FunderingenPremium

EEN TERRAS IN BETON

Een betonnen terras is over het algemeen het duurzaamst en kan verschillende vormen aannemen. Meestal wordt er gekozen voor klinkers of voor (XXL-)tegels. Je hebt er niet zo veel onderhoud aan als bij een houten terras, met een werende coating kan je daar zelfs nog een extra mouw aan passen. Het leggen ervan is wel een intensiever werkje. We overlopen hoe je dat kan aanpakken.

WAAROM BETON KIEZEN

Wie een terras wil met een lange levensduur, kan kiezen voor een betonnen terras. Het is verder ook een relatief onderhoudsvriendelijk materiaal dat goed bestand is tegen tal van weersomstandigheden.

gepolierdNAADLOOS: RUW, GEPOLIERD OF GEPOLIJST?

Bij een naadloze terrasvloer hoef je je geen zorgen te maken over onkruid. Houd je van de ruwe look? Dan kan je het beton laten zoals het gegoten is, maar je kan het ook polieren of polijsten.

Gepolierd beton is beton dat wordt glad gemaakt met een vlindermachine. Om te polijsten, neemt men een diamantpad bij de hand en krijgt het beton een glanzende afwerking.

Om het extra te beschermen tegen vlekken en vuil kan het gepolijste beton achteraf nog worden geïmpregneerd. Let wel dat gepolierd beton best een antisliplaag krijgt, want bij regen kan het vrij glad worden.

klinkersKLINKERS

Je kan ook kiezen voor betonklinkers. Deze kunnen een zware belasting aan en zijn relatief voordelig in prijs. Het leuke is dat je ook kan spelen met het legpatroon: keperverband, halfsteenverband, wildverband … Betonklinkers heb je grosso modo in 3 formaten:

  • kleiformaat: 210 x 105 mm;
  • waalformaat: 200 x 50 mm;
  • dikformaat: 210 x 70 mm.

Je kiest overigens ook het best voor klinkers die water doorlaten. Het is namelijk belangrijk dat het water vlot kan doorvloeien naar de grondreservoirs. Daarvoor heb je enerzijds poreuze betonklinkers met een minieme voeg, anderzijds zijn er waterdoorlatende verbandstenen, waarbij er bredere voegen tussen de klinkers zitten.

Voorts kunnen betonklinkers al dan niet getrommeld zijn. Dat wil zeggen dat de randen en hoeken worden afgevlakt door de klinkers te 'trommelen'. Dat geeft de klinkers een authentiekere uitstraling.

Verder kunnen er aan betonklinkers ook kleurstoffen worden toegevoegd. Zo kan je bijvoorbeeld patronen creëren met verschillende kleuren. Om ervoor te zorgen dat gekleurde klinkers hun kleur niet verliezen, kunnen er mineralen worden verwerkt in de bovenlaag.

tegelTEGELS

Betontegels heb je in verschillende uitvoeringen en formaten. Je kan kiezen voor ruwe tegels of gepolierde en gepolijste tegels. De formaten gaan van kleine mozaïektegels tot XXL-tegels. De dikte van betontegels voor een terras varieert tussen de 4 en de 6 cm.

De standaarduitvoering is de alombekende stoeptegel. Om deze meer vuil- en waterafstotend te maken, kan je een beschermende PU- of epolyxcoating aanbrengen. Dat zal eveneens helpen om groenaanslag tegen te gaan.

Verder blijven grindtegels ook een gegeerde optie voor terrassen, vooral voor wie het hart verloren heeft aan de landelijke look. Ze zijn tevens beschikbaar in verschillende kleuren en je moet al flink je best doen om erop uit te glijden.

HOE EEN TERRAS IN BETON LEGGEN

opbouwOPBOUW

Bij een betonnen terras is het niet anders dan bij een houten terras: je begint met de maten uit te zetten en het perceel te markeren. Ook hier graaf je een 20 à 30 cm diep uit. Een betonnen terras is doorgaans als volgt opgebouwd:

  • een eventuele onderfundering uit betonpuin of steenslag;
  • een funderingslaag van minimaal 15 cm stabilisé – dit zand/cementmengsel zorgt voor een goede stabiliteit en drainage;
  • een eventuele straatlaag om de klinkers of tegels in te plaatsen;
  • de terrasbekleding zelf.

Een onderfundering is in se enkel nodig wanneer er een zware belasting is en is meer van toepassing bij opritten dan bij terrassen.

afboortdingAFBOORDING

Bij een betonnen terras is een afboording belangrijk om te voorkomen dat tegels of klinkers op termijn wegzakken of verschuiven.

BOORDSTENEN

Je kan boordstenen plaatsen door ze in de stabilisélaag in te werken. Je kan ze boven de klinkers laten uitkomen, maar ze mogen net zo goed lager geplaatst worden voor een ander effect.

AFBOORDING GIETEN

Giet je je afboording in beton in plaats van stenen te plaatsen? Dan doe je dat wanneer de terrasbekleding geplaatst is. Voor het gieten plaats je eerst een bekisting. Bevochtig de geul eerst voor je het beton erin giet – zo wordt het water in het betonmengsel niet meteen opgenomen in de grond. Vul dan de geul gedeeltelijk en breng wapening aan. Giet dan de bekisting vol, laat 24 uur uitharden en verwijder de bekisting.

aantrillenFUNDERING

Eens de afboording geplaatst is, kan je beginnen met het stabilisé te verdelen en aan te dammen of te trillen. Houd er rekening mee dat je de stabilisé beter niet in één keer aanbrengt, maar in een paar kleinere lagen verdeelt, die je dus ook telkens afzonderlijk aantrilt of aandamt. Tussen de verschillende lagen kun je eventueel ook nog wapeningsnetten plaatsen die je een beetje met elkaar laat overlappen.

EEN TERRAS OP EEN BETONFUNDERING?

Hoewel stabilisé het meest gangbare materiaal is om te gebruiken voor je fundering, kun je in principe ook beton gebruiken. Dat is echter af te raden, tenzij bij een zeer instabiele ondergrond of een oprit die zwaar belast zal worden, want beton is minder waterdoorlatend en kan door zijn krimp problemen geven bij vriesweer.

Indien je dus toch beton moet gebruiken, zorg dan voor een droge en zo drainerend mogelijke variant (met weinig zand) en voorzie een goede afwatering zodat het water niet op de oprit blijft staan.

Op beton moet je hoe dan ook steeds een straatlaag aanbrengen!

afreienSTRAATLAAG

Je klinkers of tegels leg je bijna nooit rechtstreeks op de aangetrilde fundering, maar op een extra straatlaagje stabilisé van enkele centimeters dik. Deze laag moet de laatste oneffenheden opvangen en wordt niet aangetrild, maar afgereid tot het vlak overal de correcte hellingsgraad heeft en de stenen in een rechte lijn geplaatst kunnen worden.

Om te weten hoe veel je de straatlaag moet afreien, plaats je ter referentie een klinker in de stabilisé, tegen de rand of afboording van je perceel. Druk hem goed aan, tot hij op de goede hoogte komt en waterpas ligt.

klinkersKLINKER- OF TEGELTERRAS

Klinkers en tegels mogen meteen op de niet-aangetrilde straatlaag geplaatst worden. Wacht zeker niet tot de stabilisélaag droog is.

Je kan ze ook verlijmen. Houd tussen de stenen ook telkens een voegbreedte van ongeveer 1 centimeter aan, afgebakend door middel van afstandslatjes. Die gebruik je bij de eerste rij voor elke steen die je legt. Deze rij gebruik je dan als richtlijn voor de volgende rijen.

Telkens je een nieuwe rij begint, plaats je eerst de eerste en laatste steen of tegel (hetzij rechtstreeks op de stabilisé, hetzij op een lijmmortel). Door langs die twee stenen een koordje te spannen, kun je gemakkelijk alle tegels in de rij op een rechte lijn krijgen.

Waar nodig snijd je de klinkers of tegels op maat met een slijpmachine, ofwel met een stenenknipper of tegelzaag.

voegenVOEGEN

De naden tussen de klinkers of tegels moeten nog opgevuld worden om een vast geheel te krijgen. Dat kan je met zand, lopend voegcement of droog voegcement. Kies een geschikt voegmiddel voor je voegbreedte en vloerbedekking.

  • zand: voor kleine voegen gebruik je fijn wit zand of split; voegen groter dan 30 cm doe je met polymeerzand. Verdeel het zand met een trekker, dam of tril het aan en vul bij of haal weg waar nodig, spoel tenslotte af;
  • lopend voegcement: maak het terras nat en verdeel het cement met een trekker over de voegen, borstel af, laat drogen en spoel af met water;
  • droog voegcement: gebruik je op nagenoeg dezelfde manier als zand, maar in plaats van aan te trillen druk je het cement aan met een voeger, daarna breng je een tweede laag aan die je laat uitdrogen en waar je nog eens diagonaal over borstelt.

NAADLOOS: GEPOLIERD OF GEPOLIJST BETON

Een terras leggen in gepolierd of gepolijst beton is iets wat je overlaat aan een professional. Er komt immers redelijk wat gespecialiseerd gereedschap bij kijken. Lees hier na hoe het polieren en polijsten van beton in zijn werk gaat. Uitzetvoegen zijn hier zeer belangrijk om scheuren te voorkomen.

HOE EEN BETONNEN TERRAS ONDERHOUDEN

verhardingBEHANDELEN

GEPOLIJST OF GEPOLIERD BETON

Door te polijsten verdicht je je terras volledig, waardoor de terrasvloer minder snel vuil wordt. Stof en los vuil bezem je zo zeer gemakkelijk weg. Vlekken werk je weg met een vochtige doek en lauw water. Je kan het beton ook impregneren, waardoor vloeistoffen minder snel zullen indringen.

COATING

Je kan ook een PU- of epoxycoating aanbrengen op je betontegels om het meest vuil en water af te stoten. Zo vertraag je ook de opkomst van groenaanslag.

REINIGEN EN GROENAANSLAG VERWIJDEREN

TE VERMIJDEN

Hoewel een hogedrukreiniger een snelle en milieuvriendelijke oplossing vormt, omdat je geen schadelijke stoffen gebruikt, is het op beton niet aan te raden. De sterke waterstraal spoelt namelijk het zand uit het beton, waardoor je de tegel of klinker beschadigt. Een eventuele coatinglaag wordt zo ook aangetast, en hoe meer de poriën vrij zijn, hoe makkelijker algen en mossen er zullen in nestelen.

Vermijd ook het gebruik van bijtende producten. Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zoals azijn, soda of bleekmiddel zijn met andere woorden uit den boze. Deze producten zijn immers heel agressief en tasten opnieuw de coating – en dus het beton – aan, met de welbekende gevolgen. Bovendien kunnen ze ook vlekken op de tegels achterlaten.

TE GEBRUIKEN

Een natuurzeep kan eventueel gebruikt worden voor een zachte reiniging, maar de beste optie om betontegels te poetsen, is met biologische producten. Een reinigingsmiddel op basis van enzymen is biologisch afbreekbaar en geeft goede resultaten. Check de verpakking om te weten in welke verhouding je het product moet verdunnen met water, want hoe vuiler je tegels, hoe sterker de oplossing moet zijn.

De enzymen breken de vervuiling af. Bij een regenbui wordt het afgebroken vuil dan weggespoeld en worden de enzymen weer geactiveerd. Een zelfreinigende methode die niet arbeidsintensief is, dus.

Let op: het moet minstens 10 °C zijn voor je begint te reinigen, want te koude temperaturen werken contraproductief.

Veeg verder vervuilende zaken als olie, frisdrank of afgevallen bladeren onmiddellijk af, want die kunnen lelijke vlekken nalaten op je tegels. En gebruik nooit zout bij vriesweer of sneeuw, want ook dat zou je beton aantasten!

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine