DomoticaPremium

HOE JE WASMACHINE KIEZEN

Een nieuwe wasmachine kies je niet zomaar. In dit artikel helpen we je op weg en geven we mee welke factoren je allemaal in acht moet nemen, en welke nuttige extra opties er tegenwoordig zoal op de markt zijn.

 

VULGEWICHT

Het wordt sowieso aangeraden om een wasmachine te kiezen met een groot vulgewicht. Hoe minder je je wasmachine moet aanzetten, hoe beter ten slotte. Onderstaande richtlijnen zijn van toepassing bij gezinnen die één of meerdere keren per week wassen. 

koppel vult wasmachine

  • Bestaat jouw huishouden uit niet meer dan 2 personen? Dan is een wasmachine met een vulgewicht van 7 kg aangewezen;
  • Voor gezinnen die uit 3 of 4 personen bestaan, wordt een wasmachine met een trommel die 8 kg aankan aangeraden;
  • Huishoudens die bestaan uit meer dan 4 personen kiezen het best voor een wasmachine die 9 kg of meer kan wassen. Er bestaan wasmachines met een capaciteit tot 17 kg.

BELADINGSSENSOR

Er bestaan tegenwoordig ook wasmachines met een beladingssensor. Zo’n sensor geeft aan hoe zwaar je machine geladen is en past ook het gekozen wasprogramma aan naargelang de belading, wat goed nieuws is voor je energieverbruik.

 

TOERENTAL EN RESTVOCHTPERCENTAGE

Hoeveel toeren draait jouw wasmachine per minuut? Het lijkt iets banaals, maar dat is het allerminst. Het toerental per minuut is de belangrijkste factor die de droogtijd bepaalt nadat de was klaar is met draaien, maar het heeft ook een invloed op hoe snel je kleren slijten. Of je nu een wasmachine met een laag, dan wel hoog toerental kiest, hangt dus vooral af van hoe je je was droogt – met een droogkast maakt de droogtijd niet veel uit - en wat je zelf het belangrijkst vindt: een korte droogtijd, of een kortere levensduur van je kledij.

toeren WASMACHINE KIEZEN

1.000 TOEREN/MINUUT

Bij een wasmachine met een toerental van 1.000 toeren per minuut, bedraagt het restvochtpercentage rond de 60%. Heb je een droogkast, dan maakt dit niet zoveel uit. Droog je je was aan de lucht? Dan zal het drogen meer tijd in beslag nemen. Het voordeel is dan weer dat je was niet snel zal slijten. Wil je dat je kleren minder snel slijten, dan is wassen op 1.000 toeren een voorzichtige optie – zeker als het om gloednieuwe kledij gaat.

1.200 TOEREN/MINUUT

Met een wasmachine die maximaal 1200 toeren draait per minuut, zal je was eveneens lang moeten drogen als je niet over een droogtrommel beschikt. Het restvochtpercentage bedraagt om en bij de 52%.

1.400 TOEREN/MINUUT

De meeste wasmachines kunnen op een toerental draaien van 1.400 toeren met een restvochtpercentage van 50%, minder lang drogen maar iets sneller slijten dus, maar een efficiënte optie voor standaardkledij.

1.600 TOEREN/MINUUT

Er bestaan ook wasmachines die en toerental van 1.600 toeren per minuut kunnen halen. Het restvochtpercentage ligt hier rond de 44%. Heb je geen droogtrommel? Dan is een dergelijke wasmachine een interessante optie, zeker wanneer je veel beddengoed moet wassen dat anders zo veel plaats inneemt aan de waslijn of het droogrek.

 

EEN DUURZAME MACHINE

Een wasmachine is niet iets dat je om de 5 jaar wil vervangen, het is dus het best om een toestel te kiezen waarmee je voor een langere tijd weg kan. Hoe (vaak) je die gebruikt, heeft daar een invloed op, maar hoe de machine is gebouwd bepaalt ook veel. We overlopen even de belangrijkste punten daarbij.

KOOLBORSTEL(LOOS)

koolborstels WASMACHINE KIEZEN

In veel elektrische toestellen zitten koolborstels, dat is ook het geval bij vele goedkopere wasmachines. Ze zorgen ervoor dat het draaiende gedeelte van de motor elektrisch contact behoudt met het statische gedeelte van de motor. Bij een wasmachine zorgen ze ervoor dat de wastrommel draait. Koolborstels slijten gedurende het gebruik en zijn daardoor een vaak voorkomende oorzaak van storingen, en dat is niet anders bij wasmachines. De koolborstels verbruiken veel energie, waardoor de machine sneller zal slijten.

Je kiest dus het best voor een – weliswaar iets duurdere – koolborstelloze wasmachine. Deze slijt trager, verbruikt minder energie en is bovendien een stuk stiller, doordat er geen koolborstels wrijven aan het motoranker. Bevindt je wasplaats zich dicht bij de slaap- of woonkamer? Kies dan voor een koolborstelloze machine.

Er bestaan koolborstelloze machines met een aandrijfriem en direct aangedreven koolborstelloze machines zonder aandrijfriem. Deze laatste zijn nóg duurzamer, doordat een aandrijfriem op langere termijn ook kan slijten.

 

BEHUIZING

vullen WASMACHINE KIEZEN

Naast de motor, heeft een kwaliteitswasmachine ook een robuuste behuizing. De trommel en kuip zijn bij uitstek van inox om roest en krassen tegen te gaan, en de buitenkant van geëmailleerd metaal om krassen en vergeling/verkleuring te voorkomen.

 

WATERSCHADE VOORKOMEN

waterschade WASMACHINE KIEZEN

Een wasmachine is best ook uitgerust met een of een combinatie van volgende beschermingen om waterschade te voorkomen:

  • Een bodemsensor – nagenoeg altijd met ingebouwde lekbak – beschermt bij eventuele lekkage van de machine zelf: de lekbak vangt dan het vrijgekomen water op, waarna de sensor de machine stopzet. Deze beschermt echter niet tegen waterschade aan de slang van de wasmachine.
  • Een wasmachine met slangbeveiliging doet het omgekeerde. Bij slangbeveiliging heb je een inwendige en een uitwendige slang: als de inwendige breekt, vangt de uitwendige het vrijgelopen water uit op. Slangbeveiliging kan ingebouwd zijn, maar je kan ook een bestaande machine met aparte beveiligde slangen uitrusten.
  • Verder heb je ook nog overloopbeveiliging die ervoor zorgt dat de wastrommel niet overloopt. Deze beveiliging werkt op basis van een sensor die, wanneer de trommel te veel water bevat, het overschot meteen wegpompt. Dat is echter enkel een beveiliging voor de trommel, niet voor de slang of de machine zelf.

Is je wasmachine niet voorzien van dergelijke ingebouwde beveiligingen, dan kan je ook een aparte lekbak eronder plaatsen. Je kan ook een aquastop tussen de kraan en de toevoerslang plaatsen; die sluit bij lekkage de watertoevoer meteen af.

 

ENERGIELABEL
Het energielabel voor wasmachines loopt sinds maart 2021 van A tot G. De zuinigste wasmachines hebben een A-label, de minst zuinige een G-label. Naast de letteraanduiding geeft het energielabel ook informatie mee over het energieverbruik in kWh per 100 wasbeurten - ook een handige maatstaf om verschillende machines te kunnen vergelijken.

 

WASMIDDELDOSERING

dosering WASMACHINE KIEZEN

Wasmiddeldosering zorgt ervoor dat je altijd het precieze benodigde wasmiddel gebruikt voor je was, wat duurzamer is. Het maakt wassen ook gemakkelijker, want je moet zelf niet meer uitzoeken of je al dan niet te veel middel hebt gebruikt. De machine meet hoeveel was er zich in de trommel bevindt en voegt enkel het nodige wasmiddel toe.

 

UITGESTELDE START

kiezen WASMACHINE KIEZEN

Veel wasmachines zijn uitgerust met een uitstelfunctie. Zo kan je op voorhand een uur instellen vanaf wanneer je wasmachine in gang schiet. Handig als je aan nachttarief wil wassen.

 

WIFI

wifi WASMACHINE KIEZEN

De modernste modellen zijn ook uitgerust met een wifi-functie, waardoor je vanop afstand met je smartphone het benodigde programma kan instellen, een was pauzeren, meldingen kan ontvangen wanneer je was klaar is én vanop afstand kan instellen wanneer je de was start.

 

STOOMFUNCTIE

stomen WASMACHINE KIEZEN

Om achteraf minder - of zelfs niet! – te moeten strijken, zijn heel wat wasmachines ook uitgerust met een stoomfunctie. De stoom dringt dieper door dan bij een standaardprogramma, wat vlekken efficiënter wegkrijgt. Ook zijn pollen en huisstofmijt meteen verleden tijd.

 

ECOSTAND

ecostand WASMACHINE KIEZEN

De meeste wasmachines zijn tegenwoordig ook uitgerust met een ecostand. Deze zal de was aan een lager toerental en op een lage temperatuur draaien (40 °C of minder). Doordat het water minder moet opwarmen – water in wasmachines wordt elektrisch verwarmd - wordt er energie bespaard. Kies deze stand om een standaard was te draaien. Om bacteriën ergens weg te krijgen, of voor sterk vervuilde was, is echter een hogere temperatuur (60 °C) aangewezen. Lees hier meer over andere gangbare wasprogramma’s.

 

GELUID

uitgesteld WASMACHINE KIEZEN

Wie in een klein huis of op een appartement woont weet het maar al te goed: een stille wasmachine is geen overbodige luxe. Woon je in een huis met meerdere verdiepingen, is het misschien minder belangrijk. Staat jouw wasplaats dicht bij de living? Inderdaad, ook het geluidsniveau is van belang bij de keuze van een wasmachine.

De meest gangbare wasmachines produceren een geluidsniveau van om en bij de 75 tot 78 dB. Dat is het meest geschikt voor grote woningen met meerdere ruimtes en een speciale ruimte ingericht als berg- of wasplaats. Idealiter grenst die wasplaats niet aan een leefruimte of slaapkamer.

Wil je een stille wasmachine die je kan plaatsen in een ruimte waarnaast je vaak vertoeft – wanneer de wasplaats zich bijvoorbeeld naast de slaap-, studeer- of woonkamer bevindt – dan kies je het best een stille machine die een geluidsniveau van om en bij de 73 dB produceert. Er bestaan tegenwoordig zelfs machines die onder de 71 dB gaan; ideaal wanneer je je wasjes doet terwijl je in bed ligt.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine