HOE VEILIG ASBEST AFVOEREN
Asbest vormt een gevaar voor je gezondheid. Volg dus alle veiligheidsmaatregelen voor een correcte verwijdering van asbesthoudend materiaal bij renovatie- of afbraakwerken. Zorg bij het afvoeren van het asbesthoudend materiaal ook dat de omgeving niet gecontamineerd raakt met asbestvezels.
Voor meer info, raadpleeg alertvoorasbest.be.
PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN
Vermijd absoluut dat je voor, tijdens of na de werken asbestvezels inademt. Asbestvezels in de luchtwegen kunnen namelijk op lange termijn erg schadelijk zijn. Draag dus geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen. Een stofmasker van het type FFP3 is vereist.
Er is echter meer nodig dan dat mondmasker. Je moet jezelf zodanig beschermen dat de asbestvezels niet op je kleren terecht komen. Zo zouden jij of iemand in de buurt ze later immers toch nog kunnen inademen. Een beschermend pak met afgetapete mouwen en broekspijpen, handschoenen en afwasbaar schoeisel zijn daarom absoluut nodig.
Lees hier hoe je correct te werk gaat bij het aantrekken en verwijderen van de persoonlijke beveiliging.
WERKZONE BESCHERMEN
Jezelf beschermen is één iets, maar ook de veiligheid van anderen moet verzekerd worden door de werkzone af te schermen. We gaan ervan uit dat je veilig te werk gaat en steeds het loskomen van asbestvezels vermijdt, maar je weet maar nooit; stel dat je onbedoeld een asbesthoudende dakplaat laat vallen, enzovoort …
Je stelt dus een perimeter in om personen die onbeschermd rondlopen van de site af te houden. Werk je nabij een publieke ruimte? Dan is het maar een kleine moeite om met een simpel werflint de omgeving af te bakenen.
Ook de werkzone zelf moet je inpakken door folie te leggen. Brokstukken en steenpuin kunnen dan gecontroleerd op de grond vallen. Deze zijn dan makkelijk te verwijderen door de folie voorzichtig dicht te vouwen en af te voeren.
SCHADE VERMIJDEN
Wees bij het afbreken van asbesthoudend materiaal altijd voorzichtig. Dakplaten zitten bevestigd met bouten, die door jarenlange invloed van weer en wind mogelijks verroest zullen zijn.
Gebruik een gepaste dop- of ratelsleutel, maar ga niet zitten hameren of slijpen. Dat creëert stof en dat moet je vermijden. Schakel desnoods een vakman in.
Het is ook aangewezen om de platen te bevochtigen zodat stof of vezels niet gaan opwaaien. Daarna kan je ze verwijderen.
Ook de platen zelf kunnen al grotendeels verweerd zijn. Onthoud dus dat je een verzwakte constructie moet demonteren; let goed op waar er al mogelijks breukschade is. Wees voorzichtig met de platen en verleg ze stap voor stap. Gooi ze zeker en vast niet op de grond of van bovenaf in een container, schakel hulp in en neem de platen voorzichtig weg.
Heb je toch breukschade? Gebruik dan een fixeermiddel – dit vind je het bij de gespecialiseerde bouwstoffenhandelaar – om de losse vezels te stabiliseren. Doe dit om te vermijden dat ze bij het verdere afvoeren ergens onbedoeld verzeild raken.
MATERIAAL VERZAMELEN
De asbesthoudende golfplaten berg je op in een platenzak. Dat kan je vergelijken met een big bag voor bouwstoffen, maar dit type kan je sluiten zodat de inhoud afgesloten zit tijdens het verdere vervoer. Zo’n zak vind je terug bij de gespecialiseerde bouwstoffenhandelaar.
Niet alleen het te verwijderen materiaal gaat in de platenzak. De grondfolie, natte doeken waarmee je het spoelwater opkuiste, je PBM’s die je hebt uitgedaan ... je stopt het allemaal in een speciale asbestafvalzak, die je daarna ook bij de rest van het materiaal in de platenzak kunt plaatsen.
AFVAL AFVOEREN
Asbestafval verder afvoeren naar het recyclagepark mag je zelf doen als alles goed verpakt is. Tijdens het vervoer moet al het materiaal ook stevig verpakt blijven zitten, zodat er niets in de omgeving kan terechtkomen. Vraag na bij je recyclagepark hoe het materiaal exact aangeleverd moet worden.
Controleer dus zeker goed op voorhand hoe het precies in elkaar zit om de platen naar het recyclagepark te brengen. Check hoeveel je per rit mag meebrengen en hoe je de inhoud van de aanhangwagen naar de container verplaatst.
Wie niet in staat is om zelf alles af te voeren, kan ook een erkende firma inschakelen om thuis een container af te zetten.
Voor meer info, raadpleeg alertvoorasbest.be.