WAT IS CIRCULAIR BOUWEN?
In een circulair systeem worden gebruikte materialen en reststoffen zo veel mogelijk opnieuw gezet in het bouwproces. We overlopen de theorie erachter en hoe zich dat doorvertaalt naar het bouwproces.
VAN LINEAIR NAAR CIRCULAIR
De lineaire economie slaat op de gebruikelijke levensloop van een product. Bij de gewone economie vertrekken we van grondstoffen, waarvan een product wordt gemaakt. Dat product wordt verkocht, en op een bepaald moment heeft het zijn levenseinde bereikt en gooit iemand het in de vuilbak en komt het op de afvalberg terecht.
De circulaire economie heeft een duurzamere insteek. De kringlopen worden zoveel mogelijk gesloten. In een dergelijk systeem wordt de uitputting van grondstofvoorraden zo minimaal mogelijk gehouden en worden materialen en reststoffen zoveel mogelijk opnieuw ingezet in het systeem.
CIRCULAIR BOUWEN?
Bij circulair bouwen wordt de kringloopeconomie in gedachten gehouden tijdens alle fasen van het bouwproces: van de sloop tot de inrichting van een woning. De grond waarop een woning wordt gezet, gaat eeuwig mee, de structuur van de woning zelf misschien een paar 100 jaar. Maar de gevel slechts een tientallen jaren en de installaties maximaal 10 tot 20 jaar.
Of je nu je woning, of een bepaalde ruimte ervan, grondig gaat renoveren of enkel je woonkamer opnieuw gaat inrichten, je houdt volgende vragen in het achterhoofd:
- Wat kan je zelf hergebruiken?
- Welke materialen kunnen terug naar de producent om een tweede leven te krijgen?
- Hoe kunnen bestaande bouwmaterialen elders op een hoogwaardige manier worden aangewend?
- Welke grondstoffen zijn het best geschikt om nieuw te gebruiken?
- Hoe beperken we de afvalberg bij dat alles tot een minimum?