HOE DUURZAAM (VER)BOUWEN
Bouwen wordt almaar duurder, grondstoffen almaar schaarser. De globale impact op het klimaat valt dan ook niet te ontkennen. Er moet dus slim worden nagedacht over welke materialen we wel of niet moeten (her)gebruiken en hoe we gebruikte materialen duurzaam aanwenden. Het bouwproces moet daarbij van een lineair proces naar een circulair proces worden omgevormd. Tijd om te overlopen wat circulair bouwen inhoudt, welke materialen daarbij geschikt zijn en hoe je daar zelf een handje bij kan helpen.
WAT IS CIRCULAIR BOUWEN?
DUURZAAM EN CIRCULAIR (VER)BOUWEN IN DE PRAKTIJK
WELKE MATERIALEN KAN JE GEBRUIKEN?
WAT IS CIRCULAIR BOUWEN?
In een circulair systeem worden gebruikte materialen en reststoffen zo veel mogelijk opnieuw gezet in het bouwproces. We overlopen de theorie erachter en hoe dat wordt doorvertaald naar het bouwproces.
DUURZAAM EN CIRCULAIR (VER)BOUWEN IN DE PRAKTIJK
'Circulair bouwen' is op zich nog een abstract gegeven omdat het in verschillende vormen binnensijpelt. In zowel de sloop, ruwbouw, technieken als de inrichting van een woning kan je circulair te werk gaan. We overlopen enkele basisprincipes, hoe ze in de praktijk kunnen worden doorvertaald én wat je zelf kan doen.
WELKE MATERIALEN KAN JE HERGEBRUIKEN?
Wat grondstoffen voor bouwmaterialen betreft, is België vooral afhankelijk van import. Bewust en doordacht grondstoffen inzetten is dus de boodschap. Wat vermijd je, en waar zet je op in?