DomoticaPremium

Hoe je wasmachine gebruiken: tips voor een lange levensduur

Hoe je je wasmachine gebruikt heeft niet alleen een invloed op de levensduur van je kledij, maar ook die van je wasmachine. Een doordacht gebruik (en doorgedreven onderhoud) heeft immers ook een positief effect op je energiefactuur. We geven een aantal tips mee.

 

VULLEN

EERST SORTEREN ...

sorteren wasmachine gebruiken

Je wast donkere t-shirts, gele hemden en wollen truien niet samen. Je wasgoed sorteer je op twee manieren:

  • kleur: donker/zwart, gekleurd en wit;
  • stof: katoen, zijde, wol, linnen, synthetische materialen …

Bepaalde wasmachines zijn wel uitgerust met een programma om kledij van verschillende stoffen samen te wassen. Heeft jouw machine dat niet, maar wil je wel verschillende stoffen samen wassen? Dan kies je het programma voor het meest delicate wasgoed dat ertussen zit.

Zit je met nieuwe gekleurde kledij? Die kan haar kleur afgeven tijdens de eerste wasbeurt. Om die kleur te laten fixeren, kan je het kledingstuk eerst enkele uren in een emmer met koud water en 250 ml azijn laten weken. Er bestaan hier ook anti-kleurdoorloopdoekjes voor.

 

… DAN VULLEN

vullen wasmachine gebruiken

Laad je trommel nooit te vol, het wasgoed moet immers genoeg kunnen bewegen in de machine om het voldoende proper te krijgen. Twijfel je of je machine te vol zit of niet? Probeer dan je vlakke hand tussen de was en de bovenkant van de trommel te steken. Als dit niet lukt, zit de machine te vol.

Twijfel je nog steeds of je je machine te vol aan het steken bent? Raadpleeg dan eerst de handleiding alvorens ze in gang te steken, want voor speciale wasprogramma’s op maat van een bepaalde stof mag je de trommel niet volledig vullen – dit kan verschillen naargelang de machine, al zijn er ook algemene aanbevelingen voor bepaalde stoffen:

  • wollen kledij en andere delicate stoffen: vul de trommel tot een derde;
  • zeer vuile kledij en synthetische stoffen: vul de trommel voor de helft;
  • katoen, linnen, witte/gekleurde was die niet sterk vervuild is: vul de trommel volledig.

Hoewel het ecologischer is om de trommel steeds volledig te vullen en je wasmachine minder vaak in gang te zetten, zal je wasmachine ook minder water verbruiken wanneer je ze maar voor de helft vult. Dat vergt immers minder elektriciteit en water. Gebruik dan uiteraard wel minder wasmiddel.

 

PROGRAMMA KIEZEN

gebruiken wasmachine gebruiken

Er bestaan enkele algemene wasprogramma’s die op elke wasmachine bestaan:

  • katoen: het standaard wasprogramma voor katoenen en linnen wasgoed, te gebruiken bij maximale belading en maximale toerental;
  • synthetisch: dit programma wordt gebruikt voor polyester, acryl of nylon, meestal tot 40 °C;
  • fijne was: voor delicate stoffen (bijvoorbeeld zijde) bestaat er een hand- of milde waspogramma’s, met een lager toerental, tot 40 °C, en met weinig belading;
  • wol: voor wol bestaat er meestal nog een specifiek programma;
  • voorwas: voor zeer vuile kledij, dit wasprogramma zal het wasgoed eerst inweken om het grootste vuil op te lossen. Gebruik hierbij slechts een kwart van de normale wasmiddelhoeveelheid;
  • gemengde was: een programma voor gemengde stoffen, werkt ook met een lager toerental en kan meestal een halve belading aan;
  • snelwas: voor kleine wasjes die niet te vuil zijn, kan je een snelprogramma gebruiken;

Verder zijn heel wat machines ook uitgerust met specifieke programma’s voor specieke stoffen of types kledij, zoals voor jeans, overhemden, zijde, ondergoed, lingerie …

Sommige machines zijn ook uitgerust met programma’s die een specifieke functie hebben, zoals een impregneerprogramma om bijvoorbeeld buitenkledij waterafstotend te maken, of een speciaal programma voor mensen met een gevoelige huid of mensen met bepaalde allergieën.

ECOSTAND

De meeste wasmachines zijn tegenwoordig ook uitgerust met een ecostand. Deze zal de was aan een lager toerental en op een lage temperatuur draaien (40 °C of minder). Doordat het water minder moet opwarmen – water in wasmachines wordt elektrisch verwarmd - wordt er energie bespaard. Kies deze stand om een standaard was te draaien. Om bacteriën ergens weg te krijgen, of voor sterk vervuilde was, is echter een hogere temperatuur (60 °C) aangewezen.

 

SNEL DRAAIEN EN SNEL DROGEN OF NIET?

toeren wasmachine gebruiken

Je laat je was het best draaien op een zo snel mogelijk toerental - meestal afhankelijk van het gekozen programma. Dan komt je was droger uit de machine. Hoe sneller je was draait, hoe lager het restvochtpercentage is, en hoe minder de verdere droogtijd dus bedraagt. Het restvochtpercentage duidt op hoeveel vocht er nog achterblijft in je kledij na het wassen. Wees je er echter wel van bewust dat was die op 1.600 toeren/minuut draait, ook sneller zal slijten dan was die op 1.200 toeren/minuut draait.

 

ONDERHOUD

onderhoud wasmachine gebruiken

Het is best om de trommel van de wasmachine even open te laten staan na elke wasbeurt en vuil rond de deuropening te verwijderen. Daarnaast is regelmatig ontkalken een must, evenals het uitkuisen van de filter. Lees hier meer in detail hoe je daarbij te werk gaat.

 

WAS DROGEN

drogen wasmachine gebruiken

Een droogkast kan heel wat gemak bieden: je was is snel droog en eventuele haren die er nog aan bleven plakken bij het wassen zijn ook weg. Je weet dat je altijd binnen een beperkte tijd je was zal kunnen drogen en het neemt niet zo veel plaats in beslag. Het is echter niet zo energiezuinig als je was drogen aan de lucht.

De meest milieuvriendelijke manier om je was te drogen, blijft de waslijn buiten. Daar is er immers een constante aanvoer van verse lucht. Je moet enkel opletten met felle kleuren, deze durven al eens verkleuren door het zonlicht.

Als het regent, heeft drogen aan de buitenlucht uiteraard geen zin. Dan kan je je binnen behelpen met een droogrek. Let wel dat de droogtijd binnen groter is, door een grotere luchtvochtigheid. Kies daarom ook steeds om de was in een aparte ruimte te drogen die je niet vaak gebruikt, en niet in de woonkamer; constant in die vochtige lucht vertoeven is namelijk niet zo gezond. Verlucht de kamer ook voldoende na het drogen. 

 

VAAK VOORKOMENDE PROBLEMEN OPLOSSEN

TE NAT WASGOED

te nat wasgoed is slecht

Als je wasgoed te nat uit de wasmachine komt, is dat meestal niet omdat de wasmachine niet goed zwiert, maar omdat je de trommel veel te vol stopt of omdat hij te zwaar geladen is. Lees dus in de handleiding na wat het maximale vulgewicht is voor het programma dat je wilt gebruiken. Zorg er ook voor dat er nog voldoende ruimte zit tussen het wasgoed en de bovenkant van de trommel. Als je je vlakke hand daartussen kunt steken, is het goed.

 

WASSEN DUURT TE LANG

eeuwig blijven wassen

Wasbeurten die eeuwig lijken te duren, water in de trommel van je wasmachine, en de deur wil soms ook niet meer openen; is dit herkenbaar? Dan gaat het om één van de volgende problemen:

  • De filter is verstopt; dat kun je verhelpen door hem te reinigen.
  • Er zit een knik in de afvoerslang; controleer of dat het geval is en vervang hem indien nodig.
  • De afvoerslang zit te diep in de afvoerpijp. In dat geval wordt het water terug in de wasmachine gepompt. Haal de slang eens uit de afvoerbuis en plaats hem dan terug, maar zorg ervoor dat hij niet dieper dan 15 cm zit.
  • De afvoer zou ook verstopt kunnen zijn. Draai de sifon of afvoerbuis los en ontstop hem. Probeer het eerst met kokend water. Als dat niet werkt, kun je nog een mix van baking soda en azijn gebruiken. En anders kan een ontstoppingsveer hopelijk uitkomst bieden.

TIP
Je kan de kans op een verstopte afvoer verminderen door af en toe te wassen op 60 °C of warmer. Wassen op lagere temperatuur is natuurlijk beter voor het milieu, maar je wasmachine heeft af en toe heet water nodig om de afvoer goed uit te spoelen.

In het slechtste geval, als deze middelen niets helpen, is de pomp waarschijnlijk defect. Dan moet je een reparateur inschakelen.

 

DE DEUR OPENT NIET

deur wasmachine zit vast

Een ander veelvoorkomend probleem bij wasmachines (en droogkasten) is een geblokkeerde deur. Ook dat kan verschillende oorzaken hebben, die meestal simpel op te lossen zijn:

  • Het kinderslot staat aan. Dat zie je vaak als er een lampje gaat branden bij het sleutel- of kinderkop-icoontje. Om dat op te lossen, moet je meestal een bepaalde combinatie van knoppen ingedrukt houden. Neem de handleiding door om te zien wat of hoe.
  • De deur is niet goed gesloten. Als de deur maar half toe is, krijg je hem misschien niet meer open na een wasbeurt. Probeer hem niet open te forceren, maar duw hem eerst helemaal dicht, zonder de hendel te gebruiken.
  • Er doet zich een technische fout voor. Dit kan weleens gebeuren zonder dat er verder iets mis is met je toestel. Vaak kun je dit oplossen door de stekker uit het stopcontact te halen en minstens vijf minuten te wachten. Steek dan de stekker terug in en probeer de deur te openen. Als dat niet werkt, haal de stekker er dan nog eens uit en wacht tien tot twintig minuten voor je het nog eens probeert.
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine