DomoticaPremium

Hoe voorkom je inbraak met een alarmsysteem?

Je wil te allen tijde vermijden dat er wordt ingebroken in je woning. Steeds meer mensen kiezen ervoor om een alarmsysteem, al dan niet met camera, te plaatsen om inbrekers te weren. In eerste instantie spreek je daar best een erkende installateur voor aan. Voor wie liever een beperkter systeem wil (en een beperkter budget heeft), bestaan er echter eenvoudige zelfplaatssystemen. Veel dergelijke systemen werken tegenwoordig draadloos, zodat je je huis niet meer vol extra kabel moet hangen. We overlopen wat een alarmsysteem zoal inhoudt, en wat je zeker niet mag vergeten als je een dergelijk systeem, al dan niet met camera's, overweegt.

 

Alarmsysteem

Wat houdt een alarmsysteem in?

sensor alarmsysteem

Je kan je woning op verschillende manieren inbraakveilig maken. Uiteraard begint inbraakveiligheid met een goed cilinderslot aan je voordeur, maar daarnaast zijn er ook zaken als buitenverlichting en raambeveiliging die ervoor kunnen zorgen dat inbrekers wegblijven uit jouw woning. Alarmsystemen vormen echter een overtreffende trap. Deze bestaan uit een centraal bedieningspunt, waarop verschillende sensoren kunnen worden aangesloten:

  • bewegingssensoren of volumetrische sensoren: deze gaan bewegingen en temperatuurschommelingen waarnemen, en die vervolgens doorgeven aan de centrale.
  • magneetcontacten op de ramen en deuren: deze bestaan uit twee delen, een deel wordt op het kader geplaatst, het tweede deel op de deur of het raam. Wordt het contact tussen de twee verbroken doordat er een inbreker tussen loopt? Dan wordt er een signaal naar de centrale gestuurd.
  • binnensirene: wanneer het alarmsysteem is ingeschakeld en een inbreker een van de sensoren triggert, wordt de centrale verwittigd. Je kan daarop een binnensirene aansluiten die bij de trigger meteen zal loeien.
  • buitensirene: eventueel kan je ook een buitensirene aansluiten op je alarmsysteem. Registreer deze wel eerst bij de politie. De sirene moet ook uitgerust zijn met een knipperlicht of een ander signaal dat makkelijk optisch te herkennen is.

De centrale zelf plaats je best ook ergens achter slot en grendel – stel dat er een inbreker binnenraakt, zorg je er toch best voor dat hij of zij het systeem niet kan uitschakelen. Naast een centrale, kan een alarmsysteem ook uitgerust zijn met verschillende bedieningspunten, bijvoorbeeld een bedieningsunit per kamer. 

Normering

In België is INCERT het kwaliteitskabel voor diefstalbeveiliging van gebouwen en voertuigen. Je kiest dan ook bij voorkeur voor een alarmsysteem waarvan de componenten een INCERT-label hebben, geplaatst door een gecertificeerde installateur.  

Een INCERT-gekeurde installatie is in principe geen verplichting, maar kan wel essentieel zijn om een verzekering te kunnen afsluiten. Sowieso kies je ook voor een alarmsysteem waarvan de componenten voldoen aan de Europese kwaliteitseisen volgens de geldende norm EN50131.

Of een alarmsysteem al dan niet een INCERT-certificaat kan krijgen, is afhankelijk van welke installatie je precies laat plaatsen volgens het risiconiveau van je woning. Dat niveau - lopend van niveau 1 (laag risico) tot niveau 4 (maximaal risico) - wordt bepaald aan de hand van een voorafgaande risicoanalyse van de woning. Hoe hoger het risiconiveau, hoe strenger de eisen om een INCERT-certificaat te hebben.

 

Bekabeld, draadloos of hybride?

bekabeld alarmsysteem

Bekabeld alarmsysteem

Een bekabeld alarmsysteem maakt gebruik van fysieke kabels om de verschillende componenten, zoals de sensoren, de centrale en de sirenes, met elkaar te verbinden. Dit soort systeem is over het algemeen zeer betrouwbaar, daar het ongevoelig is voor interferentie of pogingen tot verstoring.

Een bekabeld alarmsysteem vergt een vooraf uitgekiende planning. Dan wordt er idealiter voor de bouw van de woning reeds een plan uitgetekend zodat alle bekabeling voor het systeem mooi weggewerkt kan worden. Een bekabeld alarmsysteem kan uiteraard ook geplaatst worden na de bouw van een woning, maar dan worden de kabels - indien je geen breekwerken wil - in opbouw geplaatst, wat esthetisch vaak niet altijd goed uitkomt.

Bekabelde systemen kunnen bij elk risiconiveau worden geïnstalleerd. Om een INCERT-goedgekeurde installatie te krijgen, moeten woningen en gebouwen met een risiconiveau 2+ tot en met 4 sowieso over een bekabeld alarmsysteem beschikken.

Draadloos alarmsysteem

Een draadloos alarmsysteem maakt gebruik van draadloze signalen om de componenten met elkaar te verbinden. Dit soort systeem is meestal goedkoper en gemakkelijker te installeren dan bekabelde systemen, omdat er geen kabels hoeven te worden getrokken. Draadloze systemen zijn dus vanzelfsprekend makkelijker te integreren in reeds afgewerkte woningen. 

Het nadeel is echter dat de batterijen in de verschillende componenten regelmatig vervangen moeten worden. Ze kunnen eveneens iets gevoeliger zijn voor storingen en interferentie. 100% draadloze systemen kunnen overigens enkel beschikken over een INCERT-keurmerk bij lage risicowoningen (niveau 1). Alle detectoren moeten ook ten minste graad 2 zijn volgens de EU-norm EN 50131-5-3.

Hybride alarmsysteem

Een hybride alarmsysteem combineert elementen van zowel bekabelde als draadloze systemen. Bijvoorbeeld kan het systeem bekabelde sensoren gebruiken voor de hoofdingang en draadloze sensoren voor de achterdeur of ramen op hogere verdiepingen. Dit soort systeem biedt meer flexibiliteit en kan vaak worden aangepast aan de specifieke behoeften van een woning of ruimte.

Een hybride alarmsysteem wordt voornamelijk gebruikt bij woningen met een laag tot gemiddeld risico (niveau 1 en 2). De risico's hier zijn dezelfde als bij draadloze systemen, namelijk dat er meer kans is op interferentie dan bij volledig bekabelde systemen.

 

Zelf plaatsen of niet?

bedieningspaneel roger alarmsysteem

Laat je de plaatsing van een alarmsysteem over aan een professional of doe je dat zelf? Beide hebben hun voor- en nadelen. Een systeem geplaatst door een erkend installateur heeft het voordeel dat zowel het ontwerp en de installatie van het systeem als alle gebruikte componenten INCERT-gekeurd zijn en aan alle kwaliteitseisen voor alarmsystemen voldoen. Je kan er dus een attest van krijgen voor de verzekering.

Voor het onderhoud van je alarmsysteem is werken met een professional echter ook een pluspunt. Vaak gaat de installatie van een alarmsysteem gepaard met een onderhoudscontract, dan ben je er zeker van dat je alarmsysteem jaarlijks wordt onderhouden en in topvorm blijft.

Waarom zou je dan überhaupt nog kijken voor een systeem dat je zelf kan plaatsen? Wel, iedereen wil uiteraard zijn of haar woning zo goed mogelijk bewapenen tegen inbrekers. Een uitgekiende, waterdichte beveiliging is echter lang niet voor iedereen een grote prioriteit. Zo'n installatie vergt namelijk veel planning en ook redelijk wat budget. Zeker wanneer je niet aan het verbouwen bent, ben je soms beter af met een lichter (draadloos) systeem dat je zelf kan plaatsen - al is het maar voorlopig, tot het wel in jouw planning/budget past.

 

Alarmsysteem registreren

sensor alarmsysteem regisreren

Of je nu zelf een systeem plaatst of niet, je alarmsysteem moet binnen de 10 dagen geregistreerd worden (via Police on Web). Je kan je installatie ook aansluiten op een centrale om, wanneer je alarm afgaat, de juiste interventiediensten te kunnen sturen.

 

Alarmsysteem onderhouden

alarmsysteem onderhouden

Zoals eerder vermeld, moet een alarmsysteem ook elk jaar worden onderhouden. Dit kan je in principe zelf doen, maar laat je eigenlijk best aan een professional over. Als je een systeem hebt laten installeren met een vakman, sluit je daarom best meteen een onderhoudscontract af met de installateur.

Tijdens het onderhoud van een alarmsysteem wordt in eerste instantie gekeken of alle sensoren nog naar behoren werken, zeker de delen van de installatie die buiten hangen. Er wordt gecontroleerd of de detectievelden nog correct zijn. Ook de voedingen worden getest. Waar nodig worden de batterijen van sensoren en camera's vervangen. Uiteraard wordt, indien aanwezig, de buitensirene ook getest.

 

Camera's

camera ip camera alaarmsysteem

Soorten camera's

Een camera kan een goede goede aanvulling vormen op een alarmsysteem, maar hoeft daar niet per se mee in verbinding te staan.

  • Er bestaat tegenwoordig een divers aanbod aan parlofoons en slimme deurbellen die uitgerust zijn met een camera en een intercom. Enerzijds heb je bekabelde deurbellen die je op dezelfde manier als een klassieke deurbel moet installeren, maar er zijn ook uitvoeringen die werken op batterij en wifi. Wanneer er iemand aanbelt - en enkel dan - springt het videoscherm op de centrale automatisch aan en/of krijg je een melding op je smartphone.
  • Een IP-camera wordt eveneens vaak gebruikt ter beveiliging. De verbinding gaat over het internet (vandaar IP), dus je hebt wel een wifi- of dataverbinding nodig. Je kan de beelden lokaal bekijken, dus op je thuiscomputer waarmee de camera verbonden is. Sommige camera's kunnen ook bekabeld worden aangesloten via een ethernetpoort. Dit is eigenlijk een meer betrouwbare aansluiting dan met wifi, maar dat betekent wel extra draad door de muur - hoewel de voeding- en internetaansluiting tegenwoordig ook in één kabel kunnen verwerkt zitten.
  • Om ook 's nachts heldere beelden te kunnen maken, kan een infraroodcamera een goede oplossing bieden. 

In veel gevallen stuurt de camera haar gegevens, versleuteld, door naar de cloud. Met je smartphone kan je die gegevens dan raadplegen. Uiteraard heb je daarvoor een wachtwoord nodig. Het is belangrijk om zorgvuldig om te springen met de data van de camera.

Niet gelijk waar

Voor het plaatsen van de camera moet je het evenwicht bewaren: zoveel mogelijk in beeld nemen, zodat je de beelden kan gebruiken, anderzijds mag je enkel je eigen terrein in de gaten houden, en niet de openbare ruimte of het terrein van je buren. Als je niet anders kan dan een klein deel van de openbare weg of het bezit van derden te registreren, dan moeten die met technische hulpmiddelen onherkenbaar gemaakt kunnen worden. Er bestaan camera's waarbij je het te bewaken gebied kan instellen, zelfs al reikt het gezichtsveld van de camera verder dan het desbetreffende gebied.

Een buitencamera moet je ook altijd eerst registreren op aangiftecamera.be. Vergeet ook niet een pictogram aan te brengen waarmee je bekendmaakt dat er camerabewaking is.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Hoe plaats je zelf een draadloos alarmsysteem?

De plaatsing van een alarmsysteem gebeurt doorgaans door professionals – logisch, want het gaat om een vrij ingrijpende verandering aan je woning. zeker als er kabels moeten worden ingewerkt. je kan echter ook kiezen voor een draadloos systeem die je

Het zelfbouwhuis - aflevering 79

Installatie van het alarmsysteem - ep. 79 - in deze aflevering wordt het alarmsysteem in de woning geïnstalleerd. alle nodige kabels werden door ons voorzien, maar nu komt de installateur langs om alle onderdelen te plaatsen en aan te sluiten. het ga

Elektrisch meten en detecteren: wat bestaat er?

Wil je precies meten? wil je boren zonder ongelukken? wil je weten hoe vochtig een muur is of warmtelekken detecteren? daarvoor is er een heel arsenaal aan elektrisch meet- en detectiegereedschap. een overzicht.

Etiger

Etiger etiger is een draadloos alarmsysteem met aansluiting voor een vaste telefoonlijn en optionele sim-kaart (niet meegeleverd) kun de basisunit communiceert met de gsm en informeert je door te bellen en/of een sms te sturen. het starterspakket bestaat uit een controlepaneel met lcd-scherm, 2 bewegingsmelders, 2 raam-/deursensoren, 2 afstandsbedieningen en 2 rfid-tags, en het systeem is daarenboven uitbreidbaar met ip-camera's, extra bewegingsmelders, deurcontacten, sirenes, extra rfid tags en rookmelders. alle accessoires zijn volledig draadloos. hierdoor is het systeem dus in enkele minuten geplaatst en geconfigureerd. kinderen kunnen het systeem met rfid ontwapenen zonder code. daarenboven ontvangen ouders een sms als het kind thuis is.

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine