KeukenPremium

HOE EEN BETONNEN KEUKENWERKBLAD MAKEN

Wie in het keukenontwerp een eiland opneemt, kiest vaak voor een keuken die een statement mag maken. Een werkblad uit beton past daar dan perfect bij. Het vraagt wat geduld, maar zo'n werkblad is ook een perfecte doe-het-zelfmogelijkheid. Beton heeft bovendien het voordeel dat je het perfect op maat kan gieten. Niet alleen kies je de afmetingen, ook de vorm kan je perfect zelf bepalen.

 

BEKISTING

bekisting KEUKENWERKBLAD

Maak een bekisting. Dat is letterlijk een kist, of een bak, waarin je het beton zal gieten. Je maakt de bekisting uit bekistings­planken. Een grote plank wordt de onderzijde, aan de zijkanten schroef je latten. De diepte van de kist wordt de dikte van je werkblad. Zorg dat je bekisting waterpas ligt, en dat je randen precies even hoog zijn.

isolatie KEUKENWERKBLAD

TIP
Uitsparingen kan je met isolatiemateriaal of buisjes maken.

 

WATERDICHT

waterdicht KEUKENWERKBLAD

Een bekisting voor een werkblad is net iets anders dan een bekisting voor een steunbalk of een fundering. Hier willen we zoveel mogelijk controle houden over het resultaat, dus dichten we alle naden. De langse naden dichten we daarvoor met aluminium tape. Druk de tape goed aan en zorg ervoor dat er geen valse vouwen in komen. De hoeknaden maken we dan weer dicht met een kit.

 

ontkistingsolie

ontkisten KEUKENWERKBLAD

Een kleine maar belangrijke stap: het aanbrengen van de ontkistingsolie. Door een dun laagje aan te brengen op alle onderdelen zal je het hout achteraf makkelijker van het beton kunnen halen, en dat is wel belangrijk: je wil immers niet dat je te veel kracht moet uitoefenen op het betonnen werkblad. Je riskeert anders namelijk dat je het werkblad doet barsten.

 

BETON AANMAKEN

beton aanmaken KEUKENWERKBLAD

Maak het beton aan: water in de kuip, droge stof toevoegen en goed mengen volgens de aanwijzingen op de verpakking van het beton dat je gebruikt. Gebruik lichtgewicht beton voor deze toepassing. Bij het mengen zie je bij deze variant kleine bolletjes in de massa. 

 

BETON STORTEN

storten KEUKENWERKBLAD

Stort het beton in de kist en druk het goed aan. Beton mag dan wel hard zijn, het blijft breekbaar, zeker in zo'n platte vorm.

wapenen KEUKENWERKBLAD

Daarom werk je in twee lagen: na de eerste laag beton breng je wapenings­netjes aan. Knip ze op maat, zorg dat ze elkaar zeker 20 cm overlappen, en zorg voor extra bewapening op de breekbaarste plekken.

 

ontluchten

ontluchten KEUKENWERKBLAD

Ons mengsel bevat weinig water: het is dus belangrijk om zelf voor een goede verspreiding te zorgen. Druk het beton goed aan, zeker aan de randen en in de hoeken, zodat er geen luchtbellen zichtbaar zullen zijn. Als je bekisting helemaal gevuld is, dan tril je het best het beton wat aan. Dat kan bijvoorbeeld door met een hamer tegen de rand te tikken. Té veel aantrillen is ook weer niet goed: dan komen de zwaarste deeltjes onderaan te zitten.

 

AFreien

afreien KEUKENWERKBLAD

Met een lat rei je nu het beton af, gelijk met de boorden van de bekisting. Werk traag en haal het overtollige materiaal weg. Vul eventuele putjes op.

gladstrijken KEUKENWERKBLAD

Wacht nu enkele uren, daarna kan het gladstrijken beginnen. Wrijf geduldig het oppervlak glad met een een plakspaan. Hou je spaan zo vlak mogelijk, en werk in grote cirkels. De dunne pasta die op je plakspaan komt te zitten, wrijf je open over het oppervlak. De kleinste putjes raken zo gevuld.

 

Ontkisten en opschuren

haal uit de omkisting

Wachten tot je mag ontkisten duurt lang. Probeer niet toe te geven aan je nieuwsgierigheid. Drie weken is zeker niet te veel.

schuren KEUKENWERKBLAD

Wanneer je de bekisting hebt weggehaald, kan je opschuren. Grove stukken kan je met de hand doen, maar voor de afwerking kies je het best een machine. Werk met oplopende korrelgroottes en ontstof tussendoor. Schuur door tot je de gewenste gladheid hebt bekomen.

 

verzadigen

verzadigen KEUKENWERKBLAD

Om ervoor te zorgen dat het werkblad beschermd is tegen vlekken moet je het betonoppervlak verzadigen. Dat doe je met 100% natuurlijke zeep. Breng wat zeep aan op een vod en wrijf de zeep uit over het oppervlak. Herhaal dit en blijf dit herhalen. Probeer geen shortcuts. Je moet beetje bij beetje de zeep inwerken, en het beton de tijd geven om alles op te nemen. Na enkele verzadigingssessies zal je merken dat het beton inderdaad geen zeep meer opneemt.

 

Plaatsen

veel volk plaatst betonwerkblad

Trommel je sterkste vrienden op. Zelfs met een man of tien is het geen sinecure om het grote gewicht van zo'n betonblad te verplaatsen. Zorg bij het verplaatsen dat je de draagkracht gelijkmatig verdeelt, zo riskeer je minder dat het gaat beton gaat breken.

beton werkblad KEUKENWERKBLAD

Als het werkblad op z'n plaats ligt, met de nodige ondersteuning, is het zeker stevig. Zorg tenslotte voor de afwerking:
sluit de kraan aan, plaats de spoelbak ...

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine