Hoe asbest herkennen en verwijderen
Asbest is gevaarlijk voor de gezondheid. Het werd vroeger in heel veel materialen verwerkt, vooral in dakbekleding. Sommige materialen mag je zelf verwijderen, anderen dan weer niet. In dit artikel overlopen we hoe je asbest kan herkennen, wat je nodig hebt om veilig asbest te verwijderen en hoe je secuur asbest kan afvoeren.
HET ASBESTATTEST IN EEN NOTENDOP
Vanaf 23 november 2022 moet elke woning met bouwjaar vóór 2001 die wordt verkocht, over een asbestattest beschikken. Dit geldt ook voor appartementen (gemene delen pas vanaf 2025) en bijgebouwen van minstens 20 m² in oppervlakte en 1,5 m hoog.
Het asbestattest is een inventaris waarin staat welke materialen in het gebouw asbest bevatten, in welke staat die asbesthoudende onderdelen zich bevinden en een inschatting van het risico bij gebruik van de woning. In het attest staan ook aanbevelingen voor het beheer en veilige verwijdering van het aanwezige asbest. Het attest is standaard 10 jaar geldig, van zodra er risicovol asbesthoudend materiaal aanwezig is (bvb. een beschadigd golfplatendak), bedraagt de geldigheidsduur 5 jaar.
Het asbestattest moet opgemaakt worden door een gecertificeerde deskundige - waarvan je een lijst kan terugvinden bij OVAM. Daarvoor komt een inspecteur langs om de woning te inspecteren en eventueel stalen mee te nemen voor labo-analyse. Na invoer van de inspectiegevens, levert de OVAM het asbestattest af en krijgt de eigenaar/opdrachtgever een kopie.
WAAR KAN ASBEST VOORKOMEN?
Een oud huis dat je wil renoveren? De kans is groot dat je met asbest te maken zult hebben. Asbest werd immers toegepast in allerlei soorten bouwmaterialen, soms zelfs in toepassingen waar je het in de eerste plaats niet zou verwachten. We overlopen enkele veel voorkomende plaatsen waarin je asbest kan aantreffen.
HOE VEILIG ASBEST VERWIJDEREN
Asbest vormt een gevaar voor je gezondheid. Volg dus alle veiligheidsmaatregelen voor een correcte verwijdering van asbesthoudend materiaal bij renovatie- of afbraakwerken. We overlopen hoe je te werk gaat, welke veiligheidskledij je nodig hebt en hoe je de persoonlijke beschermingsmiddelen na de klus correct verwijdert.