WELK MATERIAAL KIEZEN VOOR JE KEUKENWERKBLAD
Hoe kies je een keukenwerkblad? Wat is volkern? Wanneer kies je voor hout? Welke eigenschappen heeft natuursteen, zoals marmer of graniet? Is keramisch materiaal nu echt de trend? Allemaal vragen die we in dit artikel beantwoorden.
MASSIEF HOUT
Hout zorgt door zijn natuurlijke aspect meteen voor een warm gevoel. Je kunt kiezen uit verschillende houtsoorten. Per houtsoort kunnen de eigenschappen wat variëren. Hout leeft en dat is niet altijd ideaal voor een werkblad. Vaak wordt daarom voor een samengestelde plaat gekozen. Om het hout minder vlekgevoelig te maken, kun je het regelmatig behandelen met olie.
EIGENSCHAPPEN
- Krasgevoelig
- Zuurbestendig
- Hittegevoelig
- Poreus
- Stootgevoelig
- Betaalbaar
onderhoud
Een houten keukenblad reinig je dagelijks met een vochtige doek of een gewoon sopje, zodat vlekken geen kans krijgen om in te trekken. IJzerdeeltjes, logen en zuren (zoals zeep- en wasmiddelen) moet je echter direct van het blad verwijderen met veel water. Droog het blad ook snel af om kringen en watervlekken te vermijden.
Om je werkblad bestand te houden tegen vuil en gebruikssporen, moet je het regelmatig inoliën. Dergelijke olie is speciaal ontwikkeld voor het onderhouden en behandelen van massief houten werkbladen omdat het beschermt én de houtstructuur intact laat. Gebruik ook geen harde schuurmiddelen zoals staalwol, schuursponsjes etc.
LAMINAAT
Een werkblad van laminaat bestaat uit een stevige houten vezelplaat waarop een laagje laminaat (kunststof) is gekleefd. Er zijn heel wat mogelijkheden met betrekking tot kleur, tekening of structuur. Je vindt dus zeker laminaat dat geschikt is voor je stijl. De hoeken kunnen enigszins kwetsbaar zijn. Let er verder ook op dat er geen vocht in de vezelplaat kan dringen via de zaagsneden. Hete potten of pannen kunnen ook schade veroorzaken.
EIGENSCHAPPEN
- Krasvast
- Zuurbestendig
- Hittegevoelig
- Afwasbaar
- Stevig
- Goedkoop
ONDERHOUD
Het onderhouden van een laminaat keukenblad is erg eenvoudig. Het is namelijk zeer bestand tegen vlekken en vocht, waardoor het onderhoud weinig tijd kost. Als er toch sprake is van sterke vervuiling of verkleuring door bijvoorbeeld koffie, dan kan je onverdunde Cif aanbrengen op een vochtige, zachte spons.
Het keukenblad kan gereinigd worden zonder hard te drukken. Daarna is het belangrijk om het blad nog even af te spoelen en droog te wrijven. Gebruik in de buurt van de naden niet te veel water, anders kan het laminaat zwellen en barsten.
VOLKERN
Volkern is hetzelfde materiaal als de toplaag van een laminaat werkblad. Dit soort werkblad heeft een strakke look, omdat de bladen slechts een paar millimeter dik zijn. Volkern is alleen verkrijgbaar in wit en zwart, wat de strakke look nog meer benadrukt. Verder zijn de eigenschappen vergelijkbaar met die van laminaat. Omdat er geen hout meer aan te pas komt, kan vocht hier helemaal geen schade aanrichten.
EIGENSCHAPPEN
- Krasvast
- Zuurbestendig
- Hittegevoelig
- Afwasbaar
- Stevig
- Betaalbaar
onderhoud
Volkernwerkbladen veeg je af met een vochtige doek of spons, die je vervolgens kunt afdrogen met een zachte doek. Hardnekkige vlekken en aangekoekt vuil verwijder je met de gebruikelijke zachte huishoudmiddelen en een in een sopje van afwasmiddel gedrenkt huishouddoekje. Laat dit sopje eventueel wat langer inwerken en spoel het daarna af met water.
NATUURSTEEN
Steenachtige materialen kunnen wat koeler overkomen. Wil je dit vermijden kies dan zeker voor een steen met voldoende tekening. De natuurlijke variatie zal de lijnen wat verzachten. Natuursteen is een stevig materiaal en straalt dan ook vaak degelijkheid uit. Het is een massief materiaal, waardoor verschillende randafwerkingen mogelijk kunnen zijn. De (maximale) maten van natuursteen zijn enigszins beperkt. Laat je werkblad impregneren, dat helpt om vlekken te vermijden bij poreuze steensoorten.
MARMER
- Krasbaar
- Kalkhoudend
- Hittebestendig
- Poreus
- Stootvast
- Prijzig
BLAUWSTEEN
- Krasbaar
- Kalkhoudend
- Hittebestendig
- Poreus
- Stootvast
- Prijzig
GRANIET
- Krasvast
- Zuurbestendig
- Hittebestendig
- Poreus
- Stevig
- Prijzig
ONDERHOUD
Je doet er goed aan schurende of zure schoonmaakmiddelen te vermijden en gemorste vloeistoffen onmiddellijk weg te vegen. Zuren kunnen de oppervlakken etsen en dof maken. Controleer of het werkblad nog waterafstotend is door er wat water op te spatten. Als het water 10 tot 15 minuten later nog parelt, is het goed. Als het water wordt geabsorbeerd, is het tijd voor een nieuwe impregnering (bij voorkeur jaarlijks).
COMPOSIET
Composiet combineert natuurlijke en synthetische materialen. Het is een materiaal dat grotendeels uit kwartskorrels bestaat, die worden samengebracht met behulp van harsen. Het resultaat is een degelijk materiaal, met een uniforme uitstraling. De beste eigenschappen van de steen zijn behouden, met als voordeel dat het niet poreus is. De harsen brengen één nadeel mee: ze zijn niet bestand tegen temperaturen hoger dan 180 °C.
EIGENSCHAPPEN
- Krasbaar
- Zuurbestendig
- Hittegevoelig
- Afwasbaar
- Stevig
- Prijzig
ONDERHOUD
Maak dit werkblad schoon met een vochtige doek en een neutraal schoonmaakproduct of een oplossing van azijn en water. Verwijder vlekken zo snel mogelijk. Vermijd schuurmiddelen, schuursponsjes of schoonmaakmiddelen die bleekmiddel of ammoniak bevatten.
Vermijd direct contact van het werkblad met hete pannen, kookpotten of toestellen. Snij je ingrediënten altijd op een snijplank om het oppervlak door zijn krasgevoeligheid niet te beschadigen.
KERAMIEK
Keramiek is een gebakken materiaal. Momenteel kent het een sterke opgang als materiaal voor keukenwerkbladen. Het materiaal zelf is relatief dun, maar het wordt op een metalen structuur gezet. Door een afwerking in verstek is het mogelijk een optisch dikker werkblad te krijgen.
Het is het duurste materiaal, maar het heeft eigenlijk niets dan voordelen: een ruime keuze aan mogelijke kleuren en tekeningen. Erg hygiënisch en zeer goed bestand tegen veroudering. Het enige nadeel is dat de hoeken bij sterke impact kunnen breken.
EIGENSCHAPPEN
- Krasvast
- Zuurbestendig
- Hittebestendig
- Afwasbaar
- Breekbaar
- Duur
ONDERHOUD
Naast een krasbestendig oppervlak, kenmerkt keramiek zich door een lage poreusheid waardoor het materiaal ook zeer vlekvast is. Schoonmaken met een vochtige spons wordt aangeraden na elk gebruik. Een allesreiniger is meestal voldoende om vet te verwijderen. Extra aandacht is vereist bij voegen in geval van schoonmaak bij tegels. Het gebruik van zure reinigingsmiddelen die de glans van de tegels kan verwijderen, dient vermeden te worden.
INOX
Inox is het materiaal dat je terugziet in professionele keukens. Dat komt omdat het enkele zeer goede eigenschappen heeft, zeker wat betreft onderhoud. Als je die look kopieert naar je eigen huiselijke keuken geef je je interieur meteen een industriële toets. Houd er wel rekening mee dat inox luid en zeer krasgevoelig is. Je moet de krassen dus leren appreciëren.
EIGENSCHAPPEN
- Krasgevoelig
- Zuurbestendig
- Hittebestendig
- Afwasbaar
- Stevig
- Prijzig
onderhoud
Bij het schoonmaken houd je de volgende volgorde aan: zeepsop, afspoelen en drogen. Krassen moeten worden vermeden, dus vermijd het gebruik van schuursponsjes of staalwol. Daarnaast kan chloor roestvrij staal beschadigen.
Houd je aanrecht altijd droog om lelijke waterkringen te voorkomen. Tot slot wordt geadviseerd roestvrijstalen aanrechtbladen alleen te reinigen als ze koel aanvoelen.
beton
Betonnen werkbladen geven keukens een moderne en industriële esthetiek. Ze zijn zeer aanpasbaar qua kleur en textuur en kunnen zo gevormd worden dat ze in elke keukenindeling passen. Betonnen werkbladen zijn uitzonderlijk duurzaam en hittebestendig, maar kunnen gevoelig zijn voor schade en vlekken als ze niet goed worden afgedicht en onderhouden.
eigenschappen
- Duurzaam
- Hittebestendig
- Poreus
- Zwaar
ONDERHOUD
Door zijn poreuze aard kan beton vloeistoffen en zuren opnemen, wat kan leiden tot beschadiging of aantasting van het keukenblad. Als je je betonnen keukenblad intact wilt houden, dan is het belangrijk om het regelmatig van een nieuwe (epoxy) laag te voorzien. Bovendien moet je het gebruik van zuren vermijden; zelfs een epoxylaag is daar niet tegen bestand.
SOLID SURFACE
Solid surface wordt al vele jaren gebruikt in badkamers, bijvoorbeeld om douchebakken en badkamermeubels te maken. Het is een duurzaam materiaal dat naadloos verwerkt kan worden en door zijn niet-poreuze karakter zeer hygiënisch is. Net daarom worden ook keukenwerkbladen tegenwoordig steeds vaker van solid surface gemaakt.
Er zijn allerlei motieven en kleuren mogelijk én het materiaal is thermisch vervormbaar: door de platen op te warmen en in een vorm te laten afkoelen kunnen ze elke gewenste vorm aannemen. Zo is solid surface bewerkbaar, maar toch massief.
eigenschappen
- Afwasbaar
- Duurzaam
- Naadloos
- Krasbaar
- Hittegevoelig
- Duur
ONDERHOUD
Het gebruik van alle niet-schurende huishoudelijke schoonmaakmiddelen en water wordt aangeraden en je vermijdt best schuursponzen vanwege de krasgevoeligheid van solid surface.
Hoewel ze bestand zijn tegen temperaturen tot 100 °C, hebben dergelijke werkbladen toch de neiging om te vervormen bij een temperatuur van 100 °C. Zet daarom geen hete pannen of potten rechtstreeks op het werkblad.
Krassen kunnen gemakkelijk ‘opgeschuurd’ worden, in tegenstelling tot andere materialen die doorgaans volledig moeten worden vervangen. Bovendien kan solid surface ook onzichtbaar hersteld worden als er bijvoorbeeld een stukje afbreekt.