ontwapenen zonder code. daarenboven ontvangen ouders een sms als het kind thuis is.

Elektrisch meten en detecteren: wat bestaat er?

Wil je precies meten? wil je boren zonder ongelukken? wil je weten hoe vochtig een muur is of warmtelekken detecteren? daarvoor is er een heel arsenaal aan elektrisch meet- en detectiegereedschap. een overzicht.

Hoe werkt een smarthomesysteem?

Via een smarthomesysteem kan werkelijk alle elektrische appa­ratuur in een woning worden geïntegreerd in één systeem. verwarming, verlichting en ventilatie zijn daarbij belangrijke aspecten. maar wat houdt zo'n systeem in?

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine